День соборності України – дуже важливе свято, який є річницею відразу двох важливих подій в історії нашої країни: перше проголошення незалежності України і День соборності. І тому ми вирішили розповісти вам трохи більше про це свято.

День соборності України 2018: історія свята

День соборності відзначається в честь проголошення возз'єднання Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР). Саме тоді вперше Українська Народна Республіка була проголошена незалежною. Сталося це на Софіївській площі, де і підняли герб, який служив головним символом країни.

Ось тільки історики кажуть, що насправді, це возз'єднанням назвати це досить складно, адже через кілька місяців ЗУНР вже не існувало, а УНР припинила існування через рік. Тоді землі були поділені між Росією та Польщею.

22 січня 1918 вперше в XX столітті була проголошена Українська незалежність. 24 серпня 1991 відбулося її відновлення. Саме завдяки Української революції 1917-1921 років наш народ вперше в ХХ столітті створив незалежну національну державу, мобілізувавши національні сили.

Історики кажуть, що Україна була однією з перших країн у Східній Європі, які після Першої світової створили незалежність шляхом державотворчих процесів. У грудні це зробила тільки Фінляндія, пізніше – УНР, а вже після цього Естонія, Литва, Чехословаччина.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Однією з головних традицій Дня соборності України прийнято вважати створення живого ланцюга, яка символізує єднання народу. І перший раз таке робили в 1990 році. Тоді в акції взяло понад півмільйона людей, які взявшись за руки, зуміли зв'язати Київ, Львів та Івано-Франківськ.

Офіційно День соборності почали відзначати тільки в 1999 році. Тоді це сталося завдяки наказу президента України Леоніда Кучми. У 2011 році Віктор Янукович переніс День Свободи 22 листопада і об'єднав з Днем соборності. Але через три роки, Петро Порошенко повернув на свої місця. До речі, сьогодні в Києві буде чимало різних заходів, приурочених до Дня соборності України.

Дивіться: День соборності відзначають сьогодні в Україні

Нагадаємо, День соборності України щороку відзначається 22 січня.