У 2009 році ми з вами вперше почули назву вірусу “свинячий грип”. Не розуміючи небезпек і методу передачі вірусу, почалася паніка, завдяки вкидання інформації у ЗМІ. Сьогодні ми вже знаємо особливості свинячого грипу, методи передачі та можливі ускладнення. За десять років роботи над мутованим вірусом лікарі зрозуміли, як боротися з епідеміями і які точні симптоми свинячого грипу.

Вірус H1N1

Інфікування вірусами свинячого грипу людини - явище досить рідкісне, перші випадки з'явилися в країнах Азії, США, Мексиці і Канаді. Інфікування від тварин до людини називається зоонозним, таким вірусом є свинячий грип. Небезпечний для людини штам H1N1 циркулює серед людей, птахів і тварин. Свинячий грип - це умовна назва захворювання, яке має особливість передаватися до людини через сире свиняче м'ясо або термічно погано оброблене свиняче м'ясо. Передача відбувається через безпосередній контакт - потрапляння через кров або у їжу і повітряно-крапельним шляхом.

Свинячий грип, bitly.su
Свинячий грип, bitly.su
Свинячий грип

Вірус H1N1 проявляється у людини як ГРВІ і має схожу протяжність хвороби зі свинячим грипом. Вчені все ще перебувають у пошуку причини виникнення вірусу, як у людей, так і у тварин. Свинячий грип пов'язують з пандемією “іспанки” на початку ХХ століття, свині могли бути інфіковані грипом людини в період активного поширення вірусу.

Небезпека полягає у різких симптомах і важких ускладненнях. Вірус передається від людини до людини, має епідеміологічний характер. Свинячий грип - це один з багатьох вірусів, які проявляються приблизно однаково, але мають стійкість до певних препаратів.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Симптоми свинячого грипу

Перші симптоми свинячого грипу схожі на ГРВІ і мало чим відрізняються від проявів будь-якого іншого штаму вірусу, що викликає грип у людини. Інкубаційний період становить від одного до чотирьох днів. У цей період людина стає переносником вірусу. Перша ознака захворювання - різке підвищення температури, сильний озноб. Людина стає млявою, з'являються головні болі, болі в очах і м'язах. Деяких мучить нудота і блювота.

Свинячий грип
Свинячий грип, lechenie-simptomy.ru
Свиной грипп

Різниця свинячого грипу і ГРВІ - в перебігу хвороби і яскравих симптомах. Звичайне ГРВІ розвивається по наростаючій, з'являються нежить і біль у горлі. Свинячий грип може не проявити таких симптомів взагалі або нежить може початися на третій-четвертий день хвороби.

Визначити тип штаму та наявність вірусу можна тільки з допомогою експрес тесту у домашніх умовах або у лікаря. За статистикою, тільки у 36% хворих виявили вірус грипу. Визначати вірус грипу при інших симптомах немає сенсу, тому що це не впливає на методи лікування.

Небезпека вірусу грипу

Основною небезпекою свинячого грипу є швидкість виникнення дихальної недостатності. Хвороба прогресує настільки швидко, що протягом декількох днів хворий може важко самостійно дихати, йому знадобиться штучна вентиляція легенів.

Група ризику свинячого грипу: діти до 12 років, діабетики, вагітні, літні, люди, які страждають хронічними легеневими захворюваннями. Статистика показує, що щорічно у світі від вірусу помирає до 650 тис осіб. Люди без хронічних хвороб найчастіше одужують, якщо отримують своєчасне лікування.

Свинячий грип викликає ускладнення у вигляді отитів, синуситів, пневмонії та інші. Наслідки бувають у людей, які пізно почали лікування або входять в групу ризику.

В 2020 році велика ймовірність епідемії грипу в кінці січня. За прогнозами МОЗ, близько 5 мільйонів українців можуть бути піддані вірусному захворюванню на початку року. Поширення грипу завжди припадає на зимовий період і часто є причиною закриття шкіл і дитячих садків. Це пов'язано з високим ризиком поширення захворювання серед дітей.

В рік грипом захворює близько 5% дорослих людей і більше 20% дітей.

Лікування свинячого грипу

Десять років тому епідемія була викликана тим, що у людей не було імунітету на цей вид грипу, та лікарі ще не знали, як швидко і ефективно лікуватися від вірусу. Зараз можна сказати точно, що головне в лікуванні від свинячого грипу - це швидкість звернення до лікаря. Треба в перший день почати приймати ліки, які допоможуть організму перенести захворювання без наслідків.

Препарати, які прописують для лікування, — “Таміфлю” і “Реленза”. Їх ефективність не ідеальна, але вони затримують перебіг хвороби на 17 годин. Препарати, що містять парацетамол, не допомагають у лікуванні вірусу, а тільки знімають симптоми. При цьому різко збивати температуру при свинячому грипі протипоказано. Незважаючи на небезпеку при високій температурі тіла, краще поступово боротися з температурою і приймати ліки для боротьби з грипом.

Свинячий грип
Свинячий грип, bitly.su
Свиной грипп

Гомеопатія не є лікарським препаратом у випадку з грипом і може прийматися тільки як плацебо. Варто звернутися до доказової медицині у випадку з інфекційними захворюваннями, щоб уникнути ускладнень і летальних випадків. Також не доведена ефективність оксолінової мазі, вона не утримує віруси і не відрізняється профілактичними властивостями.

Профілактика

Крім того, що варто завжди вживати м'ясо після правильної термічної обробки, варто звернути увагу ще на способи профілактики від грипу.

  • Одним з найбільш дієвих методів уникнення захворювання є вакцинація. Незважаючи на те, що вірус мутує і з кожним роком з'являється все більше нових штамів, вакцинація рятує від більшості виявлених вірусів. Вакцинація дозволяє знизити захворюваність на 40-50%.
  • В сезон вірусних інфекцій важливо дотримуватися правил гігієни і стежити за своїм самопочуттям. Носіння маски і часте миття рук може врятувати від епідемії. Також важливо бути свідомим - не йти на роботу і навчання при прояві перших ознак хвороби. Це може врятувати вас від ускладнень і скоротити кількість хворих в колективі та на транспорті.
  • Щоб підтримати організм в зимовий час, лікарі радять добре харчуватися і вживати фрукти й овочі. Стійка імунна система зможе побороти грип без серйозних наслідків.
  • У період епідемії краще скоротити взаємодію з великою кількістю людей. Висока вірогідність захворіти серед дітей у розважальних центрах і в місцях великих скупчень людей.

Перша допомога при прояві вірусної інфекції

Перше, що треба зробити при ймовірності вірусного захворювання, — звернутися до лікаря. Варто почати з того, щоб лікар призначив лікування і зробив тест на наявність вірусу свинячого грипу.

Хворому треба припинити взаємодію з дітьми і почати користуватися окремим посудом. При зростанні температури варто трохи знижувати її препаратами з парацетамолом. Обов'язково приймати досить багато рідини і не вводити в раціон продукти, що викликають різку реакцію, вживати легку поживну їжу, якщо хворий хоче їсти.