Кожна сучасна людина чула про програмування. Всі ми знаємо, що це мова створення інтернет-сайтів, цифрових майданчиків і різних сервісів. Однак, як насправді стають програмістами, що для цього треба і чи можливо навчиться програмування з нуля? - Відповіді на ці та багато інших питань можна знайти в нашій статті.

Що таке програмування

Программирование: источник: theoryandpractice.ru
Программирование: источник: theoryandpractice.ru

Згідно сучасному трактуванню, програмування - це процес створення різних інтернет-програм. Навчитися програмувати відразу ж не можна, оскільки це складний і структурований процес, який складається з програм, алгоритмів, структур і даних.

Мови програмування - це основи процесу. Саме на них і пишуть початкові коди програм. Навчання програмуванню з нуля і є завданням, яке вирішують спеціальні вузи.

Історія програмування

Програмування з нуля необхідно почати з вивчення історії поняття, яке з'явилося ще за часів Античності. Програмувати почали ще стародавні греки, які і винайшли перший калькулятор, який працював за рахунок шести різних деталей.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Основи програмування заклали в тринадцятому столітті, коли арабський винахідник Аль-Джазар створив перший автомат, запрограмований під особливі завдання. Апарат інженера був побудований за допомогою затискачів і кулачків, що були сховані в спеціальні шухлядки, які працювали за рахунок важелів, налаштованих на виконання певних дій інструментами.
Уроки програмування в світовій історії продовжилися в дев'ятнадцятому столітті, коли був створений жакардовий ткацький верстат, винахідник якого Жозеф Марі Жаккар змусив машину програмувати нові візерунки на тканинах. По суті, його апарат і став першим успішним прикладом програмування в світовій історії.

Навчання програмуванню в сучасному розумінні цього слова продовжилося в середині дев'ятнадцятого століття, коли британець Чарльз Бебідж спробував створити першу в історії запрограмовану обчислювальну машину.

Книжки з програмування не забувають згадати і британську графиню Аду Лавлейс, яка написала першу програму для аналітичної машини, яка вирішала рівняння Бернулллі. Навчанню програмуванню присвячені і перші роботи вчених, які створили поняття підпрограма і бібліотек підпрограм.

Програмування для чайників в сучасному розумінні цього слова продовжилося лише в 50-і роки минулого століття, коли був створений перша успішна мова програмування Фортран, що народилася в лабораторіях в 1957 році. Тоді ж в університеті Масачусетса створили мову Lisp, яка і вивела програмування на новий рівень і почала широко використовуватися по всьому світу.

Інструменти програмування та види програмування

Программирование: источник: tproger.ru
Программирование: источник: tproger.ru

Програма для програмістів починається зі знайомства з основними інструментами програмування, якими є: редактор для введення і редагування текстів програм, відладчик для усунення помилок і їх пошуку, транслятор перетворення тексту в уявлення комп'ютера, компонувальник, який пропонує зібрати програми з різних модулів, а також ряду інших службових інструментів.

Навчання програмуванню починається з ознайомленням з редактором, якій допомагає набирати і редагувати тексти програм, що називаються вихідним кодом. Так, вибрана мова і визначає семантику і синтаксис ядра коду. Крім того, на даному етапі програмування онлайн передбачає використання різних середовищ розробки інтегрованого типу.

Основні мови програмування

Популярні мови програмування постійно з'являються на ринку. Однак основними з них є п'ять: Python, JavaScript, C #, Swift, Java. Кожен з яких ми постараємося висвітлити в даному матеріалі.

Python: найлегша мова програмування

Програміст англійською спершу вчить найпростішу мову програмування - Python. Кодувати краще спочатку на ньому. Він відрізняється мінімальною кількістю використання символів, простою і зрозумілою типізацією і синтаксисом. Не дивлячись на простоту, курси програмування з нуля стверджують, що він є найпотужнішим з усіх і дозволяє вирішити безліч завдань перед програмістами. При його використанні можна створити нейросітку або працювати з текстом. Програмування на телефоні можливо саме при застосуванні цієї мови і його нових версій - Python 2 і Python 3.

JavaScript: c чого почати вивчати Javа

Веб програмування з нуля часто починають також з вивчення однієї з найбільш поширених мов - Java Script. Працювати в цій мові можна і в звичайному браузері, однак він відрізняється складним синтаксисом, а його коди - жорстко структуровані.
Як писати програми в Java Script, ви легко зрозумієте вивчивши мову Пітон. Також система має широкий вибір середовищ для розробки, різних редакторів кодів, бібліотек і багато чого ще.

Программирование: источник: habr.com
Программирование: источник: habr.com

C#: як вивчити мову програмування

Програмування на С для початківців є найбільш універсальною мовою для новачків, оскільки дозволяє працювати, як і на традиційних веб-платформах, так і на мобільних версіях. Саме його називають найбльш безпрограшним варіантом, для тих, хто хоче кодити і заробляти. Програмування доступне при наявності Visual Studio, а також утиліт Xamarian і ASP.NET.

Swift: як програмувати

Навчитися програмувати також можна на мові Swift. Володіння цією мовою допомагає успішно увійти в сферу мобільних розробок. Вона не настільки універсальна, як інші мови, але вважається найбільш перспективною на сучасному ринку. Мови програмування для початківців доступні і для вивчення даного формату, особливо з 2017 року, коли вийшли нові розробки для Swift, який ідеально підходить для продуктів американської компанії Apple - macOS, watchOS, iOS.

JavaScript: c чого почати вивчати Javа, як вивчити javascript, c чого почати вивчення java

Веб програмування з нуля часто починають також з вивчення однієї з найбільш поширених мов - Java Script. Працювати в цій мові можна і в звичайному браузері, однак він відрізняється складним синтаксисом, а його коди - жорстко структуровані.
Як писати програми в Java Script, ви легко зрозумієте вивчивши мову Пітон. Також система має широкий вибір середовищ для розробки, різних редакторів кодів, бібліотек і багато чого ще.

Вивчення java з нуля - один з найбільш популярних запитів серед новачків. Дійсно, як вчити javascript цікавить мільйони людей, серед яких успішними фахівцями стають лише деякі.

Якщо ви також хочете взяти java уроки з нуля, то вам варто знати, що він вже третє десятиліття є чи не найпопулярнішим в даній сфері. При бажанні дізнатися, які мови програмування вчити новачкові в першу чергу, ви знайдете відповідь, що вам варто почати саме з Java, оскільки на ньому пишуть більшість програми для систем, що працюють на Андроїд. З чого почати вивчати java вам допоможуть практичні завдання по java для початківців, які складаються не тільки з розробки забезпечення для мобільних платформ, але і графічних віджетів для віртуальних систем.

З чого почати вивчати java, вам також підкажуть більш досвідчені товариші, які при його допомозі займаються написанням десктопних додатків. Кращі книги по java допоможуть зрозуміти цю мову програмування в повній мірі, оскільки в них ідеально реалізовані принципи ООП, а також робота з функціональним програмуванням. Вивчити javascript, ви зможете і в ході своєї основної роботи.

Хочу навчитися програмувати: як почати процес навчання і з чого почати вивчати програмування

Программирование: habr.com
Программирование: habr.com

Якщо ви хочете дізнатися, як вивчити java, python,вивчення якого так потребують багато часу або отримати онлайн курси javascript, знайти відповіді на питання, як ми вчимо php, то перед вами відкриваються такі основні шляхи.

Як навчитися програмувати: самонавчання

Найпростіший, але водночас і складний вибір. Вчити програмування бажано з молодого віку, але почати кар'єру можна і в зрілі роки. Java програмування для початківців, ви можете знайти в мережі абсолютно безкоштовно, але не факт, що щось зрозумієте з курсу самостійно. Курси python онлайн також доступні в інтернеті, але і після них вам не гарантований успіх. С мова програмування користується популярністю, яка не принесе вам нових практичних знань і умінь в даній області.

Ви можете купити найкращі книги по java або простий підручник з програмування, але вони не дадуть вам об'ємних і структурованих знань. Практичні завдання по java для початківців допоможуть вирішити перші складнощі з навчанням, а аудіокниги з програмування дати розуміння всіх процесів в даній сфері.

Замовити або скачати java з нуля для початківців - спосіб, яким користувалися сотні тисяч людей, який допоміг далеко не кожному відбудуться в професії.

Ми рекомендуємо почати вчитися програмуванню самостійно і отримати базові знання, проте розвинути їх потрібно за допомогою вчителів або наставників.

Знайдіть собі вчителя: вчимо мову програмування з наставником

Веб програмування з нуля вам більш наочно може пояснити ментор. Вчимо мови програмування разом - девіз багатьох з них. Основи програмування, книга за якими повинна бути на полиці будь-якого новачка, розкриваються в більшій мірі після пояснень викладача, яким може виступити спеціально найнята людина або колега по роботі. Вона чи він також розповість, що таке комп'ютерні мови, яка мова програмування найбільш затребувана і підхожа саме для вас. Мову С з нуля всі фахівці рекомендують вивчати за допомогою наставника або колег.

Підіть на курси з програмування

Це кращий варіант для тих, хто хоче вивчити не тільки найлегші мови програмування, а й теми по-складніше. Коди програмування розбирають детально на спеціальних курсах, на яких також дають практичні завдання, які допомагають закріпити знання і напрацювати навички. Вчити javascript так буде набагато веселіше і ефективніше, ніж самому або в компанії наставника. Вчити js таким способом також корисно тим, що ви отримаєте перших знайомих в цій сфері і можливо, першого роботодавця.

Підіть до університету

У вузі вам дадуть більш академічні та структуровані знання. Навчитися програмувати там, ви зможете не відразу, зате отримаєте знання напевно. Завдання по js там дають на будинок, що точно зробить вас досвідченим фахівцем ще до випуску.

Java script з нуля також проходять в вузі, правда заплатити за це вам доведеться не мало. Навчання програмуванню зазвичай коштує дорого і займає багато часу, проте ази програмування, js з нуля, математика для програмістів, програмування на сі, і інші вершини вам точно будуть по плечу. За скільки можна вивчити js вам точно не відповість ніхто. За скільки можна вивчити javascript вам ніхто не розповість, оскільки на ринку є багато фахівців, які це зробили безкоштовно, за допомогою онлайн-курсів або знайомих. Все залежить від міста вашого проживання та обраної вами спеціалізації. Питання як навчиться програмування - вкрай індивідуальне.

Яку мову програмування вчити: вчимося програмувати швидко і ефективно

програмування
програмування, tech.wp.pl

Відповіді на це питання так і немає. Вивчення програмування - довгий і творчий шлях. В ідеалі програміст повинен знати всі популярні мови програмування, але на практиці вистачає і одного - двох. Програми для програмування - доступні у вільному доступі, що відкриває перед фахівцями необмежені перспективи. Javascript c нуля або php з нуля гарантує вам успіх і подальшу зайнятість, оскільки сьогодні вважається найбільш популярним і доступним в даній сфері.

Як навчитися програмуванню і на чому зробити акцент, вам допоможуть і ваші ментори або викладачі в вузі, думка яких і може вирішити вашу дилему при виборі діяльності. Кодінг - перспективне заняття, яке забезпечить вас роботою на кілька десятиліть вперед.