Віруючі люди задаються питанням, коли настає дата початку різдвяного посту, що можна їсти, а що ні і як себе при цьому слід вести. У матеріалі можна знайти відповіді на всі ці та багато інших питань, а також ознайомитися з харчуванням, яке просто необхідно внести в свій раціон, а яке слід уникати.

Історія і традиції різдвяного посту

Різдвяний піст прийшов до нас із давньої християнської традиції. Друга назва посту Філіппов піст, втім, другою назвою вкрай рідко користуються, хіба, що на заняттях з релігієзнавства. Пост починається з 28 листопада і закінчується 6 січня на вечерю.

Помилково думати, що дотримуватися посту це означає тільки утримання від певної їжі. Істинне вірування і дотримання посту - це видалення себе від усього лихого: і справ, і думок, контроль своєї похоті, ліквідація брехні і припинення наклепу.

Відомо, що перші згадки про піст відомі ще з 4 століття. Раніше в перший час існування поста він тривав всього тиждень, але рішенням константинопольської православної церкви було прийнято, що піст буде сорокаденним. Таке рішення було прийнято ще у 1166 році і з того часу ніякі поправки і інші пропозиції не вносилися. Втім, таке рішення прийняли не всі церкви, зокрема існуюча нині Вірменська церква для себе зберегла колишню традицію, в якій у них піст триває, як і раніше всього 7 днів. У їхньому випадку піст починається 30 грудня і закінчується 5 січня на Святвечір.

Перша згадка про піст була в 4 столітті, unian.ua
Перша згадка про піст була в 4 столітті, unian.ua

Популярні новини зараз
40% знижки на продукти: "Ощадбанк" здивував новою карткою та її можливостями Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У католиків, як і у православних мирян теж є піст. Католицький піст теж починається з 29 листопада, при цьому Різдво прийнято відзначати 25 грудня, а не 6 січня як це прийнято у православних християн.

Різдвяний піст є одним з 4 наймасштабніших постів, які спрямовані на святкування Різдва Христового. Правила посту говорять про те, що в усі дні його правління з їжі потрібно виключати м'ясні і молочні продукти, а також яйця.

Як харчуватися в різдвяний піст

Для тих, хто в черговий раз дотримується посту або для тих, хто тільки вперше вирішив це спробувати нижче наведено меню, якого потрібно дотримуватися в той чи інший день. Таку пам'ятку можна просто роздрукувати і повісити на холодильник, або ж зберегти для себе в телефон і застосовувати в разі потреби.

Пісний календар:

  • 28 листопада - в їжу можна приймати страви з риби і морепродуктів;
  • 29 листопада - можна їсти сиру їжу овочі та фрукти, також допускаються горіхи, мед, сухофрукти і хліб;
  • 30 листопада - рибний день;
  • 1 грудня - також рибний день. Особливу увагу слід приділяти рідині, щоб вміру наситити свій організм;
  • 2 грудня - варто їсти гарячу їжу, але без олії. Можна зварити різні каші або ж суп, на вечерю можна стушкувати овочі, а також гриби, що, власне, ситно, легко для шлунка і дуже корисно;
  • 3 - 5 грудня - рибні дні;
  • 6 грудня - день для сухоядіння;
  • 7-8 грудня - рибні дні з вживанням морепродуктів;
  • 9 грудня - можна готувати каші та супи, але без вживання олії;
  • 10 грудня - рибний день;
  • 11 грудня - день для вживання сухоядіння;
  • 12 грудня - рибний день. Так само сьогодні слід вживати багато рідини, для наповнення організму;
  • 13 грудня - варто вживати тільки суху їжу;
  • 14-15 грудня - час їсти морські дари, готувати різні страви з риби;
  • 16 грудня - можна готувати і їсти гарячу їжу: супи та каші;
  • 17 грудня - рибний день;
  • 18 грудня - в цей день миряни вживають суху їжу;
  • 19 грудня - день споживання риби та інших морепродуктів;
  • 20 грудня - потрібно вживати хліб, воду, фрукти та овочі. При чому кожен фрукт і овоч, який буде вжито в їжу необхідно добре по кілька разів вимивати в теплій воді. Вірування говорять про те, що в цей день вся лиха сила захоче проникнути через споживану їжу, тому потрібно гарненько все вимити і вичистити.
  • 21-22 грудня рибний день;
  • 23-24 грудня - потрібно готувати гарячу їжу, але без вживання олії;
  • 25 грудня - потрібно харчуватися сухими продуктами;
  • 26 грудня - час для вживання вареної рослинної їжі. Особливість цього дня в тому, що в їжу можна покласти масло;
  • 27 грудня - день для споживання сухої їжі;
  • 28-29 грудня - в ці дні можна їсти рибну їжу;
  • 30 грудня - можна вживати каші та супи, але без вживання олії;
  • 1 січня - час для споживання сухої їжі;
  • 2 січня - слід готувати каші без масла. В цей день слід приготувати трохи більше, ніж тільки для себе. Їжа яка залишилась, нею потрібно поділитися з бездомними тваринами або птахами;
  • 3 січня - день для сухоядіння;
  • 4 січня - потрібно готувати гарячу їжу без масла;
  • 5 січня - можна використовувати вчорашню приготовлену їжу, але сьогодні можна покласти трохи масла;
  • 6 січня - в завершальний пісний день потрібно їсти суху їжу, особливу увагу слід приділити сухофруктам.

В піст можно смачно їсти, https://goloskarpat.info
В піст можно смачно їсти, https://goloskarpat.info

Таке харчування правильне не тільки через піст, але і в цілому буде корисним для людського організму і для його чистки.

Для деяких людей православний піст є дійсно складним періодом і навіть випробуванням. Для деяких людей справжньою розрядкою стають вихідні, в які дозволяється випити небагато вина. Також вино дозволено вживати і в святкові дні.

Як слід поводитися під час Різдвяного посту

Піст - це період часу, коли потрібно не тільки стежити за харчуванням і насолоджуватися тими днями, коли їсть риба і дозволено вино. Зовсім ні. Піст - це не просто певний період часу, це спосіб життя справжніх православних мирян. Особливу увагу в пісний період приділяється людській душі і всьому, що оточує людину. Під час різдвяного посту слід утриматися від будь-якого гніву і злоби, з гідністю витерпіти цей пост і отримані витримку пронести на протязі всього року. Духівники на кожній проповіді і на кожному молебні підкреслюють той, факт, що в цей період часу по-особливому необхідно боротися за лад і гармонію в сім'ї та колективі. Сімейна крівля повинна стати тим місцем, де панує спокій і затишок, саме додому ми повертаємося після важкого трудового дня, де хочеться набратися сил, знайти розуміння і просто відпочити. Священики також говорять про важливість відсутності сексуальних відносин в цей період часу. Потрібно вчитися боротися зі своїми спокусами. І це стосується не тільки сексуальних спокус, а також азарту і інших гучних розваг. Випробування таким постом веде нас до того, щоб ми не спокушалися на перегляд телевізора і гри на комп'ютері.

Різдвяний піст - це час, коли потрібно шукати порозуміння і компроміс в самій навіть складній на перший погляд ситуації. Зараз саме час робити хороші справи, вірити в різдвяне диво і допомагати іншим. Як ми з дитинства чекали свят, так і інші особливо дітвора зараз їх чекає і вірить в диво, тому потрібно знайти в собі сили і поділитися з іншими чим самі багаті, обігріти добрим словом, обіймами і гарячим чаєм.

Різдвяні пісні рецепти

Як вже було сказано вище, що піст це не просто час стежити за харчуванням, а й за душею. Але деякі люди як і раніше продовжують сприймати піст як випробування з не завжди смачною їжею. Хочеться довести зворотне, тому пропонуємо вашій увазі кілька пісних страв, які обов'язково порадують.

Тихвинська каша

Для приготування цієї страви необхідно взяти півсклянки гороху, півтори склянки води, повну склянку гречаного проділу, пару цибулин і кілька ложок соняшникової олії.

У процесі приготування страви потрібно помити горох і поставити його варитися, при цьому воду не підсолюють. Потрібно дочекатися моменту, коли третина води википить, тоді потрібно засипати гречаний проділ і варити все разом до повної готовності. Коли страва буде готова, то її заправляють дрібно нарізаною цибулею, яку попередньо підсмажують на маслі, а також трохи підсолюють.

З огляду на те, що це блюдо готується з додаванням олії, то для повної підтримки поста його слід готувати в ті дні, коли допускається додавання масла.

Салат з додаванням моркви, буряка і капусти

Для цього салату нам знадобитися 1 велика морквина, 200 г капусти, 200 г буряка, невеликий пучок зеленої цибулі, а також пару ложок лимонного соку.

Всі овочі необхідно натерти окремо. Далі в загальну салатницю необхідно покласти нашатковану капусту, навколо якої потрібно розкласти натерту моркву і завершальний круг зробити з буряка. Всі три інгредієнта потрібно полити лимонним соком, попередньо змішавши його з медом. Для прикраси між кожним з компонентів необхідно укласти зелену цибулю.

Рибний пиріг з капустою

У пісні дні, коли можна їсти рибу, то можна себе побалувати легким і в той же час ситним пирогом. Для його приготування потрібно пісне тісто, покласти його в відповідну форму для випічки. На цей шар тіста потрібно покласти шар капусти, а зверху шар рубаної риби без кісток, зверху потрібно знову викласти шар з капусти. Зверху потрібно покласти ще один шар тіста, він може бути трохи тонше, ніж ваш перший шар. Обидва шару тіста потрібно акуратно прищепити пальцями і поставити випікати в духовку до готовності. У сучасних печах на приготування такого пирога знадобитися не більше 20-25 хвилин.

Оладки з картоплі

Для цього простого блюда знадобитися кілька натертих сирих картоплин. Їх потрібно посолити і почекати поки з'явиться сік. Після цього необхідно додати трохи води і борошна. Консистенція повинна бути такою, як і на звичайні густі оладки.

Сковорідку, на якій будуть смажитися оладки трохи потрібно змастити соняшниковою олією. Після того як сковорідка нагріється ложкою викладаємо оладки і прожарюємо їх по обидва боки.

Будь-яке блюдо і пісне, і не пісне буде благим для людини, якщо він веде гідний спосіб життя, зокрема робить все по совісті, і допомагає іншим, нужденним людям. Дата поста вже давно відома, що можна їсти, а що ні теж ясно. Але ось, поки піст не почався необхідно зрозуміти для себе від чого я можу відмовитися, на що я готовий піти, щоб образ моїх справ і думок змінився в кращу, гідну сторону.