Закон про електромобілі, який підписав президент України Володимир Зеленський, Верховна Рада ухвалила в останній день роботи парламенту 8 скликання. Документ став одним з кроків у бік гідного місця на електромобільній карті світу.

Головна причина, з якої країни підтримують електрокари – те, що вони допомагають уповільнити зміна клімату. Глобальне потепління називають другий небезпекою у світі після тероризму. А вуглецевий слід, який залишають за собою паливні машини – один з ключових чинників забруднення повітря.

Україна знаходиться на початку електромобілізаціі і поки не може змагатися зі світовими EV-лідерами. Разом з тим в останньому рейтингу одного з провідних світових электромобильных журналів INSIDEEVs ми увійшли в першу десятку країн світу з розвитку электромобильности. Більше того, Україна – єдина країна з низьким рівнем доходу на душу населення, яка демонструє такий прогрес.

Що дають електромобілі

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще
  • не призводять до зміни клімату

  • свободу від поставок нафтопродуктів

  • економічність експлуатації

Вагомим поштовхом до купівлі элекрокаров українцями в свій час стала скасування податків і акцизу на ввезення електричних авто. В основному вони завозяться в Україну не нові: на 70-80% це б/у. Але навіть так це не призводить до зростання викидів СО2.

Паралельно необхідно переводити на електромобілі державні органи влади, великі підприємства і комунальний транспорт.

Але саме головне – це вітчизняна збірка або виробництво електромобілів. Потрібно залучити інвесторів з країн Азії (Китай, Корея) для великовузлового складання, а можливо, і повного виробництва електрокарів. У нас для цього є родовища літію, які можна розробляти. Тоді українці отримають якісний дешевий електромобіль. Це, зрозуміло, питання не одного дня, але такою повинна бути перспективна стратегія.

до Речі, за электробусам в Україні вже є деякі напрацювання, тому можна з них почати переводити комунальний транспорт на електротягу.

Нагадаємо, компанія Meizu готує унікальний смартфон 16s Pro.


Як повідомляв раніше Знай.uа, експерти розповіли, чим обіцяє купівля китайського iPhone за 100 доларів.


Також Знай.uа писав про те, що інсайдер назвав дату виходу легендарної Sony PlayStation 5.