Звільнений український моряк, який разом зы ще 23 українськими вояками провів в московському слідчому ізоляторі 286 днів, розповів про умови утримання і відносинах з сусідами по камері.

Український військовий моряк Андрій Оприско, який був звільнений в результаті обміну полоненими між Україною і Росією 7 вересня, зараз знаходиться у відпустці в рідному селі Надітичі Миколаївського району Львівської області. Про своє перебування в СІЗО "Лефортово" в Москві, про те, як намагався підтримувати фізичний і моральний стан, Андрій Оприско розповів в інтерв'ю Радіо Свобода

"Камера на два ліжка, десь дев'ять квадратних метрів кімната, столик, умивальник, туалет. Тобто, як колись жартував німецький льотчик: сів на Червоній площі - і потрапив в "Лефортово", добре сиділося, але так і не зрозумів, чому два роки сидів в туалеті ", - з гумором згадав Оприско.

Колишній в'язень Кремял розповів, як тюремники підсаджували в камеру українців інформаторів і постійно їх міняли.

"Сусідів підсаджували, всі були стукачами, ми це розуміли. Різні сиділи, міняли їх. Залежало, як вони свої "обов'язки" виконували, були серед них різні люди, в тому числі сиділи за поширення наркотиків", - розповів моряк.

Українець додав, що "в" Лефортово ", навіть якщо ув'язненого переводять з блоку в блок, ніхто ні з ким не зустрічається.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

https://ru.krymr.com/a/my-nikogda-ne-byli-odnim-narodom-eto-vse-ckazki-moryak-oprysko/30185146.html

Андрій Оприско зізнався, що найбільшою радістю за час ув'язнення була прогулянка, на яку щодня виводили. Місце для прогулянки дуже не відрізнялося розмірами від камери - лише відкрите небо.

"Спортом там займалися, пробіжку робив. За всі дні ув'язнення 10 тисяч раз віджимався від підлоги, не робив сильних навантажень, так як і їжа не та, і мало сонця, і рух обмежений", - розповів військовий.

Українець зазначив: бранці усвідомлювали, що знаходяться під постійним відеоспостереженням, і тому "жили спокійно своїм життям, щоб вони бачили, що нам на них все одно".

Андрій Оприск жартує, що за гратами даремно часу не гаяв - написав для мами майже 30 рецептів салатів.

"Нам волонтери приносили продукти, і в камері робив салати. Поки готував, не знав, що вийде. Коли виходив смачний салат, то виникало питання, як назвати. У самій назві була велика цінність, ніж в салаті. Тут є салат" Лефортовський вал "," Перехідний червоний прапор "," Буратіно "," Кракена "," Кім Чен Ин "," Брекзіт "," Роснефть ".