З 1 квітня поточного року в Україні планують запровадити електронний лікарняний.

Про це сказав заступник міністра соціальної політики Олег Коваль на прес-конференції в Укрінформі.

"Мінсоцполітики спільно з Міністерством охорони здоров'я планує запускати з 1 квітня електронні лікарняні", - сказав Коваль.

За його словами, процес видачі електронного лікарняного буде автоматизовано.

Так, Коваль розповів, що кожен лікар, який видає лікарняний, повинен буде підписати документ своїм цифровим підписом в електронній системі. Далі інформація через реєстр в Пенсійному Фонді автоматично передаватиметься до Фонду соціального страхування, і там відразу знатимуть, що людина захворіла і йому призначена компенсація, оскільки він є платником єдиного соціального внеску.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Планується, що лікарняний, який буде відкривати лікар, буде мати фіксований термін. Зараз в країні працюють протоколи. Кожна хвороба в середньому має відповідну кількість днів для лікування. Наприклад, на певну хворобу людина хворіє 6 днів. Лікарняний відразу відкривається на 6 днів. Він відкривається закритим. Якщо людина поправив своє здоров'я, він може не йти до лікаря, щоб закрити лікарняний, а просто виходить на роботу. Якщо ж людина потребує ще лікування, він звертається знову до лікаря і в день закриття попереднього лікарняного відкривається новий ", - розповів Коваль.

Він також зазначив, що в разі, коли людина виходить на роботу раніше, - до дня закриття лікарняного, "цей механізм також відпрацьований і буде прописаний в окремому наказі МОЗ, який до кінця цього тижня буде повністю допрацьований".

"Це дозволить нам повністю відстежувати всі моменти, пов'язані з видачею фіктивних лікарняних. Ми знаємо про факти повністю підроблених лікарняних, коли один лікар за день видає по 100 лікарняних, ми знаємо де на підприємстві немає падіння виробництва, але 90% працівників перебувають на лікарняних" , - повідомив заступник міністра.

Він також зазначив, що інформацію про лікарняних своїх працівників роботодавці будуть отримувати з відповідних електронних систем.

За його підрахунками, запровадження електронних лікарняних з тимчасової втрати працездатності дозволить заощадити в рік до 5 млрд грн.

При цьому, підкреслив Коваль, всі лікарняні в паперовій формі, відкриті до 1 квітня 2020 року, будуть прийматися на відшкодування.

Нагадаємо, через спалах грипу та ГРВІ українські школи терміново зачиняють на карантин