А разом з ним - дратівливість, набряклість, плаксивість, запальність і загальна незібраність (потрібне підкреслити). А ще - більше 80% жінок регулярно раз на місяць скаржаться і на значні фізичні нездужання:

У момент першої появи таких симптомів було б правильно відповідально підійти до питання: почитати корисну інформацію, поспілкуватися на форумах, вивчити суть питання і застосувати знання до себе. Сьогодні в мережі достатньо інформації і про причини таких розладів, і про особливості лікування, аж до опису дії різних корисних і полегшуючих симптоматику препаратів. Але на жаль, таким шляхом йдуть не всі. Так вже ми виховані: вважається, що ці прояви ПМС є скоріше нормою, адже так буває майже у всіх. А значить, варто потерпіти день-два, випити жменю знеболюючих і заспокійливих, і все само-собою пройде.

На жаль, не пройде. Переконалася на власному досвіді. І те, що ваші сестри, мами і подруги терплять і миряться з болями і дискомфортом, не означає, що це правильно. Боротися з цими симптомами можна і потрібно - але не шляхом сліпого дотримання чиїхось рекомендацій, а правильним підбором безпечних, але ефективних препаратів: їх сьогодні дійсно чимало.

Найчастіше схема лікування в разі ПМС виглядає так: з першими болями ми йдемо до мами або подруги і чуємо від них про неминучість таких симптомів, назву яких-небудь ліків, які продаються без рецепта, і приблизне дозування. Далі - йдемо в аптеку і купуємо той самий БАД або препарат, не замислюючись, що таке поверхове рішення підходить далеко не всім. Симптоми можуть зникнути, але що відбувається всередині організму, не знає ніхто. Проте, самолікування і віра у всесильні зцілюючі препарати може серйозно похитнути і без того нестабільне здоров'я.

Причини ПМС і способи їх лікування: доведена безпека або сумнівна ефективність?

Лікування ПМС - такий же комплекс заходів, як і боротьба з будь-якою іншою хворобою. Причин для його виникнення завжди кілька, і саме їх сукупність призводить до того нездужання, яке більшість з нас відчувають кожен місяць.

Причини хворобливих відчуттів і нервових сплесків криються в таких проблемах:

  1. Стрес і перенапруження підсилює будь-які несприятливі симптоми, в тому числі і ПМС. Високі навантаження, постійні переживання і активізують гормональний дисбаланс, і підкреслюють брак важливих мікроелементів. Всі разом провокує яскраво виражені розлади здоров'я, боротися з якими краще комплексно.

  2. Гормональний дисбаланс, що виникає в результаті підвищення рівня естрогенів і пролактину. Їх надлишок порушує співвідношення з прогестероном, що і викликає скупчення рідини, а також фізіологічні та психологічні розлади.

  3. Дефіцит магнію і вітаміну В6, відповідальних за роботу нервової системи. На тлі дефіциту цих нутрієнтів гормональні сплески викликають гострі психологічні реакції, в тому числі і фізичне нездужання.

  4. Спадковість.

  5. Запальні захворювання органів малого тазу, конституціональні особливості, які посилюють біль та дискомфорт.

Виявити причини нездужань можна самостійно. Благо, для цього є всі доступні ресурси. Головне - не слідувати сліпо рекомендаціям лікарів - вони, як правило, вирішують проблему радикально, виписуючи забійну дозу сильнодіючих таблеток. І не брати до уваги, що улюблені краплі подруги допоможуть і вам. Вони, звичайно, цілком можуть допомогти. Але важливо попрацювати і уважно вивчити склад, механізм дії та побічні явища.

Тоді ймовірність негативного впливу на організм буде мінімальною, а ефективність лікування буде очевидною. В іншому випадку вас чекає вже знайома схема - вам випишуть сильнодіючий препарат, який усуває симптоми, але може спровокувати набагато серйозніші і до пори до часу непомітні процеси в організмі.

Чим загрожує поверхневе лікування симптомів ПМС і чому ця проблема в принципі виникла? Сучасні дослідження зіткнулися з тим, що більшість препаратів для зменшення симптомів ПМС діляться на дві групи:

Природне походження препарату - результат переробки рослин сімейства хрестоцвітних. У природі речовина у великих обсягах міститься в капусті: брюссельській, брокколі, білокачанній, ріпі та брукві . Існує ймовірність що за умови використання натуральних екстрактів молекула індол-3-карбінолу надає могутню антиоксидантну дію на організм і виступає онкопротектором у випадках раку молочної залози.

При цьому більшість БАДів, що містять цю молекулу, найчастіше мають у складі синтетичний аналог, який вивчений не просто мало, а мізерно мало. При цьому немає однозначних даних про те, що препарат не шкодить здоров'ю і є повністю безпечним. Навпаки, ті результати, які відомі нам сьогодні, викликають цілий ряд сумнівів щодо доцільності беззастережного прийому індол-3-карбінолу. І ось чому:

Всі відомі дослідження на сьогодні пройшли за участю більше 15000 тварин, переважно мишей, без участі людини.

Є деякі докази ефективності щодо раку молочної залози - прийом препарату забезпечує певну ступінь захисту від цієї недуги.

При цьому абсолютно несподіваним виявилося відкриття можливостей каталізувати онкологічні захворювання в іншій області: в 37% прийому індол-3-карбінолу були зафіксовані випадки розвитку раку органів травлення і печінки.

Безумовно, особисто у мене відразу ж виникло питання - так чи необхідний моєму організму препарат, який допоможе усунути симптоми ПМС, але при цьому може спровокувати появу і зростання злоякісного утворення? Замислившись, я почала шукати виправдання і прочитала всю доступну інформацію про властивості індолів.

Виявилося, що застосування даної субстанції є невиправданим, тому що дані досліджень про про її канцеропротекторну дію є суперечливими, а в цивілізованих країнах речовина не застосовується як ліки при лікуванні ПМС. Крім того, промисловість навчилася легко синтезувати індол-3-карбінолу хімічним шляхом в якості сировини для БАДів.

В результаті смію припустити, що молекула індол-3-карбінолу, яку використовують в Бадах і ліках на нашому ринку, є синтезованою. Адже для отримання рослинного індол-3-карбінолу, потрібно переробити чималу кількість броколі, що неодмінно позначиться на ціні готового продукту.

Прості розрахунки показують наступне:

  • Мінімальна добова доза препарату - 1 капсула - 200 мг, а для цього необхідно переробити в промислових умовах 0,7-1 кг броколі.
  • Якщо в 1 упаковці міститься 60 капсул, для цього потрібно переробити 42-60 кг рослинної сировини. Для виготовлення такої кількості ліків в промислових масштабах дістати таку кількість броколі досить важко.
  • Для виробництва 1 упаковки з 60 капсул в середньому потрібно витрачати 1900-2500 грн тільки на сировину, і це при відсутності технологічних втрат. Якщо врахувати всі витрати на створення упаковки, логістику і рекламу препарату, то вартість ліків можна збільшити вдвічі.

Очевидно, що висока вартість сировини і присутність технологічних втрат робить таке виробництво невигідним економічно. Тому його і синтезували - отриманий в лабораторних умовах аналог набагато дешевше і простіше.

Синтезоване ж речовина - це не рослинний екстракт, і саме його корисні і небезпечні властивості викликають у пацієнтів і медиків чимало сумнівів. У підсумку виходить, що рослинний індол-3-карбінол - річ може і корисна для жіночого організму, але далеко не всі препарати містять саме рослинний аналог. Адже синтетика в більшості випадків - це простіше і дешевше.

ПМС і препарати для його лікування: вибір завжди є

Я, як і багато жінок, далеко не завжди дотримуюся правил здорового життя. Але раз на місяць мене-таки відвідують думки про те, що непогано б сходити до лікаря і отримати рецепт чарівної таблетки, яка усуне всі неприємні симптоми ПМС. Тільки тепер я точно знаю: перед початком прийому цих ліків я обов'язково вивчу інструкцію і віддам перевагу більш безпечним препаратів.

Я дуже люблю життя, щоб ризикувати своїм здоров'ям. І нехай препарати індол-3-карбінол виступають нібито онкопротектором раку молочної залози, вони можуть спровокувати пухлини органів травлення. Тому я віддам перевагу більш традиційним і зрозумілим препаратів. І поєднувати їх буду зі здоровим способом життя.

Чого щиро і вам бажаю. І будьте здорові...