У одному із міст Франції знайшли підземне спорудження. За словами археологів, його було створено для колективного поховання.

Відкриття зробили вчені з Національного інституту превентивних археологічних досліджень (INRAP) під час розкопок на околиці міста Шалон-ан-Шампань.

Археологічні розкопки
Археологічні розкопки

В рамках дослідження виявили підземний храм-поховання. Споруді встановили вік близько 5000 років, у склепі знаходилися останки десятків людей.

Зокрема, археологи виявили і дослідили коридор довжиною 3,8 метра, який веде в похоронну камеру. Шлях пролягає через дуже тісний отвір. Швидше за все, тут міг поміститися тільки худий чоловік, та й то на четвереньках.

Популярні новини зараз
Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Археологічні розкопки, фото Аpostrophe

Площа похоронної камери перевищила шість квадратних метрів, що типово для гипогеев неоліту. Вхід у гіпогей спочатку був розташований над землею, але через сотні років він опинився під землею.

Археологи допускають, що у храмі захоронено близько 50 чоловік. Оскільки наразі вже виявлено 40 черепів і біля 30 скелетів, зібраних із кісток, але це ще не кінець розкопкам.

Крім того, археологи знайшли масу обгорілих кісток. Лише лабораторний аналіз, в тому числі і аналіз ДНК, який передбачається провести, дозволять з точністю підрахувати кількість похованих людей. Вчені також сподіваються, що аналіз ДНК допоможе встановити їх приналежність до конкретної популяції.

Також біля кісток виявили елементи прикрас - намистинки від намиста та ікла тварин з просвердленими в них отворами, які носили як кулони, - а також крем'яні знаряддя.

Нагадаємо, раніше 1800 років у землі: дослідники виявили унікальний артефакт, такого ви ще не бачили.

Також Знай.uа писав, що у Києві знайшли щонайменше сотню "подарунків" з Другої світової: "знесло б" півстолиці.