Глава Державної податкової служби Сергій Верланов запропонував варіант оподаткування айтішників. На відміну від попередніх, цей варіант буде добровільним. Українцям розкажуть, в чому його переваги і "слизькі місця".

Податок на IT для IT

4 вересня прем'єр-міністр Олексій Гончарук анонсував створення Фонду розвитку людського капіталу для підтримки IT-галузі - Фонду IT Creative.

Кошти цього фонду планують направити на освіту, щоб збільшити армію айтішників в Україні. А наповнювати фонд передбачається за допомогою нового податку, який введуть для працівників IT-сфери.

Це стосується працюючих в IT-сфері як фізична особа-підприємець (ФОП) або якщо перейде в таку групу платників податків. На даний момент айтішники-ФОП працюють в основному як ФОП третьої групи, т. Е. "Спрощенці". З податків вони платять тільки 5% свого доходу і мінімальний єдиний соціальний внесок. В уряді пропонують створити спеціально для айтішників нову групу ФОП. Передбачається, що ФОП цієї групи повинні будуть платити 5% єдиного податку, 1,5% військового збору, ЄСВ з двох мінімальних зарплат, та ще й новий податок, який буде називатися "збір на розвиток людського капіталу". Планується, що в перший 2020 рік після введення цього збору його розмір становитиме 1%, кожний наступний рік ставка буде збільшуватися на 1%. У презентації Кабміну наголосили, що 5% -ний збір потрібно буде платити до 2029 року.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними В українців залишилося кілька годин: дзеркальна дата 24.04.2024 допоможе вам виконати бажане, правила Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Навіщо потрібен "креативний фонд"

Ще в лютому Міністерство соцполітики оприлюднило проект закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо посилення захисту прав працівників і протидії використання незадекларованого праці". Це була спроба "вивести на чисту воду" роботодавців, які не хочуть платити податки на штатних співробітників, а тому вимагають від них оформитися ФОП. Якби це розкрили, то для таких роботодавців світили б чималі штрафи, а також підвищені податки.

Цей законопроект викликав обурення в першу чергу в IT-сфері, де така форма зниження витрат широко поширена. Як розповів віце-президент Асоціації IT-Ukraine з правових питань Дмитро Овчаренко, після появи проекту Мінсоцполітики був розроблений альтернативний законопроект - за участю професійної громадськості.

"Ті пропозиції, які зараз озвучили в уряді, дуже схожі на ті, які пропонували ми і які викладені в законопроекті, зареєстрованому у Верховній Раді ще в лютому цього року. В його розробці брав участь і я. Зараз, я бачу, уряд узяв наші напрацювання, але запропонувало трохи іншу модель. зокрема, нова ідея від Олексій Гончарука і його команди, яка мені особисто дуже подобається, - це створення Фонду розвитку людського капіталу", - говорить Дмитро Овчаренко.

Як говорив прем'єр Олексій Гончарук, за гроші фонду планується ліквідувати дефіцит кадрів в галузі.

"Однією з проблем, яка стримує сьогодні розвиток ІТ-галузі, є нестача кадрів. Галузь росте на 25-30 тисяч фахівців щорічно, а університети випускають лише 16 000 студентів. Саме тому ми ініціюємо створення Фонду IT Creative. Фонду розвитку людського капіталу, який буде виховувати нових кваліфікованих фахівців для галузі", - сказав Гончарук.

За його словами, гроші з Фонду підуть на фінансування трьох напрямків: створення нових кампусів і курсів для IT-спеціалістів, фінансування стипендій студентів українських вузів і на гранти для молодих вчених. В уряді розраховують, що це дозволить збільшити експорт галузі, а кількість працівників в галузі зросте.

"Найбільша проблема в Україні - це те, що 100 тисяч наших дітей щорічно виїжджають за кордон за вищою освітою. Багато з них, очевидно, там же будуть шукати роботу, таким чином, Україна втрачає свій потенціал. Цей фонд, якщо я правильно зрозумів ідею, повинен акумулювати відрахування від IT-ФОП, і ці гроші будуть йти на розвиток освіти у нас. Традиційна освіта у нас не відповідає запитам часу. Потрібно реформувати всю систему. Але фонд не ставить перед собою таке завдання. За допомогою коштів фонду будуть створені ринкові стимули, щоб талановиті молоді люди залишалися в Україні. Наприклад, буде обрано 10 вузів, які готують IT-фахівців краще за інших, і фонд буде платити стипендії їх викладачам, щоб ті не покидали університет і не йшли в бізнес. Стипендії кращим студентам. Пропонувати гранти, за які вузи зроблять свої навчальні програми краще, інноваційні. Мені сподобалася ідея, що представники IT зможуть самі розподіляти кошти цього фонду на ті речі, які вони вважають найбільш важливими. Думаю, що це дуже хороша спроба змінити ситуацію з нашою освітою і втратою нашої молоді. Але що мені поки не подобається - що цей фонд передбачається зробити державним. Я б більше довіряв приватному фонду, де менша ймовірність корупції та зарегульованості", - коментує Дмитро Овчаренко.

Тест на соціальну відповідальність або початок ревізії Трудового кодексу?

Говорячи про нову групу ФОП, Сергій Верланов заявив, що такий варіант оподаткування дасть більше гарантій і переваг. Проте в наявності - посилення податкового навантаження.

"Поки ми не бачили відповідного законопроекту. А то, що ми бачили, виглядає абсурдно. Вони кажуть айтішникам: ви можете залишатися на старій системі оподаткування, а можете доплачувати додаткові податки. Якщо вони хочуть збільшити податки для IT, це можна зрозуміти. Але це потрібно чітко сформулювати", - розповідає економічний експерт-аналітик Борис Кушнірук.

Дмитро Овчаренко пояснює спроби змінити оподаткування для IT-сфери бажанням зменшити податковий розрив між юридичними особами та ФОП, які працюють в одній сфері.

"Наскільки я розумію, п'ята група більше пропонується для тих ФОП, які працюють не як фрілансери, з дому, а приходять на роботу в офіс, мають відрядження і відпустки, як у штатних співробітників. Для штатного співробітника податкові відрахування - його особисто і роботодавця - складають в сумі 41,5%. у порівнянні з ФОП, які платять лише 5% єдиного податку та ЄСВ, - це дуже великий розрив. і він створює напругу. Після появи нової податкової групи для IT розрив стане меншим. Чи не буде ризику перекваліфікації трудових відносин, і име нно це підкреслив Олексій Гончарук", - говорить Дмитро Овчаренко.

Про це ж говорила і народний депутат Кіра Рудик, перший заступник голови комітету ВР з питань цифрових трансформацій.

"Все, хто дійсно працює як ФОП, стартаперів та т.п. - можуть залишатися на 3-й групі і платити 5%. Ті, хто працює фактично в компанії, але насправді оформлений як ФОП , переходить в 5-у групу, платить збільшений податок, додаткові кошти спрямовуються до фонду розвитку IT ... Не буде ризику прихованих трудових відносин (це критично для великих компаній)", - написала вона на сторінці в Facebook.

Дмитро Овчаренко зазначає, що IT-галузь в Україні змогла піднятися саме завдяки мінімальному оподаткуванню.

"Цей ринок знаходиться в дуже жорсткій конкуренції." Якщо подивимося на інші країни, там податки для IT мінімальні. У Польщі, наприклад, сумарно 30%, в Білорусі - 9%, а в деяких країнах перші 5 років взагалі податки близько нуля. Істотно змінити податкове навантаження - це для нас означає втратити індустрію. Тому що тоді люди виїдуть за кордон. Але все-таки зараз робиться спроба послідовного підвищення. Що стосується введення військового збору для ФОП, то з огляду на, що наша країна знаходиться в стані війни, я думаю, це правильна ідея. Люди, які працюють в компаніях, платять цей збір. А ФОП - немає... Що ж стосується збільшення ЄСВ і введення спеціального збору - я думаю, це початок публічної дискусії про таке підвищення. Наскільки ФОП будуть мотивовані розвивати профільну освіту через такий фонд. Дійсно, платити підвищені податки - це не вигода. Але якщо гроші будуть направлятися на таку чудову мету - це може послужити мотивацією", - говорить він.

Одним словом, пропозицію добровільно переходити на нову групу оподаткування і добровільно платити більше податків виглядає як заклик до соціальної відповідальності. Економічних переваг в цьому поки не видно ніяких.

"Дійсно, це буде прояв соціальної відповідальності. Це спроба ринкового впливу на нашу традиційну систему освіти", - вважає Дмитро Овчаренко.

Ряд експертів вже відзначили, що плани щодо підвищення податків для IT контрастують із заявами глави держави Зеленського, що звучали в червні на зустрічі з бізнесом.

До того ж, можливо, що зміна оподаткування для IT - перші кроки по ревізії всієї податкової системи, що стосується трудових відносин.

Нагадаємо, що на малий і середній бізнес звалили непідйомні податки.

Як повідомляв портал Знай.ua, яке покарання готує слуга народу роздутим бюрократам.

Також портал Знай.ua писав, хто увійшов у другу сотню партії "Слуга народу" Зеленського.