Новий рік вже зовсім близько, кожна людина шукає, що - то цікаве до цього веселого свята, змінює дизайн в своєму інтер'єрі, купує подарунки для рідних і близьких, підбирає наряд під свято, і витрачає чимало часу на складання святкового меню, і розшукують в інтернеті цікаві ігри для веселого святкування.

Звичайно ж новий рік, як і всі відомі свята має свої особливі традиції, які переходять з року в рік, з найпопулярніших відомі такі: прикрашання ялинки всією сім'єю ялинка, запах ароматних мандарин в кожному будинку, шум феєрверків, бій курантів, бризки шампанського, підпалювання записочок з бажаннями. Кожна з цих традицій відома кожній людині ще з дитинства, але ці традиції звичні для нашого регіону, так само свої традиції з цього свята є і в інших країнах. Деякі такі звичаї бувають кумедними або навіть екстравагантними, в цій статті пропонуємо детальніше дізнатися про традиції і звичаї в деяких країнах в новий рік. Нижче в статті буде представлений список деяких країн, в ньому можна буде наочно побачити хто перший святкує Новий рік, а які країни традиційно відзначають його останніми.

Новорічні традиції, womans
Новорічні традиції, womans
Новорічні традиції

Новорічні традиції народів Росії

З історії знаємо, що кожна країна протягом усього свого часу існування, сформувала у себе певні норми і традиції святкування. Першою країною, про традиції якої на Новий рік ми розповімо, буде Росія. Варто відразу зауважити, що історія всіх звичаїв на це свято у народів Росії дуже барвиста і різноманітна. Звичайно ж багато хто відзначає це свято вдома в колі сім'ї, хто - то виходить на міську площу і зазначає новий рік з шампанським під бій курантів у веселій компанії, але незмінним є запрошені гості на свято - Дід Мороз і Снігуронька. Без цих казкових персонажів жодне святкування нового року не проходить. Обряди, що стосуються Нового року, у народів Росії барвисті і різноманітні.

Традиції на Новий рік в Татарстані

Варто зауважити, що жителі деяких республік відзначають два свята, а саме: загальноприйнятий і національний, Татарстан в їх числі. І так загальноприйнятий Новий рік настає, як і у нас з 31 грудня на 1 січня, а національний Новий рік, його ще називають - Навруз, відзначають в кінці березня. Це свято у них прийнято відзначати в колі сім'ї, а після вже вирушати в гості до близьких родичів. Діткам подарунки в цю ніч приносять Киш-Бабай та Кар-Казі. Це відомі нам Дід Мороз і Снігуронька.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

У Татарстані прийнято напередодні свята ретельно прибирати будинок, прати одяг і готувати частування. У це свято на стіл обов'язково необхідно поставити:

  • чак-чак (східні солодощі з тіста з медом),
  • Губад (круглий пиріг з начинкою),
  • Урам (хмиз по-татарськи),
  • коржі з сочевиці, проса та гороху.

Традиції на Новий рік в Татарстані, krasnoyarsk
Традиції на Новий рік в Татарстані, krasnoyarsk
Традиції на Новий рік в Татарстані

Обов'язкові страви на столі пов'язані саме з національним Новим роком - Наврузом, так як він є ще й землеробським святом.

Саха (Якутія) відомі новорічні традиції

У корінних якутян новий рік прийнято називати - Иисах. Однією з найпопулярніших традицій в цей день, є розведення багать, навколо яких все дружно водять хороводи. Такі хороводи можуть тривати протягом декількох днів, жителі Якутії стверджують, що це дозволить кожній людині, зарядиться позитивною енергією на весь рік.

Традиції на Новий рік в Бурятії

Бурятії так само, як і в Татарстані Новий рік прийнято відзначати два рази, спершу 1 січня, а після в лютому. Свято у них називається Сагаан Сар (що в перекладі - Білий Місяць). Напередодні цього свята в будинку необхідно навести ідеальний порядок, особливо важливо це для дівчат, які ще не за чоловіком. Прийнято вважати, що якщо підлога в будинку буде брудним, то до цієї дівчини свататися прийде негарний або питуща людина. Так само перед Сагаан Саром господарі заходять в свій будинок і щільно закривають за собою двері, для того щоб всі неприємності залишилися за нею, іншими словами в році, що минає. Ще прийнято біля вхідних дверей ставити віник і шматочок прозорого льоду.

Карелія, популярні новорічні традиції

У цих краях зимові свята називають - Сюндума. Більшість звичаїв дуже схожі на ті, що проводяться на святки на Русі. У це свято проводяться ворожіння і по вулицях ходять ряджені. На сьогоднішній день збереглася традиція - «ситного столу», щоб рік теж був відповідний. У цей день кожна господиня випікає пряжене пироги, вівсяні млинці і готує ячну кашу.

Новорічні традиції країн Європи

Український Новий рік так само обов'язково проходить в компанії з Дідом Морозом і Снігуронькою, так зустріч свята проходить в більш святковій атмосфері. Таким чином менталітет європейців нам ближче за все, єдина відмінність, це те, що європейці набагато більше сил і уваги приділяють Різдва (25 грудня), але звичайно ж Новий рік не залишається осторонь.

Новорічні традиції країн Європи, weacom
Новорічні традиції країн Європи, weacom
Новорічні традиції країн Європи

Традиції в Австрії

У всьому світі це свято відзначають по-своєму, так в Австрії новий рік зустрічають в ніч на 1 січня, в цей час досить серйозний потік туристів і жителів Відня направляються до собору Святого Стефана, для того, щоб почути звук «Дзвони Світу» (загального призову до мирного життя).

У цій країні в давні часи доброю прикметою було побачити сажотруса і навіть забруднитися в сажі в переддень Нового року, доторкнувшись до його одязі. Такий прикмети більше немає, так як зустріти сажотруса не дуже просто в наші дні. Таким чином у австрійців зародилася інша традиція, зараз у них хорошим знаком вважається свинка. Саме їх дарують дорослим і дітям, і бажають безбідного життя. Першими виготовленими свинками були статуетки з порцеляни, а зараз стали обмінюватися пластиковими фігурками у вигляді цієї милої звірятка. З якого матеріалу вони виготовлені абсолютно не має значення, головне, щоб вони служили своєму господареві, прикрашали або доповнювали інтер'єр.

Албанія, народні традиції

У албанського Нового року є безліч назв, але найулюбленіше - Kolendre. Так називається традиційний пиріг у формі кільця. Звичаїв теж багато через те, що на території Албанії панувала то християнська, то мусульманська культура. Це призвело до якоїсь плутанини традицій. Зараз в різних куточках країни свято відзначається по-різному. Найпоширеніший звичай - спалення поліна. До речі, цей звичай є і у народів Чечні. Десь за тиждень до Нового року в будинок приносять зрубане дерево. В ідеалі воно повинно бути рівним і красивим. У святкову ніч його спалюють разом з травами - символами родючості. Вони принесуть в будинок благополуччя і проженуть геть усі негаразди.

Коли Новий рік в Болгарії, які особливості традицій є в цій країні

Звичайно ж невід'ємний атрибут Нового року в цій країні - кизилові палички. Традиція цікава для дітей, так як їм вранці 1 січня необхідно підійти до дорослих і, вдарити паличками один об одного, таким чином вітаючи їх.

В цей день вся сім'я зустрічає гостей, і навіть наймолодший представник дружно з усіма співає колядки. Гості в свою чергу приносять різні частування та солодощі. Останні удари годинника в цей вечір найважливіші, так як починається трихвилинна «поцілункова пауза». Потрібно зауважити, що такі новорічні поцілунки замінюють болгарам тости, і не варто соромитися якщо хто - то чхне в самий невідповідний момент, то сім'ю це тільки порадує, так як це принесе їм удачу в новому році.

Новий рік в Болгарії, man161
Новий рік в Болгарії, man161
Новий рік в Болгарії

Традиції на Новий рік в Швеції

Факти такі, що сучасні шведи не стануть святкувати Новий рік з сім'єю. Головний сімейне свято у них - це Різдво, а Новий рік є суспільним святом. З давніх-давен жителі цієї країни святкували цей день зі своїми колегами, друзями і знайомими або навіть з сусідами на вулиці.

Традиційне відзначення Нового року в Нідерландах

Жителі Нідерландів придумали для себе таку традицію - вони вибирають новорічного короля. Господиня будинку повинна зробити пиріг і помістити в нього горошину, той кому попадеться ця горошина і стає в це свято королем. Королю дозволяється вибрати собі свиту.

Приготування до нового року в Голландії мінімальні, так у них прийнято приходити в гості на Новий рік із сірником, в процесі вечора її запалюють в печі або каміні. Після підпалу голландці чекали, якщо сірник згоріла повністю - значить людини чекає щастя і удача в новому році.

Який Новий рік в Італії, традиції свята

Якщо коротко розповісти, то так як народ Італії досить галасливий і темпераментний, особливість їх традицій - це екстравагантність. Наприклад, в Італії прийнято дарувати один одному червону білизну, викидати з вікон непотрібні речі, у них вважається що потрібно встигнути позбутися всього старого і непотрібного, що б не захаращувати будинок в новому році. У найближчі роки від традиції з викиданням речей планують відмовитися, так як з - за неї люди наражаються на небезпеку і травмуються.

Ще у всіх містах Італії прийнято на це свято поводитися якомога голосніше, співати пісні, кричати, пускати феєрверки.

Новий рік в Італії, enjourney
Новий рік в Італії, enjourney
Новий рік в Італії

Новорічні традиції в Америці

Як таке особливо значущих традицій в країнах Америки немає, а ті що є дуже схожі на європейські.

Як і в Україні у них прийнято зустрічати Новий рік з родиною, наряджати ялинку. Сімейні вечори в Америці дуже теплі і затишні, вони обмінюються подарунками, які перед цим ховають під ялинкою.

Традиції на новий рік в Канаді

Всім відомо, що Канада отримала титул країни з величезною кількістю емігрантів, саме з цього Канада відзначає Новий рік і по-італійськи, і по-російськи, і по-французьки - в різних частинах по-різному. Гуляння починаються великою компанією в сімейному колі, а після вже зміщуються на вулиці і відзначають разом з друзями і сусідами.

Новорічні традиції в Данії

Раніше однією з найбільш цікавих і оригінальних особливостей свята в Данії було те, що подарунки дітям дарують відразу два Діда Мороза - Юленіссе і Юлеманден. «Старший» - Юлеманден він живе в Гренландії, роздавати подарунки малятам йому допомагають ельфи. «Молодший» - Юленіссе - є жителем лісової хатинки, він протягом усього року готує іграшки для дітей, а напередодні нового року переселяється ближче до людей - на горище або в хлів.

Новорічні традиції в Данії, jysk.
Новорічні традиції в Данії, jysk.
Новорічні традиції в Данії

Традиції нового року в Ірландії

Приклади традицій такі, маленькі дівчинки перед тим як лягти спати, повинні покласти під свою подушку різний набір трав: омелу, конюшина, плющ і навіть лаванду. Таким чином вони зможуть побачити свого майбутнього чоловіка уві сні, щоб трави почали працювати дівчині потрібно заснути і зануритися в глибокий сон, а далі фантазія зробить свою справу.

Цей святковий вечір в Ірландії проводять у колі сім'ї і найближчих людей, це дозволить в найближчий рік ще сильніше зміцнити сімейні узи, і принесе сім'ї достаток. Незмінною традицією є частування сусідів і випадкових перехожих різною смакотою, було б цікаво зробити таку традицію і в нашій країні, Україна напевно б прийняла і продовжила збереження цієї традиції, як своїх рідних.

Традиції в Португалії

Під час бою курантів при настанні Нового року в Португалії прийнято з'їдати 12 родзинок, на кожній загадуючи за бажанням, запивається все це шампанським. Як тільки новий рік настав в Португалії прийнято трохи погреміти своєї кухонним начинням, це як вони стверджують - виганяє злих духів.

Для того, щоб залучити удачу, жителі Португалії надягають новий одяг, весь тиждень свята супроводжується дефіле всіх жителів в стильній і дорогому одязі.

Дана стаття розповіла докладніше про наявні традиціях Нових років в різних країнах по всьому світу.