Обіцяні Урядом перерахунки за опалення та гаряче водопостачання у грудні, які так очікували українці, побачили далеко не всі. Якщо мешканцям Києва "фінансовий бонус" таки прийшов, то, наприклад, у Вишгороді та Краматорську цифри в платіжках тільки збільшилися. Чому тарифи зменшились нерівномірно, а в деяких містах взагалі не зменшились, та чи варто все ж очікувати на повернення коштів, дізнавалися Знай.ua.

Оплата комунальних послуг - фото Полтавщина
Оплата комунальних послуг - фото Полтавщина

"Запізніла реакція": тарифи мали бути зменшені ще з травня

Оскільки тарифи на опалення та гарячу воду, переважно, залежать від вартості газу, то із оголошеним подешевшанням блакитного палива українці і мали б отримати грошову різницю, сплачену у грудні.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доведеться заплатити сотні тисяч: в Україні виставляють величезні штрафи за газ Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Та як виявилось, суми в квитанціях вже кілька місяців поспіль мали б бути значно меншими. За словами експертів, у 2019 році ціна газу у всьому світі знижувалась – і в Україні, зокрема. А разом із нею щомісячно мали зменшуватися й тарифи на опалення та гарячу воду, але цього не відбувалося.

"Ініційоване Урядом "зниження тарифів" – це запізніла реакція на падіння цін на енергоносії і спроба постфактум виправити свою бездіяльність, яка призвела до переплат населенням на суму понад 1 млрд грн. Зменшення тарифів на опалення у січні 2020 року – це, звісно, добре, але воно мало відбуватися щомісяця вже з травня, і в опалювальний сезон ми мали ввійти вже зі значно меншими тарифами, а не очікувати менших сум у комунальних платіжках, як подарунка до Нового року", – повідомляє провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

Крім того, як підкреслив експерт, якщо тарифи за опалення мали б бути перераховані від початку опалювального сезону по сьогодні, то тарифи на гарячу воду мали б знижуватися вже з травня.

"Влада, на жаль, спочатку переймалася виборами, потім – призначеннями і розпродажем держави, а тому своєчасно не ініціювала перегляд тарифів на опалення й гарячу воду. Монополісти ж, скоротивши витрати через здешевлення газу, також не поспішали ініціювати перерахунок тарифів у бік зменшення, отримуючи від населення зайві кошти. Внаслідок такої бездіяльності українці продовжували сплачувати платежі, які розраховані, виходячи з вартості газу на листопад 2018 року – 7482,61 грн, хоча вона зменшилась до 5132,03 грн. Втім, ми чомусь не чуємо про вжиті заходи щодо посадових осіб, які сприяли цьому своєю бездіяльністю або навмисним створенням умов для такої затримки", – зазначає Тарас Галайда.

Платіжки за комуналку, Etcetera.media
Платіжки за комуналку, Etcetera.media

Фінансовий "бонус" – лише за бажанням постачальника: жодних зобов'язань

А що ж стосується безпосередньо обіцяних перерахунків за грудень, то і тут виникають питання у гарантованості їхнього здійснення.

"Стосовно самої Урядової постанови від 24 грудня 2019 № 1082, слід вказати наступне, ця постанова нікого, ні до чого, не зобов’язує – вона лише надає право виробнику теплової енергії знизити тарифи та зробити перерахунок, якщо в нього є таке бажання. Тобто, ніяких обов’язків знизити тарифи та зробити перерахунок на виробників теплової енергії Уряд не покладав, як не покладав таких обов’язків на місцеву владу і НКРЕКП. Тому, цим правом скористався хто як захотів, хтось зменшив на 30%, хтось на 10%, а хтось взагалі нічого не зменшував, бо право – це не обов’язок", – пояснює провідний аналітик ГО "Публічний аудит" Тарас Галайда.

платіжки за комуналку
платіжки за комуналку

Дослівно в Постанові № 1082 це виглядає так:

«31. Виконавець має право:

5) прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу, що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води».

50. У разі зміни для виконавця протягом опалювального сезону ціни природного газу (без урахування зміни тарифів на послуги з транспортування та розподілу природного газу, торговельної надбавки (націнки) постачальника), що використовується для виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води, виконавець відповідних послуг може прийняти рішення щодо зміни розміру нарахувань за послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води для споживачів.

Тож чи буде введено єдиний механізм обов'язкового повернення переплачених українцями коштів, та про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.