Щорічно 7 жовтня весь православний світ вшановує пам'ять рівноапостольної Фекли Іконійської. Ще у цей день відзначається народно-християнське свято Фекла Заревниця. До речі, свято отримало таку назву за зарево від світла, що виходить звідусіль вечорами.

Фекла Заревниця 7 жовтня: заборони свята

На Феклу потрібно зібрати буряки і зварити смачний борщ. Також до нього печуть перший хліб з борошна нового помелу. Їм потрібно нагодувати всіх членів сім'ї, і тоді в будинку буде добробут і достаток. Категорично не можна в цей день віддавати борги та у когось позичати.

В ніч на 7 жовтня за традицією запалювали "новий" вогонь і починали "замолотки". Вогонь добували шляхом тертя. Ритуал дозволяли проводити тільки одруженим чоловікам. Молодим же хлопцям взагалі заборонялося брати участь у дійстві. Живий вогонь розносили по дворах: запалювали піч, обкурювали худобу і двір.

Народ вірив — все, що зав'яжеш на Феклу, вже не можна розв'язати. Тому у цей день часто грали весілля. Вважалося, що такий шлюб буде дуже міцним і щасливим, а розлучити дружину з чоловіком не зможе ніхто.

Популярні новини зараз
Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Незаміжні дівчата ворожили на судженого — несли в баню калач і чекали, хто доторкнеться до руки. Якщо дотик був холодним — бути одруженою з бідняком, якщо теплим — візьме в дружини чоловік багатий, а якщо ніхто за руку не взяв — сидіти їй в старих дівках.

7 жовтня в останній раз ходили за білими грибами. Потім ходити в ліс з кошиком було не можна.