Верховна Рада прийняла новий закон "Про повну загальну середню освіту". Серед нововведень — покарання за списування, предмети на вибір і більше надбавок для вчителів.

Згідно з законом порушенням доброчесності вважаються: списування, обман, хабарництво, необ'єктивне оцінювання, підказки від вчителя до учня на семестровій контрольній, іспиті, ЗНО. Також буде каратися використання учнем шпаргалок і технічних пристроїв під час контрольних. Учня можуть відсторонити від контрольної чи іспиту і змусити перездавати повторно, а також залишити заново проходити предмет. Водночас вчителю у такому випадку світить покарання від позбавлення премій на рік і аж до позбавлення педагогічного звання.

Школа, фото: tvoemisto.tv
Школа, фото: tvoemisto.tv

Якщо в учня є власні цілі в освіті, то закон дозволяє будувати індивідуальну траєкторію. Це може бути інша форма і темпи навчання. Учні зможуть вибирати предмети, які хочуть вивчати більше. Пропонувати перелік предметів на вибір буде школа. Учні мають право на додаткове індивідуальне або групове заняття по предмету, який виноситься на державну атестацію. Також учні можуть брати участь у розробці та обговоренні плану роботи школи. За погодженням з керівництвом закладу вони можуть проводити спортивні, організаційні, просвітницькі та інші заходи.

Учитель без педагогічного досвіду при прийнятті на роботу повинен пройти рік інтернатури з наставником — досвідченим педагогом, який отримає надбавку 20%.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Школа, фото: Полтавщина
Школа, фото: Полтавщина

Крім того, за класне керівництво педагогу належить 20-25%, перевірку робіт учнів - 10-20%, завідування майстернями, кабінетами інформатики - 15-20%, роботу в інклюзивних класах - 20%. Серед інших надбавок:

  • завідування кімнатами зберігання зброї, тирами, паспортизовані музеями - 10-15%;
  • завідування структурними підрозділами школи - 25%;
  • завідування кабінетом, спортзалом, лабораторіями, ресурсними кімнатами - 10-15%;
  • завідування бібліотекою - 5-15%;
  • обслуговування комп'ютерної техніки - 10-15%;
  • позакласна робота з учнями - 10-40%;
  • за почесні, вчені та спортивні звання - 15-30%;
  • за педагогічні звання та роботу в спеціальних школах (класах або групах) - 10-30%.

Вчителі, фото: chernigiv-city.com
Вчителі, фото: chernigiv-city.com

Згідно із новим законом директор школи може займати свою посаду не більше двох термінів по шість років поспіль в одному закладі. Конкурс на посаду керівника закладу буде проводити незалежна комісія, а відбір буде фіксуватися на відео. Директор повинен представити план розвитку школи. Також школи отримають фінансову самостійність в використанні грошей.

Варто зауважити, що всі предмети в школі повинні викладатися державною мовою. Але школярам, ​​які належать до нацменшин, гарантується право на вивчення рідної.

Нагадаємо, раніше у Києві масово отруїлися школярі, медики запідозрили недобре: "Невідома речовина..."

Як повідомляв портал "Знай.ua", українці перейнялися долею "бідної" міністерки Новосад і засватали їй главу Укрпошти Смілянського

Також "Знай.ua" писав, вейп і підлітки-вейпери: чого чекати від електронних сигарет - шкоди чи користі?