Кіборги - потужний імпульс України, героїчні захисники країни. 16 січня наша країна вшановувала пам'ять героїв, які боролися, захищаючи Донецький аеропорт.

Що ж відбулося п'ять років тому?
П'ять років тому Київ втратив контроль над цим об'єктом - і спроби відбити його ні до чого не привели.

Втім, в очах багатьох поразку перетворилося в перемогу. І присвятили вони її кіборгам, які викликають пряму асоціацію. Ці воїни стали неодмінними гостями всіх заходів, присвячених війні на Донбасі. В їх честь знімали фільми і писали книги.

Ніхто не розслідував офіційно, що сталося п'ять років тому і чому так довго утримуваний об'єкт довелося залишити. Як і інші території слідом за тим.

Бої за аеропорт тривали 242 дня. Сторони втратили по кілька сотень людей убитими. І це не рахуючи жертв серед мирного населення Донецька, яке регулярно потрапляло під обстріл.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Аеропорт став другим болючим ураженням Києва в цій війні після Іловайська. Паралельно розгорталися події на Дебальцевському виступі, який завершилися в лютому 2015 року падінням міста і новим відступом ВСУ.

І аеропорт, і Дебальцеве показали, що виграти цю війну на полі бою Україна не може. Що і стало причиною появи друге Мінських угод. Вже куди більш невигідних для Києва, ніж перші.

Це викликає багато питань до дій української влади, яка дозволила, по-перше, оточити аеропорт від наших захисників, а по-друге - не виділила достатньо сил для їх деблокади.

Багато смертей і новостворений культ героїв, та інші наслідки подій під Донецьким аеропортом ще довго пам'ятатиме вся Україна та світ.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський взяв участь у заходах з ушанування пам’яті військовослужбовців, які в цей день 2015 року загинули при обороні Донецького аеропорту під час війни на сході України.


Як повідомляв портал "Знай.ua", президент України Володимир Зеленський звернувся з гучною заявою до захисників Донецького аеропорту, які відзначають День пам’яті "кіборгів". Так, він заявив, що ці військові справжні герої України.


Також "Знай.ua" писав, коли прийнято вшановувати героїв, які захищали Донецький аеропорт? Скільки днів героїчний захист тривав? Хто ініціював День пам'яті кіборгів? І як Україна відзначає цей день? Читайте про те, якою була оборона і скільки життів забрала війна на Донбасі.