Кабінет міністрів переписав бюджет України на 2020 рік, який вже встигли прийняти в першому читанні. Правда, у проект не заклали ні обіцяного підвищення зарплат вчителям, ні підняття прожиткового мінімуму до "фактичного рівня".

Прожитковий мінімум з 1 січня 2020 року в Україні збільшиться на 162 грн і складе всього лише 2027 грн. Це у два рази нижче, ніж обіцяв президент час прес-марафону.

"У 2020 році повинен збільшитися прожитковий мінімум. Він повинен стати реальним. Десь 4300 при сьогоднішньому курсі", - заявив глава держави. Володимир Зеленський

Прожитковий мінімум в Україні, Dniprograd
Прожитковий мінімум в Україні, Dniprograd

30 вересня заяву щодо прожиткового мінімуму зробив і прем'єр Олексій Гончарук:

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Реальна сума грошей, яка потрібна людині для того, щоб нормально жити, є набагато більшою (прожиткового мінімуму. - ред). За нашими підрахунками, це чотири і вище тисячі гривень", - заявив прем'єр Олексій Гончарук. Олексій Гончарук

До прожиткового мінімуму прикріплені близько 150 різних виплат. У тому числі й мінімальна пенсія, яка не повинна бути нижчою, ніж прожитковий мінімум для непрацездатних. Водночас, згідно з бюджетом, реальний розмір пенсії буде значно нижчим за фактичний прожитковий мінімум.

Українські пенсіонери, Ukr Media
Українські пенсіонери, Ukr Media

Обіцяного Гончаруком злету економіки на 5%, згідно з бюджетом, не передбачається — в проекті бюджету заклали зростання ВВП всього на рівні 3,7%. У 2018-му економіка України виросла на 3,3%. Отже, такими темпами, щоб, наприклад, наздогнати Польщу, знадобиться близько 50 років. Більше того, за офіційними оцінками як мінімум третина української економіки знаходиться в тіні.

Мабуть, єдиною обіцянкою, яку зміг виконати уряд — це те, що кожна третя гривня дійсно, як і прогнозував Гончарук, піде на сплату державного боргу. При цьому якщо загальну суму у розмірі понад 400 млрд розділити на всіх українців, у тому числі немовлят, вийде, що кожен сплатить зі свого гаманця по 10 тис. грн.

Якщо не враховувати обіцяних Зеленським космічних 4 тис. доларів на зарплату вчителям, уряд пообіцяв заробітну плату вже у 2020 році для українських вчителів підняти від 20% до 70%. В результаті у бюджеті закладено всього 9%.

Українські пенсіонери, Vlasno
Українські пенсіонери, Vlasno

Щодо мінімальної зарплати: на 2020 рік обіцяли підняти її до понад 5 тис грн, але насправді у бюджет заклали всього 4 723 грн. Більше того, згідно з даними Міністерства соціальної політики, фактичний прожитковий мінімум для працездатного зараз складає 4 733 грн і він не перестає зростати. Отже у наступному році мінімальна зарплата не дозволить забезпечити навіть базові потреби українця.

Фінансування субсидій скоротиться у 2020 році до 47 млрд грн (в 2019-му - близько 55 млрд). І це з урахуванням, що взимку традиційно дорожчає газ, а після запуску ринку електроенергії доведеться підвищувати тарифи.

Нагадаємо, раніше кабмін Гончарука схвалив проект бюджету-2020

Як повідомляв портал "Знай.ua", Скалецька озвучила плановий бюджет на медицину

Також "Знай.ua" писав, що Гончарук назвав мінімальну зарплату