В цей день православні відзначають початок Успенського посту, встановленого в 9 столітті на честь изнесения Древ Хреста Господнього. В Константинополі з давніх пір існував звичай проносити Чесне Древо Хреста на вулицях міста. Вважалося, що це захистить мешканців від усіляких хвороб. Інші назви свята: «Перший Спас», «Макавей», «Маковий Спас», «Спас на воді», «Мокрий Спас».

В це свято збирають мед і мак, тому слід приготувати частування з цими двома інгредієнтами: пироги, булочки, млинці і пряники. Також святять воду, очищають колодязі від сміття, можна викопати ще й нові, на водойми йде хресний хід. Останній раз за рік можна помити худобу у водоймі, тоді вона не буде ще рік нічим хворіти.

Читай Знай.ua у оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Народні прикмети на 14 серпня

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

З трав і квітів роблять обереги, вони називаються маковійчики. Зараз їх все частіше купують, але якщо хочете самі їх зробити, то вони повинні складатися з 17 рослин, у тому числі:

  • М'ята;
  • Калина;
  • Рута;
  • Календула;
  • Материнка;
  • Чорнобривці;
  • Чебрець;
  • Полин;
  • Голівки маку.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Букет, мед, воду і мак беруть з собою і несуть до церкви, щоб освятити. Можна ще взяти хліб, сіль і хрін. Вважається, що ложка меду може допомогти хворому одужати. Букет може захистити будинок від злих духів. Сьогодні, навіть враховуючи всі смаколики, краще харчуватися скромно, це початок Успенського посту. Можна сьогодні скупатися у водоймі, але тільки в тій, що освячують. Тоді вода буде цілющою. Є повір'я, що водою можна змити з себе гріхи.

Для дівчат є хороший звичай вмиватися росою, яку збирають сьогодні з пелюсток троянд. Тоді шкіра буде молодою, рум'яною і свіжою. Обов'язково сьогодні проявіть милосердя – нагодуйте нужденного, допоможіть самотній жінці у важкій праці, віддайте одяг нужденному. Якщо не зробите це – накличете на себе лихо.

Як повідомляв портал Знай.ua фінансовий гороскоп на серпень 2019 для всіх знаків Зодіаку показав, хто отримає казкові гроші і грандіозний кар'єрний успіх. Кому пощастить в останній місяць літа розповідає знаменитий астролог Павло Глоба.

Нагадаємо, любителів пікніків попередили, що цього літа кліщів буде більше, ніж зазвичай. Завдяки погодним умовам, які забезпечують ідеальні умови для кровососів. Це означає, що підвищується ризик контакту з кліщем. Лікарі сказали, як себе гарантовано захистити.

Також Знай.ua писав, які дні стануть справжнім пеклом, особливо для метеочутливих людей у 2019 році. Став відомий повний календар магнітних бур на другу половину року.