На діловому порталі Delo.UA опублікований робочий проект Меморандуму, який Кабінет міністрів України підписав з представниками тютюнової промисловості. Після дослідження документа, журналісти прийшли до висновку, що зустріч виробників з Володимиром Зеленським 7 листопада, підписання Меморандуму з урядом і ряд нових законопроектів — це частина лобістського плану по збереження монополії на тютюновому ринку, передають Факты.

Журналісти припустили, що з допомогою підписаного Меморандуму виробники знайшли можливість обійти наміри президента «боротьбі з монополією і побудови конкурентного тютюнового ринку» та навпаки намагаються посилити позиції монополіста, блокуючи розвиток малого і середнього бізнесу в тютюнової галузі. Також, Меморандум буде використаний тютюновими компаніями в на суднах для оскарження штрафу АМКУ в розмірі 6,5 млрд грн за антиконкурентні узгоджені дії. Документ в запропонованої редакції означає ревізію рішень АМКУ в історії України ще не відбувалося.

«Підписання меморандуму тютюнових компаній з урядом — це українське ноу-хау. З часів прийняття Рамкової Конвенції ВООЗ по боротьби проти тютюну в світі не зафіксовано ні одного випадку підписання подібного документа серед країн, що ратифікували конвенцію. Навпаки, Кабмін, згідно Конвенції, зобов'язаний «захистити свою політику від впливу комерційних та інших корпоративних інтересів тютюнової промисловості», нагадали журналісти.

матеріалі підкреслили, що частина пропозицій Меморандуму взагалі відносяться до компетенції Верховної Ради, а гарантії від Кабміну про зміну 5% податку з роздрібних продажів тютюновими виробами, винесені в Меморандумі окремим пунктом, вигідні монополісту «Тедис-Україна».

З цієї ж метою 27 листопада 2019 року народний депутат Ковальов А. В. зареєстрував три законопроекти: № 2501, № 2502, № 2503, положення яких повністю перейшли в вигляді поправок до II читання законопроектів № 1210 і 1209−1 і будуть розглядатися в профільному комітеті 13 січня 2020 року.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

«Законопроекти були розроблені ПРАТ „Делойт енд Туш ЮСК“, замовником є тютюновий монополіст ТОВ „Тедис-Україна“, вартість послуг склала близько 4 млн грн. На засіданнях робочих груп в профільному комітеті представник „Делойт енд Туш ЮСК“ Роман Макарчук пояснював присутнім зазначені проекти як їх безпосередній розробник. Також у проектах пропонується збільшити річну плату за оптову ліцензію на торгівлю тютюном в 6 раз до 3 млн гривень! Додатково лобісти намагаються створити і інші штучні обмеження для роботи дрібних суб'єктів господарювання: фіксована кількість персоналу і вантажних машин у суб'єкта і тощо. Також у поправки до II читання законопроекту № 1210 замість підтримки підвищення податків на ТВЕН (тютюн для нагріву), внесли пропозиції зменшити рівень податків за порівняно з прийнятим у 1-му читанні в 20 разів!» йдеться в матеріалі.

Нагадаємо, згідно з Меморандумом, саме Кабінет міністрів України повинен прийняти на себе забезпечення контролю над дотриманням законодавства, у разі прийняття поправок.