У понеділок, 2 вересня, віряни православної церкви вшановують пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»). Також за народним календарем це дата святкування Самойлівого дня.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Самойлів день 2 вересня: традиції і обряди свята

У цей день наші пращури просили у пророка Самуїла гарної погоди для осінніх робіт. Адже часу для них залишалося зовсім мало, оскільки зима неминуче наближалася.

Чудові новини!

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

До цього часу в лісах вже з'являлися перші зимові опеньки, і діти з кошиками йшли за цими грибами на весь день. Традиційно в це свято слов'яни готували смажені гриби з картоплею і цибулею.

Також Самойлів день – народне свято татусів і чоловіків. З цього приводу в народі говорили: «Самойло-пророк сам молить Бога про мужика».

При цьому доньки завжди намагалися подати з ранку батькові сімейства нову сорочку, дружини накривали святковий стіл, щоб господар у хорошому і ситому настрої приймався за важливі справи.