Хрещення Господнє – це один з найважливіших релігійних свят у році. Відзначають 19 січня. За переказами, саме в цей день 30-річний Ісус Христос був охрещений Іваном Святителем.

Тому багато людей намагаються провести Хрещення Господнє саме так, як описують це їм стародавні традиції.

не Можна сказати, що заборон дуже багато і вам доведеться обмежувати себе в елементарних речах, але знати про них повинна кожна віруюча людина.

Богослужіння на Хрещення Господнє
Богослужіння на Хрещення Господнє

Перший, і, напевно, це самий головний заборона, - пост. Саме в день Хрещення Господнього-одне із найсуворіших постів у році. Церковні служителі зовсім просять усіх глибоко віруючих людей не приймати 19 січня їжу, поки не зійде перша зірка, саме після неї допускається перший повноцінний прийом їжі. Але до цього можливі перекуси, дозволяється їсти овочеві страви, каші, горіхи, фрукти. Будь-яке м'ясо, риба та молочні продукти в цей день під забороною.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

В інтернеті ви знайдете безліч статей про те, як ворожити на Хрещення. Ось тільки робити цього не можна. Пояснення досить просто. Цей обряд ніяк не належить до християнства, а скоріше до язичництва. І церковні служителі кажуть, що гадати – це великий гріх.

Так само є заборона, який завжди радував ледарів. Так як Хрещення Господнє це великий і важливий свято, церква закликає до відмови всієї роботи, тяжкої праці і домашніх робіт. Так, прання, прибирання, рукоділля і ремонт можна відкласти в цей день. Але якщо у вас є дійсно важливі і невідкладні справи, то сміливо займайтеся ними, нічого поганого з вами не трапиться.

Купання в ополонці на Хрещення Господнє
Купання в ополонці на Хрещення Господнє

Крім цього, в Хрещення Господнє заборонено лаятися, лихословити, проявляти свої негативні емоції, сваритися з кимось, ображати когось і так далі. Цей день бажано провести у святковому настрої.

Звичайно ж не можна пити спиртне, навіть незважаючи на те, що це свято. А особливо це стосується це людей, які зібралися купатися в ополонці. І це не церковний заборона, а лікарський. Але і священики кажуть, що таке купання суперечить традиціям обряду.

Народні прикмети на 19 січня

Так само в ополонку не можна занурюватися без молитви, сповіді і причастя.

Також у храмі слід прочитати Тропар Хрещення Господнього. Дочекавшись освячення води, до водойми потрібно йти з чистою душею і думками.

Крім цього один із заборон свідчить, що Хрещення Господнє не можна плакати, тому ви можете провести в сльозах цілий наступний рік.

Освячення води на Водохреще Господнє
Освячення води на Водохреще Господнє

Якщо ми вже говорили про те, що не можна виконувати роботу по дому, особливо це стосується прання. Вважається, що вода в Хрещення стає святою, а ви можете її осквернити.

Так само вважається, що в цей день не можна давати гроші в доги, брати, до речі теж. Якщо зробити це, то у вас не буде грошей до наступного року. Щоб нікого не образити, попросіть почекати пару днів на всяк випадок.

Є кілька заборон, щодо святої води. Люди в Хрещення зазвичай ідуть до церкви, щоб освятити її і потім несуть додому, і зберігають у належному місці. Ось тільки не можна нести її дуже багато додому, це виглядає неправильно. І розбавляти її не можна ні в якому разі, інакше вона втратить свої властивості.