З Білорусі нам будуть постачати російську електроенергію, потрібно заборонити імпорт струму з цієї країни. Про це заявив екс-міністр праці і соціальної політики Василь Надрага в ефірі телеканалу «НАША», повідомляють "Факти".

Експерт звернув увагу, що Білорусь не має надлишку власної електроенергії, тому імпортувати з у Україну будуть російський струм. За його думку, цей імпорт необхідно заборонити.

«Чому ми говоримо, що Білорусь, де тільки будується перша атомна електростанція, яка є дефіцитна сама по собі за електроенергії, вона нам щось буде поставляти? Мені здається, відповідь треба шукати не в економіці, не в технологіях, а як я або зовнішній політиці, чи в економічних інтересах тих, хто сьогодні займається енергетикою, хоче туди зайти. Давайте купимо у того, у кого немає. Я вважаю, що це не білоруська електроенергія. Це російська» — сказав Надрага.

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії розпочався з 1 завдяки жовтня «поправці Геруса». За першу половину жовтня імпорт електроенергії з РФ виріс майже в два рази, в листопаді він збільшився порівняно з середньодобовим показником за жовтень 3 рази до 12 млн кВт-год / добу. Обсяг російської електроенергії, що поставляється на сегмент ринку двосторонніх договорів, вже перевищує 15%. Зростання російського імпорту призвів до обмеження потужностей українських енергопідприємств.