Сьогодні 22 січня 2019 Україна відзначає 100-й ювілей підписання "Акту Злуки".

Ювілейну річницю проголошення відзначатимуть соціальними акціями і урочистими заходами. Про це інформує rbc.ua.

Найцікавіші заходи, прироучені до святкування Дня Соборності 2019.

  • На мосту Патона пройде молодіжна акція "Живий ланцюг соборності". Колони учасників з лівого і правого берега Дніпра будуть рухатися назустріч один одному до середини моста, де відбудеться об'єднання і буде створений 30-метровий український прапор. Початок заходу о 08:00.
  • Урочисте покладання квітів до пам'ятників Т. Шевченку та М. Грушевському відбудеться 22 січня за участю перших осіб держави.
  • На Софійській площі з 08:00 до 19:00 буде проходити святковий захід до ювілею об'єднання УНР і ЗУНР.
  • До свята приурочений інформаційно-виставковий проект "100 років боротьби" на Майдані Незалежності. Його можна подивитися з 20 січня до 15 лютого.
  • Фотовиставка до Дня Соборності буде працювати в Національному історико-архітектурному музеї "Київська фортеця" до 31 січня.
  • У бібліотеці "Молода гвардія" до 28 січня триватиме книжкова виставка "Український шлях до незалежності від Революції до Соборності".

Історія свята

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

День Соборності відзначається щорічно 22 січня. 1919 року було проголошено Акт злуки Української Народної Республіки (УНР) і Західно-Української Народної Республіки (ЗУНР).

Відповідний документ про об'єднання був проголошений на масовому віче, яке проходило на Софійській площі Києва 22 січня 1919 року за участю представників республік - Лонгіна Цегельського (державний секретар внутрішніх справ уряду ЗУНР) та Володимира Винниченка (глава Директорії УНР).

Тоді дві держави на основі українських земель у складі Російської та Австро-Угорської імперій об'єднувалися в єдину соборну Українську державу - гаранта демократичних прав і свобод громадян. ЗУНР отримала право повної автономії і назва Західної області Української Народної Республіки.

Проте об'єднання українських земель не відбулося. У 1920 році частина західних українських земель перейшла до Польщі по "Варшавському договору", підписаним главою Директорії УНР Симоном Петлюрою.

"Акт Злуки" УНР і ЗУНР вважатється першим кроком до об'єднання українського народу.

Нагадуємо, пити чай або каву не виймаючи ложечку з чашки вважається поганим тоном. Однак крім цього існують прикмети, за якими потрібно обов'язково виймати ложку з чашки.

Як раніше повідомляв Знай.ua, дізнатися про свою долю на цьому тижні для всіх знаків Зодіаку можна в нашому тижневому гороскопі.

Також Знай.ua повідомляв про те, що археологи натрапили на криваву спадщину Сталіна, вміст схованки шокував світ.