За статистикою психологів прищі і акне на обличчі стають причиною депресії у 35% молодих людей. Якщо неправильно підійти до лікування, висипання можуть залишити за собою глибокі рубці, впоратися з якими практично неможливо. Важливо не тільки підібрати правильне лікування, а й усунути причину, яка привела до проблеми.

прищі на підборідді
прищі на підборідді. https://glcgb.ru/

Чому з'являються підшкірні прищі у різному віці: підлітки

З проблемою підшкірних маленьких і великих прищів стикаються люди в будь-якому віці. Незважаючи на те що висип має подібні зовнішні прояви, причини такого стану різні.

У період, коли дівчатка і хлопчики починають дорослішати і перетворюватися на дівчат і юнаків, в організмі відбувається велика кількість змін. У пубертатний період, так званий час статевого дозрівання, відбуваються зміни гормонального фону, і починається ріст рівня андрогенів - стероїдних чоловічих і жіночих гормонів.

У цей час активізується робота потових залоз і вироблення шкірного сала. Поверхню шкіри починають заселяти бактерії, через які забиваються пори. Саме це і стає основною причиною формування гнійників. Багато хто впевнений, що проблема підліткових прищів зникне сама по собі, але це не значить, що проблему потрібно ігнорувати.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною
Показати ще

До основних причин виникнення висипання, відносяться:

  1. Невідповідна косметика. Якщо шкіра жирна і в прищах, не потрібно додатково мазати обличчя кремом на жирній основі. Це ще більше посилить проблему.

  2. Неправильне харчування. Виснажений або, навпаки, перенасичений їжею організм швидше накопичує токсини, чого і з'являються висипання на підборідді.

  3. Постійні стреси. Через перенапруження підвищується рівень тестостерону, і послаблюється здатність організму протистояти інфекціям.

  4. Прийом лікарських препаратів. Підшкірними прищами частіше страждають діти, які часто приймають антибактеріальні і гормональні препарати.

  5. Шкідливі звички. Куріння і вживання алкоголю супроводжується накопиченням в організмі шкідливих речовин, що і стає причиною висипань на обличчі.

  6. Спадкова схильність. Якщо в підлітковому віці висипало батьків, вірогідніше проблема торкнеться і підлітка.

Чому обсипає жінок: фото

Чому обсипає жінок, ОкейДок
Чому обсипає жінок, ОкейДок

Протягом життя жінка стикається зі змінами гормонального фону, які впливають не тільки на настрій, але й на роботу всього організму. Основними періодами перебудов є:

  • менструальний цикл;

  • період виношування і годування дитини;

  • використання контрацептивів.

Якщо сверблячі гнійні прищі навколо рота і на підборідді з'являються в середині циклу, цей стан вважається нормою і не вимагає особливого лікування. Найчастіше висип активізується в овуляторний період, коли виділяється гормон гестаген. Проблема може посилитися, якщо присутні додаткові чинники:

  • знижений імунітет;

  • незбалансоване харчування;

  • підвищена нервозність.

Під час менструації жирність шкіри збільшується через велику кількість прогестерону. З підвищенням жирності шкіри активізується зростання пропіонових бактерій, і можуть виникати навіть величезні шишки. Нижче представлено відео з короткою інформацією про проблему.

Вагітність - теж непростий час для жіночого організму, тому як для успішного виношування плоду, утворюється велика кількість гормонів. При цьому в деяких випадках шкіра може очищатися, а в деяких, навпаки. Тут вже як пощастить.

Вугровий або інший висип в області підборіддя може свідчити про проблеми з такими органами:

  • печінка;

  • шлунково-кишковий тракт;

  • органи дихання;

  • підшлункова залоза;

  • серцево-судинна система.

У будь-якому випадку, якщо тверді шишки у жінки з'являються і без слідів проходять, це не страшно. Але коли проблема не відступає, це свідчить про такі проблеми:

  • гормональний дисбаланс;

  • приховані інфекційні захворювання;

  • хронічні хвороби внутрішніх органів;

  • неякісні косметичні засоби;

  • порушення роботи імунітету;

  • гінекологічні проблеми.

Чому висипає чоловіків

Чоловіки на відміну від жінок мало доглядають за обличчям. Суто чоловічою причиною появи висипки на підборідді вважається гоління.

Деякі позбавляються від рослинності на обличчі щоранку, і при цьому шкіра постійно травмується. Навіть з боку незначна травма стає воротами для проникнення підшкірної інфекції, яка стане причиною того, що з'являються гнійники. Інші причини формування проблеми:

  1. Поганий догляд за шкірою. Якщо постійно торкатися до обличчя брудними руками, це неминуче призведе до проблеми на бороді.

  2. Куріння. В такому випадку маленькі прищики локалізуються зліва і праворуч від куточків нижніх губ і по лінії щелепи.

  3. Робота у шкідливих умовах. При роботі у постійному бруді, потрібно вмиватися мінімум 3 рази в день, в іншому випадку пори заб'ються і з'явиться висип.

  4. Проблеми з органами малого таза. Підборіддя дуже часто страждає у чоловіків з хронічним простатитом.

Крім цього з проблемою можуть зіткнутися представники сильної статі, які люблять носити светри з високою горловиною. Особливо погано, якщо одяг містить велику кількість синтетики. У такій ситуації шкіра, травмована голінням, знаходиться під постійним тертям, а це не витримає жодне підборіддя.

прищі на підборідді
прищі на підборідді. https://onanote.ru/primety/pryshh-na-podborodke

Про що говорять висипання на підборідді

Найбільш поширеною причиною появи підшкірних гнійників стає гіперсекреція сальних залоз, яка посилюється недостатнім доглядом за шкірою. У цьому випадку може виникнути комедон з червоною або білою голівкою.

Якщо з'являються великі або дрібні білі прищики, причина швидше за все проникнення всередину пори хвороботворної бактерії. Наслідком стає великою болючий фурункул. Іноді процес супроводжується підйомом температури і вираженим болем. Величезний гнійний прищ може сам розкритися або розсмоктатися, а іноді потрібна допомога косметолога або дерматолога.

Велика кількість дрібних білих прищиків у жінок свідчить про накопичення гормону тестостерону, а ось головна причина такої проблеми у чоловіків - банальне роздратування від тупої бритви. В обох випадках проблема посилюється на сухий і запаленій шкірі.

Болючі внутрішні червоні прищі вискакують в результаті запалень, викликаних бактеріальною інфекцією. Найчастіше вони переростають у великі гнійники. Така проблема дуже часто пов'язана з постійним дотиком до лиця брудними руками, але причини можуть бути і інші:

  • зараження підшкірним кліщем демодексом;

  • наявність глистної інвазії;

  • алергія;

  • хвороби органів шлунково-кишкового тракту.

Внутрішній хворобливий прищик приносить дискомфорт в будь-якому віці і доставляє багато незручностей не тільки з естетичної точки зору. Весь процес дозрівання гнійника займає 2-3 тижні, і весь цей час підшкірний комедон постійно болить. Іноді поруч може утворитися кілька вогнищ.

Внутрішні хворобливі прищі на підборідді виникають з таких причин:

  • збій в роботі кишківника;

  • приховані запалення;

  • переохолодження.

Якщо виникли білі водянисті прищі під губою, то причина швидше за все - герпес або в простолюдді застуда. А якщо розчесати таке утворення, воно пошириться нижче або вище, вразить щоки і всю область навколо рота. Водяні прищі на губах мають таку симптоматику:

  • свербіж;

  • лущення;

  • кровоточивість;

  • сухість шкіри.

Що ж робити, якщо обличчя обсипало

прищі на підборідді
прищі на підборідді. http://yopolis.ru/publikacii/2248-demodeks-na-lice.html

У першу чергу потрібно розуміти, що не всі прищі можна видавлювати. Насамперед потрібно звернутися до лікаря, тому що тільки фахівець зможе зрозуміти, що означають ті чи інші висипання. Але панікувати в жодному разі не потрібно, найчастіше проблема чисто косметична. А лікувати потрібно той висип, який з'являється і довго не зникає.

Щоб позбутися відразу від усіх прищів, до проблеми підходять комплексно. А найголовніше - потрібно почати дотримуватися дієти, відмовитися від солодкого, алкоголю, фаст-фуду і надмірної кількості кави.

Рекомендують максимально обмежити використання скрабів і пілінгів, що сприяють переміщенню бактерій з підборіддя по всьому обличчю. Також ця доглядова косметика може сильно пересушувати шкіру.

Підбором лікарських препаратів повинен займатися виключно лікар. Але щоб прибрати прищі і вугрі, найчастіше призначають такі препарати:

  • цинкова мазь;

  • Зінеріт;

  • Далацін;

  • Стоп Демодекс;

  • Куреозін;

  • Скінорен;

  • ретиноевая мазь.

Проблема появи прищів на підборідді не завжди виявляється простою. Тому якщо висип турбує часто і довго не проходить, не варто затягувати з візитом до лікаря. Чим раніше почати боротися з проблемою, тим менше слідів залишиться на обличчі.