Всупереч поширеній думці, що таргани – це проблема нечупар, що не миють посуд і не прибирають в будинку, вони можуть з'явиться в будь-якому житлі. Таргани і пруссаки, на думку вчених, на жаль, можуть стати справжньою пошестю нашого часу. Через прогрес і еволюцію ці комахи розвинулися мало не в найбільш живучих і витривалих істот.

Вивести тарганів дуже складно, постукати вони можуть в будь-які двері, розмножуються швидко і витримують навіть найжорсткіші цькування. Але все-таки є способи вигнати огидний десант зі свого житла. Розглядаємо найкращі і найефективніші методи боротьби з тарганами.

Боротьба проти тарганів: тривожні сигнали їх появи

До того, як ці неприємні істоти влаштуються в будинку до такої міри, що їх кількість буде великою, нав'язливою і явною, ви можете помітити їх присутність за неявними ознаками. Адже ж проблему краще попередити, ніж допустити її вселенське розмноження. Отже, якщо в квартирі почали заводитися таргани, їх можна виявити на початковому етапі за такими ознаками.

  • Крихітні чорні кульки на кухні. Це не личинки прусаків, але продукти їх життєдіяльності. Появу таких чорних крапок можна помітити в потаємних куточках кухонних шаф, в темних кутках їдальні і в інших більш-менш затишних місцях поблизу їжі і води. Якщо помітили хоч натяк на це – бийте на сполох і думайте про те, як їх труять вже зараз.
  • В першу чергу, знову-таки на кухні з'являється ледь вловимий, але вельми специфічний запах.
  • «Яєчний десант». До того, як таргани явно дадуть про себе знати, в щілинах і кутах квартири (швидше за все, це буде санвузол і кухня) з'являться кладки з їх яйцями. Це, як усім зрозуміло – їх потомство. З ним треба буде боротися додатково і причому самим ретельним чином – захищені дитинчата прусаків можуть виживати практично в будь-яких отруєних умовах.

Таргани: причини появи
Таргани: причини появи https://bleskk.com/kak-izbavitsya-ot-tarakanov/

Чому прусаки живуть саме у вашій квартирі?

Таргани хоч і не сильно примхливі, а тому і сильно живучі, але певні умови для їх «щасливого» життя все-таки потрібні. Так що привабливою для цих огидних істот буде квартира, в якій є такі обставини.

Популярні новини зараз
Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир
Показати ще
  • Це їжа. Раніше прийнято було вважати, що таргани селяться в будинках тих людей, які не витирають зі столу і залишають крихти де-інде, також якщо у вас у відкритому доступі по всій квартирі знаходяться залишки їжі, недбало кинутої після перекусу... Але ні, тарганам для ситого життя досить усього лише відкритого контейнера зі сміттям або, наприклад, незакритих ємностей із крупою. Все – цих крихіток пруссакам з головою вистачить, щоб існувати в вашій квартирі. Тому уважність навіть до сміття і маленькою крупинки гречки, що завалялась на кухонній полиці – обов'язкові в боротьбі з тарганами. До того ж таргани віддають перевагу солодощам: липкі поверхні на кухні – гарне підкріплення для них.
  • Вода – це життя... Пруссаки, як і люди, без їжі ще можуть прожити кілька днів, а ось без води – зась. В цілому, вологе середовище – це головна умова для їх виживання. Тому будь-які джерела води в квартирі, на кшталт капаючого крана або просто сирого куточка у ванній – справжня благодать для таргана і його сім'ї. До того ж зараз ці комахи розвинулися до такої міри, що без їжі можуть прожити близько 3-х місяців. Тому бич наших будинків і нашого часу – водопровідні труби і їх структури. Саме там знаходиться головне місце проживання тарганів. Тому навіть в стерильно чистій квартирі від появи прусаків не застрахуєшся – вони просто можуть прийти до вас по трубах, та й розташуватися біля них. Висновок: виводити тарганів хімічними засобами – головний спосіб позбутися від них.
  • Тепло. Таргани хоч і відрізняються живучістю, але до холоду вони чутливі. Особлива їх активність по захопленню нових житлових територій спостерігається в холодну пору року. В такому випадку тепло вашого будинку стає для них привабливим фактором. Взимку обігрівачі та батареї – ось ідеальне місце для їх життя.
  • Сусіди, які витравили тарганів зі своєї квартири. На жаль, багатоквартирні будинки влаштовані так, що їх жителі тісно пов'язані між собою інфраструктурою. І вона недоскональна. Якщо ваші сусіди взялися потруїти тарганів – вони через щілини, труби і різні зазори між квартирами можуть перебратися до вашого помешкання. А для розмноження їм досить лічених годин. І ось вже вчорашня проблема сусідів стає вашою напастю. Висновок один: до приходу тарганів потрібно бути готовим завжди, особливо якщо ви живете в великому багатоквартирному будинку, а також – труїмо тарганів всім будинком.
  • Занедбані куточки в квартирі. Навіть у найбільш дбайливих господарів може знайтися таке місце в будинку, куди довгий час ніхто не заглядав. Це як раз відмінна причина – заглянути туди тарганам. Трохи забруднився балкон з непотрібними речами, занедбалася меблева шафа або кухонний ящик, куди давно ніхто не заглядав – ось ті непримітні об'єкти, які небезпечні для поширення тарганів. Їх прибирання може позбавити вас від біди, яка виглядає як рудий жах.

Таргани: місця розташування
Таргани: місця розташування http://kayrosblog.ru

Знищити тарганів: народні засоби

Якщо ви несподівано виявили у себе тарганів, а в будинку немає спеціалізованих хімічних засобів – перше цькування може відбутися і за допомогою підручних засобів. Не тільки наука, але й народ досяг великих успіхів в боротьбі з прусаками.

  • Борна кислота. Вона для прусаків – справжня отрута, яка потрапляючи в організм, паралізує внутрішні органи. Результат – тарган убитий через задуху. Для того, щоб витравити тарганів, найкраще вдатися до допомоги борної кислоти в порошку. Її можна купити в будь-якій аптеці. Просто розсипте бор по плінтусам, вапну, біля раковин, душа і унітазу. Таке ж можна зробити з порошком смачні приманки. Пастка для таргана: змішайте з кислотою жовток, картопляне пюре, муку і цукор – скачайте в кульки і розкладіть в місцях появи шкідників.
  • Нашатир – найкращий народний засіб. Стасики, як їх називають лояльними народними словами, просто терпіти не можуть нашатирний спирт і панічно бояться його запаху . Так що доведеться затіяти генеральне прибирання і позбутися прусаків своїми руками – промийте з нашатирним спиртом підлоги, стелі, стіни. Таргани просто злякаються і втечуть.
  • Холод. Це найбільш простий, сильний і ефективний народний засіб. До того ж добре, що цей домашній метод безкоштовний, щоправда, вам теж доставить деякі незручності. Застосовується лише взимку. Просто відкрийте вікна в квартирі та підіть кудись на день. Якщо приміщення сильно промерзне і вуличний мороз пошириться по квартирі – таргани моментально загинуть. На жаль, після виморожування досить важко відігріти квартиру назад. Зате з іншого боку, таке провітрювання навіть корисно для свіжості у вашій оселі. Але все-таки найкраще домагатися знищення тарганів таким чином в дачному приватному будинку, в якому ви постійно не живете.

Таргани
Таргани https://www.kleo.ru/items/house/kak-izbavitsya-ot-tarakanov.shtml

Знищення тарганів назавжди: сильні хімікати і нововведення

Якщо засилля тарганів у будинку неабияке і вони наполегливо не хочуть йти, то доведеться застосувати до них сильнодіючі хімікати.

Досить відправитися в спеціалізований магазин побутової хімії. Там вам підберуть оптимальний препарат для боротьби з тарганами. Якщо у вас в квартирі є домашні тварини – обов'язково уточніть про засоби абсолютно нешкідливі для них. Існують дієві хімікати, які вбивають тарганів, але не здатні нашкодити нашим домашнім улюбленцям.

Сьогодні на ринку – безліч хімічних засобів для позбавлення від цих комах. Це і класичні крейди (вони використовувалися ще в радянські часи і нині особливої ефективністю не відрізняються), щадні гелі без запаху (вбивають тарганів поступово – протягом 2-х тижнів ) , аерозолі (найдієвіший хімічний метод, адже вони можуть проникати в будь-які вузькі щілини, але вони дуже токсичні і вимагають вашої відсутності в квартирі після її обробки), а також новітні електронні відлякувачі (вбивають гризунів абсолютно нешкідливим для людей та тварин методом, перетворюючи електроенергію в нестерпне для тарганів поле – тільки бережіть своїх домашніх щурів і хом'яків).

Якщо ж всі випробувані методи дали лише тимчасовий ефект, і таргани через деякий час все одно повертаються – значить потрібно домовлятися з сусідами. Ймовірно, пруссаки просто кочують з квартири в квартиру від цькування до цькування. У такому випадку потрібно або провести глобальну дезінфекцію будинку, або домовитися з найближчими сусідами про одночасне проведення процедур.