Україна відсвяткувала настання 2020 року і радісно зустріла нове десятиліття. Вийшовши на роботу або навчання, мільйони людей вже починають готуватися до нового свята - православного Святвечіра і Різдва.

У цій статті, ми розповімо про те, чого категорично не можна робити в Святвечір, якщо ви зараховуєте себе до православних християн.

Різдвяний святвечір: коли відзначається

Сочельник: nv-online.info

У Святвечора є дві дати: за юліанським і григоріанським календарем. Так, католики відзначають своє свято увечері 24 грудня, а саме Різдво - 25 грудня. Православні ж дотримуються юліанського календаря і відзначають Святвечір увечері 6 січня, а саме Різдво - 7 січня.

Якого числа святкувати Святвечір залежить від приналежності до конфесії і від особистого вибору кожної людини.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

У народі це свято також часто називають Святий вечір або коляди. 6 січня є передоднем другого за важливістю християнського свята - Різдва.

Коли настає Святвечір, який потрібно проводити в колі сім'ї, в храмах по всьому світу проводяться богослужіння, які завершуються співом тропаря Різдва.

Традиції православного Святвечора

Сочельник: источник: postila.ru

На честь настання свята закінчується довгий Різдвяний піст і знімається заборона на вживання в їжу тих чи інших продуктів. Пісні дні закінчуються, а це значить що на стіл можна подавати такі страви, як масло, молоко, тісто, м'ясо, рибу і алкоголь.

За традицією, послухавши проповідь в церкві на свято, потрібно їсти кутю, яку також називають сочиво. Приготувати її можна з усіх видів круп, використовуючи мед, фрукти і будь-які наявні на кухні продукти.

Православна вечерю з дванадцяти страв подається на стіл лише після настання сутінків і появи на небі першої зірки, яку називають віфлеємською.

Відзначимо, що харчування на святвечір все ще має бути пісним, так як саме Різдво настає лише на наступний день - 7 січня.

Приготувати на стіл можна все страви з українських кухні, які не порушують різдвяні традиції. Також на святвечір можна пити вино, проте їм не в якому разі не варто нехтувати.

Прикрашати стіл на Святвечір можна в сучасних стилях, або використовуючи традиційний - з великою кількістю сіна (в якому і народився маленький Ісус). Також перед застіллям рекомендується читати молитви. Окрім того, у цей вечір можно проводити гадання.

Заборони на Святвечір: що не можна робити в свято

За тисячоліття святкування Різдва в народі сформувалися не тільки традиції свята, а й табу.

Так, на Святвечір або Різдво категорично заборонено забиратися. Порядок і чистоту в будинку обов'язково потрібно навести до настання свята.

Вечір потрібно зустрічати в колі сім'ї, так як за повір'ям, люди, які нехтують будинком на Святвечір, маятимуться весь рік.

На свято категорично заборонено соритися, лаятися, з'ясовувати стосунки. Рекомендується також не думати про погане в цей момент.

Під забороною також стоять такі справи, як в'язка або рукоділля, які вважаються приводом для подальших неприємностей.