Починаючи з 1 січня 2020 року кожен громадянин України може отримати винагороду за те, що допоможе правоохоронним органам викрити корупціонера. Відомо, що прийнятий ще восени закон "Про обличителях корупції", вступає в силу.

У законі йдеться про гарантування права викривача корупції на винагороду. Проте є кілька умов. Так, розмір неправомірної винагороди, яку взяла інша особа, не повинен перевищувати 5000 неоподатковуваних мінімумів, це майже 10 мільйонів гривень. Про це пишуть українські ЗМІ.

НАБУ, фото: slovoidilo.ua
НАБУ, фото: slovoidilo.ua

Розмір винагороди, яку можна отримати після того, як здав хабарника до правоохоронних органів, визначає суд. Зазвичай, це 10% від хабара. У той же час вона не може перевищувати 15,5 млн гривень, тобто 3000 мінімальних заробітних плат. Повідомлення про корупцію можна подавати через ЗМІ, громадські об'єднання і професійні спілки.

Корупція, фото: Пресслужба НАБУ
Корупція, фото: Пресслужба НАБУ

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні
Показати ще

НАБУ і НАПК зобов'язані створити захищені анонімні канали зв'язку (канали онлайн-зв'язку, анонімні гарячі лінії, електронні поштові скриньки тощо), за якими викривач може здійснити повідомлення, гарантовано зберігаючи свою анонімність.

Анонімні повідомлення про можливі корупційні правопорушення підлягають перевірці у строк не більше 15 днів з дня його отримання. Якщо в зазначений термін перевірити інформацію неможливо, строк розгляду повідомлення продовжать до 30 днів. Якщо факт хабарництва не підтвердиться, людина, яка повідомила про нього, звільняється від юридичної відповідальності.

Нагадаємо, ДБР не впорався з роботою і просить допомоги у українців: що потрібно робити.

Як повідомляв Знай.uа з 1 січня українці житимуть "по-новому": які закони вступають в силу.

Знай.uа писав, як змінюється жіноче тіло після пологів: два яскравих приклади пояснюють все, фото.