Свято святого Миколая люблять дорослі й діти. Вважається, що він підкладає подарунки під подушки. Але звідки пішла ця традиція? Коли ми почали відзначати цей день? І що потрібно класти напередодні дня Миколая Угодника? Дізнайтеся також, які ще народні звичаї є в Україні. Як святкують цей день католики? І що прийнято дарувати в Європі? Ви знайдете тут відповіді на усі ці запитання.

Звичаї та традиції дня святого Миколая

Діти особливо вірять у дива. Та з нетерпінням чекають на свято святого Миколая, щоб отримати подарунки. Щоправда, у нас в Україні деякі люди підкладають під подушки подарунки й дорослим родичам.

У нас в Україні існує ще одна чудова традиція напередодні свята Миколая Угодника. За православним календарем ми відзначаємо день Миколая Чудотворця 19 січня. І саме у цей день по всіх містах України відбувається відкриття новорічної ялинки. Цей день святкується із ярмарками та гуляннями, різними концертами та благодійними заходами.

До речі, місто корабелів Миколаїв названо на честь цього святого. У радянські часи це місто було найважливішим регіоном кораблебудування. Сьогодні святого шанують католики й християни різних країн: України, Болгарії, Німеччини, Греції, Росії, Італіїї тощо.

Напередодні 19 грудня прийнято дарувати подарунки дітям, які перебувають у дитячому будинку або малозабезпеченим сім'ям. Адже святий Миколай Угодник - покровитель усіх дітей, сиріт, знедолених, мандрівників, моряків та навіть тих, хто перебуває в ув'язненні.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

День святого Миколая 2019, kiev.informator.ua
День святого Миколая 2019, kiev.informator.ua

Але чому Миколай Угодник протегує їм? Що про нього відомо? Ким були його батьки? Чому його називають Чудотворцем? І яку інформацію про нього несе історія християнства? Ми вам зараз про це розкажемо.

Історія виникнення свята, діяння та дива святого Миколи

Микола Чудотворець - особистість історична. Він жив у 270-345 рр. н.е. Те, що його батьками були Феофана та Нона, прийнято вважати помилковою думкою. Нібито його біографія тісно переплелася із життєписом Миколи Пінарського, батьки якого дуже довго мріяли про дітей. І вимолили у Бога дитину в обмін на обіцянку присвятити своє чадо Богові.

Микола Угодник із дитячих років багато читав і молився. Коли його заможні батьки померли, він віддав усе майно нужденним. Надалі люто захищав християнство та боровся із язичництвом.

Микола Чудотворець рятував від смерті людей на суші й у морі. Був благодійником - давав милостиню нужденним, ділився останнім. Силою своєї молитви усмиряв бурю в морі.

Християни шанують Миколая Угодника, який був архієпископом Мир Лікійських, тому що він рятував від голоду цілі сім'ї, умиротворяв ворогуючих, захищав невинно засуджених і рятував від марної смерті.

Коли архієпископ Микола помер, його охрестили святим, бо тіло святителя мироточити. І багато людей зцілювалися, торкаючись до його мощам. Серед числа його благодіянь - безліч добрих вчинків, милості, доброти. Після смерті його тіло стало об'єктом паломництва.

Після викрадення мощей Святого Миколая це свято відзначали тільки італійці із міста Барі, які вкрали їх. Між іншим, католики відзначають день святого Миколая 6 грудня. А християни - 19-го числа.

Уперше це свято відзначалося у нас у країні в Києві у 1990-му році. Тоді 700 дітей із багатодітних сімей та сироти отримали подарунки. А через рік і вся Україна вже відзначала цей день. І з того часу улюблене дитяче свято православні українці відзначають із року в рік.

Особливо діти із великим нетерпінням чекають на 18 грудня, щоб яомога швидше настала ніч. І вранці можна було зазирнути під подушку та отримати подарунки. Але які ж сюрпризи кладуть дітям християни й католики? Спробуємо розібратися.

Католицькі та християнські подарунки у день святого Миколая

Ще вдень або ввечері багато батьків кладуть своїм діткам довгоочікуваний подарунок. І вітають їх таким чином у грудні зі святом Миколая Чудотворця. У православних прийнято говорити діткам, що святий приносить подарунки тим, хто був слухняним.

Звичаї та традиції дня святого Миколая, dikmi
Звичаї та традиції дня святого Миколая, dikmi

Найчастіше це цукерки, іграшки або те, що замовляла дитина. Адже у нас прийнято вважати: якщо син чи дочка загадає бажання у переддень свята, то святий Миколай його обов'язково виконає. 18-те число - той день, коли діти, яких не змусиш спати, із превеликим задоволенням лягають у ліжко, щоб швидше отримати подарунок.

Іноді діти, як і Дідові Морозу, пишуть Миколаю Чудотворцю листи, у яких просять виконати своє прохання. А батьки у свою чергу дарують дітям те, що вони хотіли. Неслухняним кладуть під подушку камінчик або лозину.

Діти католиків малюють у той день сивочолого старця - так вони уявляють собі святого Миколая, який зійшов із небес із мішком подарунків. У католиків прийнято робити подарунки від імені святого Чудотворця по-іншому. Батьки кладуть дітям подарунки у шкарпетки та чобітки.

Дотримуючись старої доброї традиції, не забудьте і ви зробити приємний сюрприз рідним або дітям. Святкування для дорослих у католиків і православних майже однакові. І тепер ми розкажемо вам про те, як можна святкувати цей день.

Святкування дня святого Миколая у католиків та християн

Важлива традиція для католиків і християн - відвідування храмів. Цього дня прийнято молитися святому. Адже Микола Чудотворець захищає дітей і дорослих від всіляких бід. Молитва до нього - дуже сильна. Люди віруючі вважають, що вона здатна допомогти подолати усі негаразди, - тільки варто щиро просити про допомогу у святого.

У католиків прийнято давати дітям завдання: вивчити та прочитати гарно вірш, намалювати різдвяний малюнок, заспівати пісеньку або станцювати танець. Крім цього, католики традиційно прикрашають всю оселю до цього свята. Розставляють статуетки святого Миколая і т.д.

У цей день у католиків та християн прийнято допомагати іншим. Особливо - відвідувати дитячі будинки або передавати сиротам подарунки. Італійці обдаровують у цей день подарунками наречених. А французи вважають, що святий Миколай протегує цілим містам. Саме тому тут влаштовують яскраві святкові шоу із маскарадом, шумом та веселощами.

Однак албанці у цей день не веселяться, тому що дотримуються посту. І тільки після опівночі влаштовують бенкети, накривають багатий стіл і пригощаються всілякими стравами.

Святковий стіл до дня святого Миколая, dikmi
Святковий стіл до дня святого Миколая, dikmi

А ось в Україні 19 грудня випадає піст. У 2019 році - це четвер. Як правило, у цей день прийнято їсти не тільки пісні страви. Дозволяється також риба. І гарячі страви, приготовані на рослинній олії.

На святковий стіл у день святого Миколая українці подають пісний борщ, смажену рибу, вареники із картоплею, капустою або вишнями, тушковану картоплю з капустою та грибами, подають різноманітні соління. У обов'язковому порядку - пряники «Миколайчики».

І у католиків, і у християн прийнято кататися на санках, якщо погода дозволяє. Зробіть вашу прогулянку із дітьми захоплюючим! Пограйтеся у сніжки, зліпіть сніговика, з'їдьте з гірок. І разом із дітьми згадайте своє дитинство. А потім, прийшовши додому із морозу, влашуйте чаювання за святковим столом із пряниками та пирогами, бананами, яблуками й мандаринами.

Не забувайте про те, що у переддень 18 грудня дуже важливо бути милосердними. Робіть пожертвування, не скупіться на подаяння. Святий Миколай допоміг і допомагає багатьом. До нього не тільки у цей день звертаються сотні й навіть тисячі людей різних країн світу.

У православ'ї вважається, що на його допомогу може розраховувати людина, яка щиро вірить. І прохання про її заступництво повинне виходити від душі. Потрібно просити щиро, без лукавства, не намагаючись нікого обдурити.

Найкраще із самого ранку піти до церкви, відстояти службу. І звернутися із молитвою до Чудотворця. Прикладіться вустами із щирою вірою у душі до лику святого. І тоді він обов'язково вам допоможе!

Фото

День святого Миколая 2019, svt-nikolai.org
День святого Миколая 2019, svt-nikolai.org

День святого Миколая 2019, glavred.info
День святого Миколая 2019, glavred.info

День святого Миколая 2019, georgievski-hram.church.ua
День святого Миколая 2019, georgievski-hram.church.ua

День святого Миколая 2019, kyiv-city.com
День святого Миколая 2019, kyiv-city.com

День святого Миколая 2019, dv-gazeta.info
День святого Миколая 2019, dv-gazeta.info

Відео