Наближається останнє свято в святочно-новорічної низці – січневе Хрещення. Традиційно натовпи людей на чолі з першими особами країн направляються до водойм, щоб зануритися у святу воду. За релігійними віруваньнями, вона в цей день – божественна, приносить здоров'я, добробут і зцілення. Чи варто пірнати в крижану воду і як це краще зробити, якщо відваги на такий сміливий вчинок вам вистачає?

Водохреща: як купатися
Водохреща: як купатися

Купання на Водохреща: звідки пішла традиція?

Традиція занурюватися в ополонку в січні у православних християн з'явилася як символ вшанування хрещення Ісуса Христа. Однак її витоки вчені знаходять ще в доісторичні часи. Стародавні предки українців – скіфи – таким чином купали своїх немовлят, навертаючи їх до життя. А ще задовго до появи християнства українці, які сповідували язичництво, почали купатися в ополонці на честь бога Велеса. І цей зимовий ритуал називався Водокрес.

До наших днів традиція всередині зими занурюватися в воду на морі, річці, озері дійшла через християнство. Християни всіх категорій роблять цей ритуал на честь святкування Богоявлення, тобто 6-го січня. Тоді в річці Йордан Ісуса охрестив святий Іоанн Хреститель.

Чому такі розбіжності в датах в наші дні?

Популярні новини зараз
Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати
Показати ще
  • У більшості православних відгалужень християнства Хрещення святкується 19-го числа тому, що вони дотримуються літочислення згідно з юліанським календарем. Так в датах в наш час 6-е січня припадає на 19-е.
  • Константинопольська православна церква відзначає Господнє Хрещення по новоюліанському літочисленню, тому воно приходиться у них саме на 6-е січня.
  • А ось в римсько-католицькій церкві Хрещення припадає на 13-е січня. Тому що тут воно зв'язується з відданням Богоявлення. У той час як саме Богоявлення вважається окремим святом. Хрещення для католиків – це завершення Різдвяного часу. За дореформеного обряду це 13-е січня, а після реформи Другого Ватиканського собору – це 1-а неділя після Богоявлення.
  • У давньосхідних же парафіях Водохреща пов'язується не тільки з Богоявленням Ісуса, але і з його Народженням. Ці два свята об'єднуються в одне і є одним спільним святом Богоявлення.

Водохреща: купання Кличків
Водохреща: купання Кличків

Христове хрещення: історія події

За біблією, вдень під час хрещення Ісуса, на Землю з Небес спустився голуб, явлення якого втілювло Святого Духа. І тоді над Землею пролунав божий голос. З цієї причини Хрещення в християнських традиціях називається Богоявленням.

Однак в самому Христовому обряді для тих, хто не вірує сліпо, може знайтися деяка невідповідність. Адже обряд хрещення Бог придумав , щоб очистити людину від її гріховної природи. Тому, за логікою, Ісусу Христу як чистій за своєю природою боголюдині цей обряд ні до чого. Але Біблія на те відповідає: Ісус зробив святе обмивання, щоб продемонструвати своє смирення перед божими законами і рівність з людьми.

Хрещення Господнє: одвічно українські традиції

У давній українській традиції Хрещення починають святкувати ще напередодні обмивання Христа. 18-го січня ввечері вся родина збирається за столом після заходу сонця, як тільки в небі з'явиться перша зірка. Вечеря символічно називається «голодна кутя», і за своїм змістом вона далеко не щедра, а пісна. До столу, за традицією, подаються вареники з капустою, млинці з гречаного борошна, компот із сухофруктів і, звичайно, кутя.

У багатьох областях України заведено ставити ще на чолі кута кімнати, в якій сім'я вечеряє, символічний дідух – зв'язка з житніх снопів. Він символізує родючість, добробут, духи предків, зачинателя роду.

Після вечері всі складають свої ложки в окрему ємність і покривають їх хлібом. Це повинно обіцяти знову-таки урожай.

На ранок 19-го січня в українців теж були свої специфічні традиції. Наприклад, в деяких регіонах дівчата відправлялися до річок і не занурювалися, а просто вмиватися. Це повинно обіцяти їм красу і рожеві рум'яні свіжі обличчя. На Гуцульщині дівчат до ополонки водили хлопці і власноруч вмивали своїх обраниць.

Ще в Україні з давніх-давен вважалося: коли священик занурює в водойму хрест, з неї вилітає вся нечиста сила. Страх вірування полягав в тому, що ця нечисть залишається царювати на Землі, і врятуватися від неї можна було тільки загнавши назад. А для цього хтось повинен прийти до річки, щоб випрати там свої речі. Тобто після обряду купання в ополонці українці занурювали в неї брудну білизну, щоб нечисть пішла з Землі назад.

У Солобожанской Україні вірили, що на мить освячена вода в ополонці перетворюється на вино.

Пов'язана з Хрещенням і хороша прикмета. Якщо в цей день людину охрестити, то вона завжди буде щасливою.

Водохреща
Водохреща

Хрещення: звичаї нашого часу і застереження медиків

19-го січня вранці українці відправляються до церкви, щоб відвідати святкове богослужіння, набрати свяченої води і під заступництвом священика зробити купання в ополонці.

У наш час люди активно підтримують традицію купання в честь Ісусового Хрещення в Йордані. За релігійних вірувань, купатися в цей день в крижаних освячених водоймах зовсім нешкідливо для здоров'я, а навпаки – це принесе всім зцілення. Однак у статистики та медиків щодо цього свої погляди.

Омиватися святою водою треба підготовленим

Лікарі радять прийняти рішення про таке символічне купання заздалегідь і як слід до нього підготуватися. Вважається, що потрібно почати загартовуватися за кілька місяців до січня, а в ідеалі – взагалі почати регулярно занурюватися в річку з серпня. Так організм зможе плавно налаштуватися на обмивання в холодній воді.

Однак багато людей занурюються в ополонку в хрещенські морози і без такої серйозної підготовки і часто навіть не хворіють. Медики не вважають це дивом, і кажуть, що більшість людей більш-менш підготується до купання в холодній річці і за кілька днів. Велику роль тут відіграє початковий рівень здоров'я. Як це зробити?

Підготовка до Водохрещі в домашніх умовах

  • За 2-5 днів до Водохрещі почніть приймати контрастний душ: перші 2 хвилини – тепла вода, далі – поступовий перехід на холодну. Саме купання теж має бути поступовим – не «стрибайте» під душ відразу і цілком. Спочатку – ступні, ікри, долоні, руки, а потім – вже і все тіло.
  • Перед душем слід зробити розігріваючу м'язи 5-хвилинну зарядку.
  • Другий день контрастного душу – збільшення часу перебування під струменем холодної води до 5-и хвилин. Але врахуйте, що вода не повинна бути крижаною – максимум близько 15-и градусів.
  • Після цього обов'язково жваво розітріть все тіло нагрітим на батареї рушником, одягніть затишний махровий халат і м'які шкарпетки.
  • Закріпити результат 2-денного контрастного душу можна швидкою босою пробіжкою по снігу.
  • Напередодні 19-го січня не вживайте алкогольні напої. А вранці перед тим як відправитися до ополонки – гарненько поснідайте, але не перестарайтеся. Врахуйте, що їжа має бути поживною, а не жирною і важкою.

Ополонка на Водохреща
Ополонка на Водохреща

Водохресне купання: безпосередньо перед зануренням

Коли ви вже опинилися на березі водойми зі священиком, озброївшись хрестом для цього обряду, подбайте про своє тіло перед духовним божественним очищенням:

  • невелика зарядка для розігріву – відіжміться, поприсідайте, зробіть кілька випадів ногами;
  • роздягайтеся поступово, починаючи з верхнього одягу і закінчуючи взуттям;
  • врахуйте, що не можна пірнати на підпитку;
  • занурюючись у воду, робіть це поступово, але швидко – максимум 2-3 хвилини;
  • вийшовши з води, відразу ж надіньте на себе суху і теплу одягу, і передбачте вибір гардеробу так, щоб одягнутися можна було максимально швидко – ґудзики і складні застібки протипоказані;
  • після цього знову-таки не слід святкувати алкоголем (мало того, що це в принципі суперечить релігійним поглядам, так ще і дуже погано позначається на роботі серця), кращий варіант – заздалегідь заготовлений теплий чай з термосу.

Купання на Водохреща: категорично заборонено

Також медики застерігають, що деяким людям навіть і думати не варто про водохресне купання. До показників заборони відносяться:

  • серцево-судинні захворювання,
  • підвищена температура тіла,
  • критичні дні у жінок,
  • хронічні хвороби носоглотки, дихальної та сечостатевої систем,
  • судомні хвороби,
  • епілепсія,
  • діабет,
  • кон'юнктивіт,
  • туберкульоз,
  • болить горло – теж краще побережися від екстриму.

А також не належить купатися на Водохреще – вагітним, жінці зі схильністю до гінекологічних захворювань, годуючим мамам.