віднедавна, українці мають можливість святкувати різдво двічі - 25 грудня та 7 січня. Чому у нас з'явилися додаткові вихідні і як можна відсвяткувати Католицьке Різдво розповідаємо сьогодні в статті.

Католицьке Різдво в Україні

У середу 25 грудня в Україні буде офіційний вихідний. В цей день західні християни - вся Європа і США святкують Різдво. В Україні Католицьке різдво почали святкувати кілька років тому на офіційному рівні. Президент Порошенко підписав указ про додатковий вихідний день без відпрацювання. Це актуально для католиків і протестантів в Україні, які до цього були обділені у святкуванні одного з найбільш значущих релігійних свят.

Різдво, https://bitly.su/L9ndB
Різдво, https://bitly.su/L9ndB
Різдво

Різдво знаменує народження Ісуса Христа у Вифлеємі, понад 100 країн світу вважають цей день найбільш очікуваним у році.

Серед церковних традицій варто відзначити чотириденне покаяння. Перед 25 грудня віруючі християни протягом чотирьох днів церкві працюють з самого ранку й до пізнього вечора, люди можуть у будь-який час прийти на сповідь.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

У Києві найвідомішим вважається Католицький костел святого Миколая, який є Національним будинком органної музики України. У ньому, за традицією відбувається святкова вечірня служба 24 грудня, на яку можна прийти всім бажаючим послухати проповідь, помолитися і послухати органну музику.

Більшість українців сприймають 25 грудня, як зайвий привід залишитися вдома, але деякі беруть на ці дати квитки в сусідні європейські країни, де можна спостерігати за всіма традиціями Різдва.

Різдво в Європі

Лоукостер Lufthansa пропонує Українцям відвідати Німеччину і насолодитися тріумфом в німецькому стилі. Тут будуть традиційні для Різдва у всьому світі віночки з чотирма свічками, святкове оздоблення будинків гірляндами та іграшками. З незвичайного для нас можна помітити - адвенткалендарь з двадцятьма чотирма віконцями. У кожному віконці по подарунку. Такі “будиночки” дарують дітям першого грудня і кожен день дитина відкриває по одному віконця, отримуючи невеликий сувенір, а 25 грудня вже під різдвяною ялинкою будуть красуватися основні подарунки від рідних і друзів.

Різдво

Туристи приїжджають до Німеччини щоб побачити різдвяний ярмарок, спробувати імбирні печива і випити святковий глег. У період Різдва кожне місто в Німеччині на головній площі влаштовує ярмарків і незмінно у святі беруть участь традиційні ковбаски і пиво.

Дістатися до німеччини також можна на автобусі, скориставшись послугами одного з міжнародних перевізників або через Польщу, куди можна поїхати з пересадками, але за низькими цінами.

Іспанська лоукостер Vueling допомагає українцям дістатися до теплого іспанського різдва. Тут звикли до гучного святкування, навіть з урахуванням того, що Різдво - родинне свято, іспанці починають влаштовувати корпоративи та різдвяні вечері з друзями в ресторанах.

З незвичайного - за кілька тижнів до Різдва починається розпродаж лотерейних квитків. Особливість різдвяних розіграшів грошей в тому, що номерки по телевізору не промовляють, а дістають і співають діти.

Снігу в більшості регіонів Іспанії не буває, тому прикрашають не тільки ялинки, але і пальми. Виходить своєрідне поєднання Різдва та літньої вечірки.

Батьківщиною Санти вважається Фінляндія, там святкують Різдво з розмахом. Фіни обожнюють сніг, різдвяні клопоти, святкування і подарунки. Світле свято у Фінляндії зустрічають не тільки Різдво, але і свято зимового сонцестояння 24 грудня.

Різдво

Самою дивною традицією Різдва можна назвати святкову лазню прямо в центрі Гельсінкі. Інші святкування досить класичні, але туристам пропонують поїхати в Лапландію, покататися в собачої упряжці і випити коктейль в крижаному замку.

Православне Різдво 2020

В 2020 році випадає з понеділка на вівторок. Традиційно буде відпочивати в ці дні, насолоджуючись компанією родичів. У цей період починається період колядок. Біля центральної ялинки країни буде проходити святковий концерт 6 і 7 січня.

За традицією, 6 січня закінчується різдвяний піст. У Святий вечір в церквах проводиться святкова літургія і після служби українці традиційно збираються за святковим столом. У сучасній традиції 6 січня сім'ї збираються для того, щоб посидіти за накритим від частувань столом. Але раніше вечеря супроводжували вертепом, театральними сценками та піснями. Діти і зараз ходять колядувати, а дорослі замість цукерок дають їм гроші.

В Україні прийнято займатися благодійністю під час різдвяних свят. Можна перерахувати гроші в будь-який благодійний фонд, допомогти з продуктами підопічним церков і соціальних служб. Багато приїжджають в дитячі будинки та інтернати, щоб порадувати дітей подарунками.

На Різдво тепер не прийнято дарувати подарунки, багато сімей відмовилися від цієї традиції через святкування Нового року з розмахом. Але дітям до цих пір дають можливість заглянути під ялинку і отримати солодкі коробочки.

Особливістю святкування Різдва в Україні можна назвати традицію, за якою по гостям 7 січня ходять чоловіки. Бажано, щоб першим 7 січня ваш поріг переступив чоловік.

Чим зайнятися в Києві на Різдво

6 і 7 січня варто піти подивитися на центральну ялинку Києва, прогулятися по різдвяному ярмарку та послухати колядки. Якщо ви плануєте культурну програму на Різдво, що ми зробили підбірку заходів на ці дати:

На Співочому полі відкриється Фестиваль гігантський китайських ліхтариків. Чарівне дійство буде проходити з середини грудня до початку лютого. На різдво можна потрапити на перегляд 30 експонатів.

Різдво, https://www.kp.ru/russia/krym/yanvar/
Різдво, https://www.kp.ru/russia/krym/yanvar/
Різдво

Київський планетарій планує показувати новорічні та різдвяні вистави для дітей всіх віків.

6 і 7 січня 2020 року Dakh Daughters дадуть два концерти в честь Різдва. справжні генії фолку створять атмосферу традиційного свята з особливим шармом їх оригінального жанру.

На ВДНГ буде проходити Різдвяний фабрика мрій, на яку запрошують маленьких гостей. На заході діти будуть робити ялинкові іграшки, майструвати подарунки і навчаться втілювати мрії в реальність.

Куди виїхати з Києва

Багато українців люблять виїхати зі столиці, насолодитися святами в інших містах України. Ми пропонуємо такі міста для яскравого Різдва:

Львів - класика різдвяної програми. Крім міських гулянь, можна потрапити в найближчі замки і поїхати у Львівську область покататися на лижах;

Полтава - це місто пам'яті битви під Полтавою. Сюди можна приїхати за декілька годин, дешево відсвяткувати Різдво і погуляти по старому місту;

Умань прекрасна в сніжну зиму, побувайте в Софіївському парку і знайдіть в цьому особливе задоволення - взимку тут мало туристів;

Чернігів - сюди можна добратися на автобусі за 100 грн, зняти квартиру за 300 і погуляти компанією на 500 грн;

Ужгород - столиця Західної України можна обійти за кілька годин. Тут готують різдвяну вечерю в ресторанах і прикрашають місто в європейському стилі;

Чернівці - це вдалий вибір на Різдво. Затишне місто зустрічає гостей чудовою кухнею і спокійною атмосферою;

Одеса - тут можна відтягнутися по повній. Місто біля моря бучно відзначає Різдво концертами українських зірок і фестивалями;

Івано-Франківськ - сюди їдуть для того, щоб дістатися до Карпат, покататися на лижах і вдихнути гірське повітря.

Більшість міст України готуються святкувати два Різдва однаково яскраво. На 25 грудня багато планують джазові концерти, катання на ковзанах та гумористичні шоу. 7 січня українці готові продовжити традицію походами в театр, кіно і здійснити прогулянку по основним зимовим локаціях.