Не кожен з нас вчив у школі інформатику, а якщо і вчив, то багато хто не зовсім старанно, за власним недоглядом або з вини викладачів. Однак, без комп'ютерів, смартфонів, Інтернету і високих технологій - наше життя неможливе. Нам необхідно знати основи комп'ютерної грамоти, одиниці виміру та інші речі, які допоможуть вирішити повсякденні завдання. У цій статті, ми розповімо, скільки мегабайт в гігабайті, дізнаємося, скільки біта в байті і багато іншого.

байты: источник: ютуб

Ми пояснимо, як перерахувати байти в мегабайти, гігабайти в терабайти, а біти в байти. Велика частина користувачів може заплутатися, оскільки звикла працювати в десятковій системі числення, а комп'ютерна інформація вимірюється в двійковій системі. Чому так сталося і що з цим робити - дізнавайтеся нижче.

Байт - що таке: скільки біт в байті

байты

Поняття біт, байт і мегабайт використовуються в сучасній інформатиці для вимірювання об'єму оперативної пам'яті, а також сховища жорсткого диска ПК і ноутбуків. Мінімальна одиниця має назву біт, за нею йде байт, а решта одиниці йдуть на збільшення:

Популярні новини зараз
Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще
  • Кілобіт;
  • Мегабіт;
  • Гігабіт;


Швидкість вашого з'єднання з інтернами ісчесляется в байтах і має такі найменування:

  • Кілобіт;
  • Мегабіт;
  • Гігабіт;

Скільки біт в байті, а кілобайт в кілобітах?

байты:источник: goldbusinessnet.com

Всі сучасні комп'ютерні технології працюють в двійковій системі - з нулями і одиницями. Так, одна одиниця інформації - це біт, у якого буває лише два значення - нуль або одиниця.

Байт, в свою чергу, в двійковій системі складається з восьми біт кожен з яких представляє з себе двійку в ступені.

Максимальна кількість комбінацій нулів і одиниць становить 256 і дорівнює обсягу даних в одному байті. При цьому, переводити число з двійкової системи в десяткову - просто: складіть всі ступені двійки в бітах, в яких стоять одиниці.

Наприклад, в одному байті закодовано число 233. Як ми це зрозуміли? Склали ступені двійки, в яких вказана одиниця: до одиниці (2 певною мірою нуль) додаємо вісімку (два в ступені 3), додаємо 32 (двійка в п'ятого ступеня), додаємо 64 (в шостий), додаємо 128 (двійка в сьомий). І отримуємо число 233 в десятковій системі.

Відзначимо, що половину байта називають ниббл. У полубайте, використовуючи чотири біта можна закодувати будь-шістнадцяткове число.

байты

Вивчаємо одиниці з'єднання: переклад байта

байты: источник: iuni.ru

У російській і українській традиції для позначення одиниць виміру інформації використовуються не вірні терміни. Приставка «кіло» - це множення на десять в третього ступеня, а мега множення на 106, гіга -на 109, тера - на 1012.

Ми використовуємо десяткову систему, а біти і байти відносяться до двійкової. Так, в двійковій системі інша термінологія і інша система підрахунку. Нарахування грунтується не на ступенях десятки а на ступені двійки, в якій використовуються вже інші приставки: Кібі, мебі, гібі, Тебі і т.д.

Таким чином, для позначення великих одиниць виміру інформації повинні використовуватися терміни: кібібайт, мебібайт, Гібібайт, тебібайт і т.п. Але через необхідність дотримання правил благозвучності, дані назви не використовуються, а замість них застосовуються інші - мегабайт, терабайт, йотабайт і т.д.

Як перерахувати кило-, мега-, гіга- і інші в великі байти?

  • Підраховуємо кількість байт в 1 кілобайті - 210 (два в десятому ступені) або 1024 байта;
  • Скільки байтів в 1 мегабайті - 220 (два в двадцятої) або 1048576 байт;
  • Вважаємо байти в 1 гігабайті - 230 або 107 374 824 байт;

Таблиця переведення байтів

байты

Використовуючи таблицю можна здійснити будь-який перерахунок, при обліку зіставлення назви з десятковоїсистеми з формулою для розрахунку з двійковій.

байты