20 січня, відзначається народне свято Іванів день (дата за старим стилем – 7 січня). У церковному православному календарі цей день Собору святого Пророка, Предтечі і Хрестителя Господнього Іоанна.

Іоанн Предтеча народився в сім'ї, що жила за законами Мойсея. З юних років він присвятив себе служінню Богу і до 30 років прожив в Іудейській пустелі, далеко від людей. Іоанн носив простий одяг, дотримувався постів і молився. Він хрестив іудеїв (проводив обряд очищення водою) і закликав їх до покаяння.

В біблійних сказаннях викладено, що саме Іоанн Предтеча, будучи останнім пророком, передбачив пришестя Ісуса Христа, а потім хрестив Його у водах Йордану.

Ще це свято іноді іменують Бражником, оскільки в цей день було прийнято «запивати» все зло на землі. Люди говорили: «Святкуй раз на місяць — будеш веселим; святкуєш кожного дня — будеш голим». Перш ніж сісти за стіл, належало випити хрещенської води, щоб не хворіти цілий рік.

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Як відмовитися від отримання повістки, щоб вам за це нічого не було В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

У період між Різдвом і Масляною за традицією масово святкували весілля. Тому «запивали» і щастя дівоче. Вважалося, що якщо у цей день «обмити» горе шлюбу без взаємного кохання, то в сімейному житті на майбутню дружину чекає мало сліз.

Крім того, на Івана багато здійснювали обрядове годування худоби. Домашніх тварин пригощають хлібом з сіллю або млинцями. Люди вірили, що проведення такого обряду допомагає підвищити їх чисельність.

Народні прикмети на 20 січня

Завершення святкових гулянь означало повернення до звичного життя. Наприклад, на посиденьки знову належало приходити з роботою: «Після Івана Предтечі хто не робить, того б'ють у плечі» (в святкові дні молодь на вечорницях тільки веселилася). Проте в деяких місцях день все ще був святковим, ніякі роботи не виконувалися.

Також наші пращури передбачали на Івана погоду: ясна і холодна погода 20 січня віщувала посушливе літо, а похмура і сніжна — рясний урожай. Багаті хліба обіцяли і ранкові тумани в цей день.