Щорічно, починаючи з 1649 року, 4 листопада православна церква влаштовує святкування на честь Казанської ікони Божої Матері. Також за народним календарем у цей день відзначається свято Казанська осіння (22 жовтня – дата за старим стилем).

Казанська ікона Божої Матері 4 листопада: традиції свята

Казанська ікона Божої Матері

Варто відзначити, що наші предки вважали цей день переломним. Вся справа в тому, що саме після свята в свої володіння вступає справжня зима.

За традицією в цей день наші пращури провітрювали підвал, підпалювали ялівець і обкурювали ним приміщення. Такий обряд проводився для того, щоб зберегти всі запаси на зиму: щоб вони не гнили і не закінчувалися.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Крім того, Казанська осіння вважалася періодом розрахунків за виконані будівельні роботи. Це був останній день, коли власники будинку могли розрахуватися зі всіма робітниками: малярами, теслями, штукатурами, мулярами, простими найманцями та іншими.

Після цього чоловіки поверталися додому з грошима, де на них чекали дружини і накриті святкові столи.

Прикмети на Казанську осінню:

- Якщо 4 листопада ясний день, то незабаром настане холод, а якщо туман – тепло.
- Якщо цей день пройшов без дощу, то наступний рік буде важким.
- Якщо врожай був багатий, то зима буде дуже холодною.
- З Казанської тепло морозу не указ.
- Рання зима — про Казанську на санях.
- Виїжджаєш про Казанську на колесах, а полози у віз клади.
- Казанська — бабина заступниця.
- Хто на Казанську одружиться, щасливий буде.
- Якщо у цей день погріб провітрити і обкурити димом від сушеного ялівця, то припаси ніхто не чіпатиме.