Всесвітньо відома виставка Body Worlds (“Всесвіт тіла”), яку створив німецький анатом Ґунтер фон Гаґенс, приїхала до України. Це виставка справжніх людських тіл та їхніх частин, які були збережені після смерті за допомогою пластинації. Експозицію можна побачити у Києві на території ВДНГ до 31 жовтня.

Знай.ua одним із перших відвідав Body Worlds та готовий розповісти, чим ця виставка вражає та шокує одночасно.

Це анатомічна виставка, на якій представлені всі частини тіла

Експозиція має назву “Цикл життя” і розташована у четвертому павільйоні на ВДНГ. З назви вже зрозуміло, що експонати показують зміни, які відбуваються з людиною протягом усього життя.

Спочатку ти бачиш, як триває процес зародження ембріону, як виглядає плід, наприклад, на 4-му місяці, на 37-му… Так, у книжках з анатомії ми це бачили неодноразово, але дивитися все це на власні очі - зовсім інша річ.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Експонати дійсно можуть викликати естетичний шок, бо не кожен день дивишся на людське тіло зсередини: на м’язи, органи, будову нервової системи, кровообіг, кістки, мозок. Найцікавіше, що можно побачити зміни органів після відомих захворювань або впливу шкідливих звичок. Наприклад, куріння.

Легені здорової людини та легені курця

Можна мільйон разів говорити про шкоду куріння, але досить одного разу наживо побачити реальні легені курця, аби нарешті зрозуміти ступінь важливості проблеми.

На виставці представлені 99 експонатів, 14 з них - це повноцінні людські тіла. Для майбутніх лікарів ці стенди стануть дуже корисними та пізнавальними, бо навіть при розтині тіл неможливо побачити такої деталізації внутрішніх органів.

“Чому палити шкідливо, особливо при вагітності? - зауважила акушер-гінеколог вищої категорії Наталія Лелюх. - Це настільки важливі речі, про які щодня говориш на прийомі, а тебе не чують! Люди у більшості своєму візуали - їм треба бачити. І на цій виставці ми можемо бачити, з чого збудоване наше тіло, як воно розвивається. Коли людина обізнана в цьому, то це велика можливість запобігти невігластво, запобігти фуфломісцинщикам, неіснуючим способам лікування, які зараз намагаються розповсюдити на нашій території і брати за це великі кошти. Виставка не страшна, не бійтеся! Ідіть сюди з дітками, з підлітками, показуйте їм все це, тому що величезні проблеми в нашому житті зі здоров’ям через те, що людина не поважає своє тіло”.

Лікарка Наталія Лелюх

Ґунтер фон Гаґенс винайшов метод пластинації у 1977 році. Він полягає у заміні рідини і жирів тіла на синтетичні полімери. Авжеж, експонати без шкіри виглядають трохи жахливо, але вони несуть освітню функцію.

Перша виставка Body Worlds пройшла у 1995 році у Токіо та викликала багато ажіотажу у світі.

“Дуже часто люди, які заходять з одного боку на нашу виставку, отримують такий емоційний сплеск, що починають ці експонати “приміряти” на себе, - розповідає Анджеліна Уоллс, креативний куратор виставки, директор Інституту пластинації та дружина Ґунтера фон Гаґенса. - Вони отримують настільки пізнавальний досвід, що коли вже виходять з іншого боку, мають геть інше представлення про своє тіло. Вони про це нам самі кажуть”.

Анджеліна Уоллс особисто приїхала до Києва

Анджеліна згадала про емоційний випадок, який стався у 1995 році у Токіо.

“Прийшла одна дівчина, якій було 20-30 років, і вона подивилася виставку і розплакалася. Ми запитали, що сталося? І вона розповіла, що вже тричі намагалася накласти на себе руки, але коли зазирнула всередину себе - побачила, які чудові речі відбуваються з нею, і що вона більше не буде робити цього. Коли ми опитували наших відвідувачів через півроку, ми дізналися наступне: 9% наших відвідувачів перестали курити, 25% людей стали частіше займатися спортом і 30% стали більше зважати на здоровий образ життя та своє харчування. Отже, ми бачимо, що виставка може мати такий виховний і освітній характер”, - зауважила дружина Ґунтера фон Гаґенса.

Спікери прес-конференції на відкритті виставки у Києві

Вона додала, що стан здоров’я кожної людини є дуже крихким: те, що ми отримуємо від природи, можна швидко втратити. Все залежить від того, що ми їмо та чи займаємося фізичною активністю.

“Важливо мати уявлення про те, як ми функціонуємо, - каже Анджеліна. - Ця конкретно виставка називається “Цикл життя” і присвячена різному віку людини. Тому що з самого народження ми починаємо старіти. Ці вікові зміни супроводжують нас протягом всього життя. І хоча ці зміни не можна запобігти, вони є невідворотніми, але те, як ми будемо старіти, залежить повністю від нас. Тому на виставці є ряд порад і інформаційних матеріалів для того, щоб проживати життя більш дбайливо”.

Євген Мушкін

Своїми враженнями від виставки поділився і генеральний директор ВДНГ Євген Мушкін.

“Я у захваті! Я дуже пишаюся тим, що Україна сьогодні має можливість приймати цю виставку і дати можливість відвідувачам приїхати, подивитися і доторкнутися до цих знань!” - зізнався він.

Виставку Body Worlds також одним із перших відвідав і Едгар Камінський, відомий пластичний хірург.

Едгар Камінський

Він вважає, що експонати в першу чергу показують красу людського тіла.

“Його (тіло - ред.) можна розглядати годинами, днями, місяцями. Зазвичай, як люди сприймають своє тіло? Коли ми бачимо фільми про операції чи ще щось, люди хочуть відвертатися, а коли ми дивимося на ці експонати, я розумію, що не всі будуть усвідомлювати, що це дійсно реальне тіло. Не кожен лікар, навіть у своїй практиці під час навчання, бачить такі експонати. Звичайно, для мене, як для лікаря, класно ще раз згадати основу. Це якісно, це доступно, це зрозуміло. Але так само - це важливо для сприйняття свого тіла всім іншим людям”, - зауважив Камінський.

Для пластичного хірурга ця виставка дуже корисна

Він впевнений, що кожен має розуміти, які зміни відбуваються з органами.

“Коли ми чуємо рак легенів, інфаркт міокарда - для більшості це слова. А коли ти бачиш, як це виглядає насправді, і ти можеш теж померти від цього - люди по-іншому починають сприймати навіть призначення лікаря”, - зізнався Едгар.

Відзначимо, що всі експонати зроблені з дозволу власників цих тіл при житті. На сьогодні 18 тисяч людей заповіли власні тіла Інституту пластинації в Гейдельберзі. Ґунтер фон Гаґенс також заповів своє тіло, у заповіті він вказав, щоб процедуру пластинації зробила його дружина. Наразі він має смертельне захворювання - хворобу Паркінсона.

Раніше повідомлялося, що українці можуть подивитися на себе "зсередини" на виставці Body Worlds.

Також Знай.ua писав, що виставка Ґунтера фон Гаґенса заснована на програмі пожертвувань тіл.

Нагадуємо, що у Києві триває український тиждень моди - розклад і програма Ukrainian Fashion Week SS 2020.