Щорічно 28 жовтня відзначається народне свято Єфимій Осінній (за старим стилем - 15 жовтня). За православним календарем це дата пам'яті святого Євфимія Солунського, який жив у 9 столітті в Палестині.

Єфимій Осінній 28 жовтня: заборони свята

В цей період зима набирала силу, а разом з нею активізувалися і нечисті духи, наприклад, кікімора, яка зазвичай влітку не шкодила людям. В цей день заборонялося займатися важкою роботою по будинку і проводити генеральне прибирання, тому що згідно з народним повір'ям, на Єфімія кікімора заважала в господарстві: плутала пряжу, рвала тканини, била горщики.

Євфимій Солунський

Наші предки вірили, що побачити мару можна лише в одній ситуації — якщо вона сяде за ткацький стан, щоб зіпсувати роботу ткалі. В цьому випадку потрібно було осінити нечисту силу хресним знаменням і попросити святого Євфимія про допомогу. Однак зовсім кікімору можна було вигнати з дому тільки з приходом весни, при цьому потрібно було провести певний обряд.

Незважаючи на витівки нежиті, селянки все одно займалися легкою роботою на свій страх і ризик. В першу чергу, м'яли і тріпали льон, готували пряжу. Дівчата бралися за цю роботу з усією ретельністю і старанністю.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

У той же час у чоловіків вистачало своєї роботи: вони валяли валянки до зими, ремонтували сільськогосподарський реманент, лагодили сани, в теплих районах прибирали в омшаники останні вулики. Тому в народі існувала ще одна назва свята - Єфимій Пасічник.