Новини про чергові захворювання на кір завжди бурхливо сприймаються українцями. Ця тема останнім часом стала однією з найрезонансніших у суспільстві. Знай.ua дізнавався, які області входять до переліку найкритичніших за кількістю людей, яких вразила ця хвороба.

В "лідерах" – Закарпаття та Львів

Перше місце за кількістю інфікованих на кір виявилися Закарпаття та Львів.

"Ми навіть робили спеціальну операцію у Львівській і Хмельницькій областях, бо ми побачили, що там було найбільше захворювань. Ми приїхали туди мобільними бригадами і їздили по школах, вакцинували дітей, які не були вакциновані після того, як їхні батьки надали згоду на це", – зазначає в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун під час тематичної пресконференції, що відбулася в будівлі Кабміну 14 серпня.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

А в Києві ж найбільшою проблемою є дорослі.

"Ми закликаємо людей, які не знають, чи вони були вакциновані, це зробити. Зараз в Національному календарі дозволено всім отримувати безоплатно від свого сімейного лікаря вакцинацію проти кору. Це стосується і дорослих, оскільки 46 % з тих, хто хворів – це саме дорослі", – повідомляє Уляна Супрун.

Для цього має бути обов’язково підписана декларацію з тим чи іншим лікарем.

Вчителі та освітяни мають бути теж вакциновані

Як повідомляв Знай.ua, віднині без щеплень дітей не пускатимуть ані до школи, ані до дитсадків. Та вакцинуватися зобов’язаний і персонал навчальних закладів.

"Вчителі, які навчають, освітяни, які працюють з дітьми, також мають бути щеплені і забезпечити це щеплення. Вони є у групі високого ризику і також безоплатно можуть це отримувати", – підкреслює в.о Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

За словами Уляни Супрун, наразі в українських медустановах у вільному доступі є понад 700 тисяч доз.

"Зараз в Україні достатньо вакцин – є більше 700 тисяч доз. У вересні і грудні додатково 780 тисяч доз буде завезено в Україну. І ми вже дозамовили 1, 5 мільйони додаткових доз від ЮНІСЕФ. Ці кошти вже на рахунку ЮНІСЕФ – вони були зекономлені з минулих років", – наголошує в.о Міністра охорони здоров’я.

І, як позначила Уляна Супрун, вищезазначені вакцини виробляються у Бельгії та США.

"Чому Ваші реформи залишають дітей без медицини?!"

Чи вистачить, насправді, усім охочим вакцин від кору, покаже час. Та поки скарги на їхню відсутність продовжують надходити від жителів з різних областей України.

Аналогічна ситуація і з вакцинами від дифтерії.

А жителі Дніпропетровської області скаржаться на жахливий стан медичної сфери, взагалі. Не кажучи вже про конкретні вакцини.

Подібних дописів під постами на офіційній сторінці в.о. Міністра охорони здоров’я ще чимало. Тож, судячи з цього, аби налагодити повноцінний "ланцюг вакцинації", знадобиться ще чимало часу.