Щорічно 2 вересня православна церква вшановує пам'ять біблійного пророка Самуїла, або Шмуеля (тобто «почутого богом»). Також це народна дата святкування Самойлівого дня. Цей день на Київській Русі вважався святом татусів і чоловіків. З самого ранку доньки і дружини доглядали за ними, дарували подарунки, накривали святковий стіл.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЧитай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!
Самойлів день 2 вересня: заборони свята
Здавна біблійний пророк Самуїл вважався захисником і покровителем всіх скривджених і знедолених. Також у цей день вшановували представників сильної статі. У народі говорили: «Самійло-пророк сам молить Бога про мужика». Самойлів день став свого роду чоловічим святом, так що не можна змушувати його працювати в полі.
Чудові новини!
Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!
Замість них роботою на городі займалися жінки, тому селяни говорили: «Свекольниця — дівкам невільниця». Звідси і ще одна назва свята – Свекольниця. Так, вже наставала пора смикати буряк і моркву.
Тому донька на Самуїла завжди намагалася подати з ранку батькові сімейства святкову сорочку, бажано нову і вишиту своїми руками. Дружина накривала добротний сніданок: ставила на стіл свіжу сметану, мед, пекла млинці або оладки. Вважалося, що чим краще буде настрій глави родини в цей день, тим краще підуть справи в усьому домі.
В цей день слов'яни просили у пророка Самуїла гарної погоди для осінніх робіт. Адже часу для них залишалося зовсім мало, так як зима неминуче наближалася. Крім того, до цього часу починала встигати горобина, до якої селяни уважно придивлялися. Вся справа в тому, що рясний урожай горобини обіцяє добрий урожай вівса.
Тим часом вже з'являлися перші зимові опеньки, та діти з кошиками йшли за цими грибами на весь день у ліс. Зимові опеньки особливо цінували в народі за те, що вони міцні і придатні для усіх видів обробки. Такі гриби йшли і в засолку, і сушку, і на смаження, смачні вони були і в супах. Традиційно в це свято слов'яни готували смажені гриби з картоплею і цибулею.