Історія свята Андрія Первозваного

День Андрія Первозваного відноситься до не перехідного по днях свята і щорічно відзначається 13 грудня. Подія вважається не тільки православним, але і просто народним святом.

Християнська історія нам говорить про те, що свято Андрія Первозваного з'явилося дуже давно. За старих часів апостол Андрій Первозваний в силу своєї віри займався проповідуванням християнства, було це на території Царгорода, на узбережжях Чорного Моря і частково в Києві.

За життя Апостол Андрій прийняв для себе рішення ніколи не одружуватися і повністю присвятити себе Христу і вірі в нього. Помирав Андрій Первозваний мученицькою смертю на хресті. Але сам Андрій вважав, що він не гідний такого розп'яття як його вчитель Ісус Христос, тому Андрія стратили на Х-подібному хресті. Є легенда, що в день страти і смерті Апостола Первозваного на землю пустилося таке яскраве світло, що ніхто з людей не міг ні підійти до нього, ні навіть глянути. Християни кажуть, що цим світлом Христос забрав до себе апостола Андрія.

За життя завдяки Андрію Первозваному багато людей тих територій, де він служив дізналися про Христа, його вчення і Євангеліє. Апостол Андрій був посередником, через якого Господь здійснював свої чудеса, зціляв людей і допомагав їм впоратися з безліччю труднощів.

Втім, до цього дня не відомо чому саме 13-го грудня святкують цю подію. Знавці релігії і церковних сказань вважають, що дата святкування пов'язана з тим, що після Хрещення Русі церква була змушена йти на ряд поступок, тому деякі свята проводилися в вільні дати, які так чи інакше були пов'язані з житієм апостолів і інших священнослужителів.

Популярні новини зараз
Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Андрій Первозваний був розп'ятий на Х-оброзному хресті, pronedra
Андрій Первозваний був розп'ятий на Х-оброзному хресті, pronedra

Саме свято не дивлячись, на те, що в першу чергу має християнську цінність несе в собі ще й дохристиянський характер, так як в цей день проводять гадання, щоб дізнатися події майбутнього.

Ніч з 12-го на 13-е грудня вважається по особливому чарівною, а з огляду на той факт, що в 2019 році свято перепадає на п'ятницю 13-е, то це тільки посилює магічну силу і міць свята.

Спершу ця подія мала назву Калита і відносилася до холостяцького свята, так як в цю ніч хлопці влаштовували різні витівки. Дівчата теж не нудьгують в цей день, в чарівну ніч вони можуть дізнатися свою майбутню долю. Раніше в селах в цей день влаштовували гучні гуляння з танцями і піснями до світанку.

Заборони на Андрія Первозваного

Свято Андрія має ряд своїх обмежень, як і будь-яке церковне свято. У цей день заборонено шити, ткати і прясти. За старих часів вважалося, що, займаючись цими шляхетними ремеслами в свято можна накликати біду на поріг свого будинку.

До церковних заборон також відноситься заборона на ворожіння, те, що люди ворожать в цей день це тільки народний магічний ритуал, але не церковний.

Вважається, що ніяких сварок в цей день не повинно виникати, це свято веселощів, а не скандалів. Якщо вам довелося потрапити в конфліктну компанію або хтось намагається зірвати на вас свою злість і поганий настрій, то знайдіть в собі сили, щоб утриматися від суперечок і не вступати в полеміку з цією людиною.

Не рекомендується в цей день робити прибирання, це потрібно зробити напередодні свята. Потрібно витерти пил, перевірити чи чисті вікна і викинути непотріб як зі шаф, так і з будинку в цілому.

Ворожіння на свято Андрія прийшли до нас с давніх часів ivona.bigmir.net
Ворожіння на свято Андрія прийшли до нас с давніх часів ivona.bigmir.net

Ворожіння на Андрія Первозваного

В ніч з 12-го на 13-е грудня дівчата збиралися компаніями, щоб поворожити і дізнатися свою долю. В основному це були незаміжні дівчата, які хотіли знати яке сімейне щастя їх чекає і якого нареченого їм піднесе доля. Заміжні дівчата теж брали участь у ворожіннях, але вони були пов'язані з тим який наступний рік їх чекає.

Ворожіння на побутових предметах

За старих часів особливо не морочилися на чому гадати і робили це просто за допомогою побутових предметів, різної дріб'язку, які безсумнівно були у кожного. Дівчата складали різні предмети під велике блюдо. Це були ключі, кільця, шматочки хліба, маленькі мішечки з різними крупами і інша дрібниця. Кожен з тих, що ворожать подумки запитував, про те, що його чекає в майбутньому році. Присутні співали пісні, а потім кожен витягав по одному предмету і сам для себе трактував його позначення. Так, наприклад, якщо дівчина витягувала ключі, то це означало швидкий повіт з рідної домівки, крупи означали врожайність, а кільце підказувало, що скоро буде весілля.

Ворожіння на ім'я судженого

У ніч перед Андрієм Первозваним самотня дівчина готує 12 маленьких листочків, на 11 з яких написані чоловічі імена, а один листочок має однаковий бути порожнім. Які саме імена краще написати підкаже серце досить тільки прислухатися до себе. Перед тим як лягати спати, дівчина повинна подумки поставити запитання: «Хто буде моїм нареченим» і з цією думкою і лягти спати при цьому ні з ким на ніч не варто розмовляти. Прокинувшись вранці перше, що потрібно зробити це подякувати всесвіту за можливість дізнатися, хто буде її судженим і тільки після цього витягнути папірець з ім'ям. Якщо ж дівчина витягла порожній листочок, то значить, що її доля не вирішена і листочок можна просто викинути, і спробувати це ворожіння через рік.

Гадаємо на березовій корі

Цей варіант ворожіння досить швидкий і легкий. Для його проведення дівчата відправлялися в парк чи в ліс, де знаходили симпатичну, на їхню думку, березу брали з неї кору і відправлялися в будинок, де буде проходити ворожіння. Набирався таз з джерельною або талою водою і в цю воду опускалися шматочки кори. Дівчатам необхідно було простежити за своїм шматочком кори, щоб не втратити його з поля зору. Коли кора кілька хвилин «поплаває», то її діставали і спалювали. Якщо ж личина горить швидко і рівно, то значить, що і рік буде рівним і спокійним, а якщо ж під час спалювання вогник деренчить і шипить, то значить, що рік буде не простим, можливі погіршення зі станом здоров'я.

Ворожіння на ложках

Це ворожіння для всієї родини. У таз набиралася вода і бралися ложки на кожного члена сім'ї. Так як раніше сім'ї були досить великі, то ложок було багато, тому щоб не сплутати ложки їх потрібно було якось позначити. Після цього всі ложки складалися в таз, потім все гарненько збовтували, ставили на підлогу і дивилися як розташувалися ложки. Якщо ж всі вони розташувалися поруч, значить вся сім'я проведе рік в зборі. Якщо ж відстала ложка літньої людини, то це говорить про швидку його смерть, якщо ж від інших відстала ложка молодого хлопця чи дівчини, то це говорить про те, що в майбутньому році можливий переїзд від батьків.

Гадаємо на сірниках

Це ворожіння схоже на гадання на ромашкових пелюстках. Береться коробок сірників, загадується бажання і підпалюється сірник з думкою «здійсниться», потім підставляється друга сірник з думкою «не здійсниться» і так по черзі підставляється кожний сірник з коробки. На якому сірнику зупиниться це буде з вашим бажанням.

Незаміжні дівчата ворожать щоб дізнатись свою долю, politeka.net
Незаміжні дівчата ворожать щоб дізнатись свою долю, politeka.net

Гадаємо на чашках

Кожна з присутніх дівчат вибирала для себе чашку, тільки важливо, щоб вона була не прозорою і під кожну з них клала цибулю, хліб, сіль, цукор, кільце, гроші, а в одну з них наливала воду. Всі предмети складалися в чашки і вимикалося світло. Всі дівчата одночасно вибирали собі по чашці і включали світло. Лук означав сльози, хліб - достаток, сіль - неприємності, кільце - весілля, гроші - багатство, цукор веселощі, а вода говорила про вагітність. Якщо ж двоє дівчат одночасно вибрали одну й ту ж саму чашку, то це говорить про те, що їх доля в майбутньому році буде схожа в деяких подіях.

Ворожіння за допомогою попелу

На перевернуту тарілку потрібно покласти зім'ятий аркуш паперу або газети і підпалити його. На стіну або на двері потрібно повісити біле простирадло і в той момент як папір буде горіти і тліти спостерігати за тим чином і картинками, які будуть спливати. На святого Андрія образів може виникати багато, тому щоб не забути побачене потрібно буде все записати. Кожна з тих, дівчат що ворожать сама для себе може зрозуміти, що позначає той чи інший елемент. Але є і загальні позначення, так, наприклад, якщо ви побачили символ нового року, який сидить на картах або стільці, то це до великого успіху, якщо побачили церкву, то до вінчання, або весіллі, хрест до важкої хвороби, птиці - пурхаючі надії.

Святкові прикмети

Перше за чим спостерігають перед святом, так це за погодою. Якщо ж до 13 грудня люди побачать, що випав сніг, то значить, що вся зима буде сніжною і морозною. Якщо ж до цього дня не буде снігу, то значить і зима буде теплою і малосніжною.

У свято люди виходили до води і дивилися на неї, якщо ж водиця тиха і спокійна, то зима буде спокійною. Якщо ж вода, раз у раз шумить і б'ється об каміння, то значить будуть тріщати морози.

Якщо 13-го грудня холодно, але є сонечко, то значить в сезон буде хороший урожай.