Щороку в першу ж п'ятницю після Дня подяки в США проводиться наймасштабніший розпродаж — Чорна п'ятниця. Незважаючи на похмуру назву, це одне з найбільш очікуваних свят у всьому світі. Хоч у нього і немає офіційного статусу свята, багато хто бере відгули, а деякі компанії навіть дають офіційні вихідні. Адже великі знижки доступні лише добу.

Щороку в першу ж п'ятницю після Дня подяки в США проводиться наймасштабніший розпродаж — Black Friday. Незважаючи на похмуру назву, це одне з найбільш очікуваних свят у всьому світі. Хоч у нього і немає офіційного статусу свята, багато хто бере відгули, а деякі компанії навіть дають офіційні вихідні. Адже великі знижки доступні лише добу. У західних країнах акція виступає початком періоду різдвяних знижок.

З чого починався нестримний шопінг

Традиція проведення з'явилася в Америці. У XIX ст. в штаті Філадельфія починаючий продавець Френк Вулворт ніяк не міг розпродати сезонні товари. Не спитавши згоди у власника магазину, він виставив табличку з написом «Все по 5 центів» і залежала продукція миттю розлетілася з прилавків. Саме цей день вважають серйозним передвісником появи Black Friday.

Згодом Френк Вулворт заснував один з найбільших роздрібних дискаунтерів в США — мережа Woolworth. Постійні розпродажі допомогли зробити висновок про те, що найбільший прибуток магазин отримує перед Різдвом. Так і зародилася ідея проводити акцію після Дня подяки.

Як з'явилася назва розпродажі

Великі знижки в Чорну п'ятницю викликали мало не паніку — на дорогах з'являлися пробки, біля входів в магазин черги на пару кілометрів. Вперше настільки похмуру назву для дня шопінгу стали використовувати поліцейські Філадельфії, адже деякі покупці влаштовували заворушення в боротьбі за товари.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

Остаточно назва закріпилася у 1966 році, коли на Східному узбережжі США розпродаж стали організовувати практично на офіційному рівні. Чорна п'ятниця у 2019 році вже не несе того негативного забарвлення в назві. Зараз термін пов'язують з англійською ідіомою «in the black», яка буквально означає прибуток. Пояснюється аналогія тим, що у бухгалтерських книгах прибуток завжди прописували чорним чорнилом.

До речі, в США намагалися дати іншу назву розпродажу — Велика п'ятниця. Новий термін не прижився, адже традиційний і всім знайомий давно поширився за межами Америки.

Особливості проведення акції

Незважаючи на великі знижки, реальну вигоду шопінг приносить не завжди. Деякі поспішають і замість того, щоб в Чорну п'ятницю купити зі знижкою потрібний товар, роблять необдумані і непотрібні покупки. Захистити себе від такої неприємності легко:

  • напишіть список бажань, виберіть з нього найнеобхідніше;
  • дізнайтеся, які магазини візьмуть участь в акції в вашому місті, а також підберіть 2-3 надійні майданчики для онлайн-шопінгу;
  • знайдіть на сайті обраних магазинів необхідні товари, почитайте характеристики і відгуки (це найпростіший спосіб переконатися у правильності вибору).

Товари Чорної п'ятниці включають найрізноманітніші категорії — від брендового одягу та аксесуарів до техніки і електроніки. Звичайно, раціональніше витрачатися на дорогу продукцію, яка ще довго буде приносити користь. Наприклад, на електроніку.

Смартфони, ноутбуки та інші портативні пристрої — те, без чого не уявити сучасну людину. Знижки дозволять придбати найнеобхідніше без серйозних витрат.

Де купувати електроніку

У розпродажу беруть участь багато українських рітейлерів. Відмінний варіант — всеукраїнська мережа магазинів Foxtrot. У продажу тільки офіційна техніка, на яку видається гарантія від продавця і виробника. Мінімальна знижка складе 7%, максимальна — 70%. Доставка акційних товарів доступна для всіх міст України.