На сьогоднішній день Хрещення є одним з головних християнських свят. Існує повір'я, що в цей день у всіх водоймах вода стає цілющою і зберігає ці властивості протягом усього року. Нею можна лікуєте тілесні і духовні хвороби

Хрещення Господнє - це християнське свято, його відзначають 19 січня. Святом Хрещення закінчуються Різдвяні святки.

Історія появи свята

Спочатку свято було встановлено на честь Хрещення Ісуса Христа в річці Йордан, в той час, коли йому виповнилося 30 років. Як свідчить Євангелія, Іоанн Хреститель, закликав народ до покаяння, хрестив людей у ​​водах Йордану. Навіть беручи до уваги те, що сам будучи безгрішним спочатку, не мав у цьому потреби, але через смирення своєму прийняв Хрещення водою, освятивши при цьому водне єство. У той момент, коли Спаситель вийшов з води, то над ним відразу ж розкрилися небеса і почувся голос Бога Отця, він назвав Ісуса своїм сином, а відразу після цього на нього зійшов Святий Дух в образі голуба.

Історія появи свята, logoslovo
Історія появи свята, logoslovo
Історія появи свята

Відомі традиції на Водохреща

Всі віруючі напередодні цього свята, а саме 18 січня дотримуються суворого посту - нічого не їдять аж до вечора, а після відзначають другий Святий Вечір або "Голодну кутю". У цей вечір на стіл потрібно ставити виключно пісні страви: вареники з капустою, смажену рибу, гречані млинці, кутю та узвар.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій
Показати ще

Так само в деяких західних регіонах України у Водохресний святвечір на кут стола ставлять "дідух". Після того, як сім'я відвечеряла, кожен з членів сім'ї кладе свої ложки в одну миску, а поверх неї кладе - хліб, після такого проведення традиції, хліб буде добре народити.

Традиція по освячення води є найголовнішою в свято Хрещення Господнього. З давнини стверджувалося, що саме в цей час вода наповнюється цілющими властивостями і здатна зберігати їх протягом всього року. Цю воду дають пити тяжкохворим, нею освячують храми, домівки і навіть тварин. Щоб зберегти свою красу і здоровий зовнішній вигляд, жінкам варто умитися цією водою.

Так само цієї святою водою люди часто збризкують будинок і господарство, для того щоб нещастя обходили їх сім'ю стороною. Найбільш поширене купання в ополонці в цей день - для очищення всіх накопичених гріхів.

Для здійснення обряду купання за тиждень до свята на водоймі прорубують ополонку, для цього з льоду випилюють великий хрест, далі ставлять його над ополонкою. Раніше біля хреста ставили престол, який також створювався з льоду, все це було прикрашено аркою з ялинових або соснових гілок, називали це - "царськими вратами".

Традиції на Хрещення, znaj
Традиції на Хрещення, znaj
Традиції на Водохреща

Всі віруючі люди спершу відвідували церкву в цей день, а після процесії йшли на річку до хреста. Де священнослужитель тричі занурював хрест в ополонку і читав молитву. Таким чином вода ставала освяченої, всі присутні могли підійти до неї і здійснити обряд купання.

Всі віруючі люди занурювалися в воду по три рази кожен, при цьому хрестячись і вимовляючи слова "В ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа". Суттю обряду було те, що віруючі готові піти за Христом, підтверджуючи прийняття хрещення і християнської віри.

Варто зауважити, що більшість водохресних традицій були збережені і до сьогоднішнього дня.

Повір'я і прикмети в свято Хрещення

Першою з прикмет, про яку хотілося б розповісти - це та, що ще здавна на Водохреще, в той час, коли вся процесія прямувала в річку, люди уважно стежили за тим, пролітають чи горобці перед хоругвами, якщо так - то рік буде нещасливий для дітей, якщо граки - для молодих людей, а якщо пролетять гуси, то рік буде нещасним для людей похилого віку. Так само стверджувалося, що та людина, який був хрещений в цей день буде безмірно щасливий протягом всього свого життя.

Також варто знати про декілька прикмети на Водохреща, які не пов'язані з водохресними купаннями:

  • якщо в цей день йде сніг, то в році, що наступив можна чекати хороший урожай хліба;
  • якщо вдень на вулиці ясно і холодно, то варто чекати неврожаю, до того ж літо буде посушливим;
  • якщо в це свято багато зірок на небі, то в цей рік буде відмінний урожай горіхів і ягід;
  • тому, хто почує в це свято голосний гавкіт собак, можна чекати поліпшення свого фінансового стану в році, що наступив. Так само стверджували старі люди, що в цей день собака звуть на полювання, яка обіцяє відмінну видобуток;
  • для того щоб дізнатися, наскільки теплим буде залишок зими, в ніч Святвечора перед Хрещенням досить просто подивитися на небо. Якщо зірки на небі добре видно і світять яскраво, то літо цього року буде сухим і спекотним, а весна почнеться рано. До того ж осінь цього року буде теплою і затяжний.
  • еще не дуже добре, якщо на Водохреща на вулиці тепло: прикмети з цього приводу кажуть про те, що в новому році очікуються проблеми зі здоров'ям. А якщо снігу в цей день випало багато, то весь рік у людини буде міцне здоров'я.

Так само, як і в будь-який інший свято, на Водохреща забороняється працювати. У цей день краще всього зайнятися очищення душі від своїх гріхів, відповідно також не можна лаятися, пліткувати, обмовляти і скаржитися.

Повір'я і прикмети у свято Хрещення, photographers
Повір'я і прикмети у свято Хрещення, photographers
Повір'я і прикмети в свято Хрещення

Найбільш поширені предкрещенскі ворожіння

Всі православні і віруючі люди намагаються скористатися цим часом для здійснення ворожіння та різних ритуалів. Так все від малого до великого проводили різні народні ритуали і змови, найбільш поширеними були такі:

  • У цей вечір дівчата намагалися вийти з дому на вулицю, і якщо дівчині зустрінеться першим молода людина, або симпатичний чоловік, то в році, що наступив на неї чекає заміжжя. А якщо вона зустріти літнього чоловіка, то їй цей рік сидіти в дівках;
  • Звичайно ж здійснюючи обряди ворожіння, людина може дізнатися про своє майбутнє на поточний рік. Для цього необхідно взяти шість однакових ємкостей з водою і покласти в них сіль, цукор, шматочок хліба, монету, кільце і сірник. Після цього варто вибрати одну з цих ємкостей, і подивившись на вміст дізнатися про майбутні події в році, що наступив. Трактування така: якщо попалася сіль - до сліз; цукор обіцяє солодке життя; хліб є символом ситого життя; монета - обіцяє багатство і гроші; кільце означає заміжжя або одруження; сірник - до додатку в сім'ї, а саме народження дитини.

Забобони були такі, кожен ворожить зобов'язаний був зняти свій натільний хрестик і завісити всі ікони в будинку перед здійсненням обряду, так як ворожіння завжди вважалися порушенням встановлених правил.

До того ж кожна віруюча людина повинен був знати, що гадати 19 січня категорично заборонялося, старі люди говорили, що таким чином можна перегадати свою долю і погіршити її.