У понеділок, 28 жовтня, віряни православної церкви вшановують пам'ять святого Євфимія Солунського. Також у цей день відзначається народне свято Єфимій Осінній (дата за старим стилем - 15 жовтня).

Єфимій Осінній 28 жовтня: традиції свята

Наші предки говорили про цей день так: «Єфимій холодом коріння трав і дерев з землею змикає, всяку комаху у пожухлій траві укриває, на природу сон навіває». Варто відзначити, що це було вірне спостереження: наближалася зима і всі рослини і тварини готувалися до її приходу.

Євфимій Солунський

Якщо вірити народним повір'ям, у цей день починає виходити на білий світ всяка нечиста сила, яка намагається перешкодити жінкам під час домашньої роботи: б'є посуд, переплітає нитки у верстатах, псує їжу, лякає домочадців і тому подібне.

Варто відзначити, що особливої шкоди в господарстві приносять кікімори. На Київській Русі вірили, що побачити її можна лише в одній ситуації — якщо вона сяде за ткацький стан, щоб зіпсувати роботу ткалі.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Вважається, що в цей момент її необхідно перехрестити і прочитати молитву святому Евфимію Солунському. Однак зовсім мару можна вигнати з дому тільки з приходом весни. Для цього наші предки робили спеціальний обряд.

Крім того, на Єфімія чоловіки починали готувати до зимового періоду бджолині вулики. Ще було прийнято валяти валянки до зими, ремонтувати сільськогосподарський реманент і лагодити сани.