Народно-християнське свято Фекла Заревниця відзначається 7 жовтня кожного року. У цей день православні віруючі згадують рівноапостольну Феклу Іконійську.

Фекла Заревниця 7 жовтня: історія свята

Фекла народилася на території сучаної Туреччини, в родині заможних язичників. Вона була заручена зі знатним нареченим, але послухавши проповідь апостола Павла вирішила присвятити себе вірі. Через це її наречений заарештував апостола Павла, але Фекла продовжувала його відвідувати.

Коли батьки дізналися про це, вони засудили Павла і Фекла до смертної кари. Фекла хотіли спалити на багатті, але величезна злива загасила полум'я.

Вона втекла разом з Павлом, але в новому місті зіткнулася з домаганнями правителя Олександра. Фелка не відповіла на домагання і на неї спустили ведмедицю і левицю. Але левиця захистила її ціною власного життя і її відпустили.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку Усього 30 гривень, і ти на зв'язку: у Vodafone підказали, як можна заощадити Упаковка по 80 грн: в Україні супермаркети змінили ціни на цукор, вершкове масло та олію
Показати ще

Церковне передання говорить, що коли Феклі було 90 років, гора сховала її від переслідували язичників. Печера, в якій за переказами померла Фекла, розташована в сирійському селищі Маалюла, гори Каламон. Над нею споруджений монастир, названий на честь святої.

Фекла Заревниця 7 жовтня: традиції свята

В ніч на 7 жовтня за традицією запалювати "новий" вогонь і починали "замолотки". Вогонь добували шляхом тертя. Ритуал проводився тільки одруженими чоловіками.

Живий вогонь розносили по дворах: запалювали піч, обкурювали худобу і двір.

Вважалося, що те, що зав'яжеться в цей день не розв'яжеться ніколи. У День Фекли часто грали весілля. Вважалося, що чоловік з дружиною будуть пов'язані назавжди.

Дівчата у цей день часто ворожили на судженого. Несли в баню калач і чекали, хто доторкнеться до руки: якщо холодний дотик - бідний чоловік, теплий - багатий, а якщо його немає - то залишиться старою дівою.