Період вагітності хвилюючий для кожної жінки, особливо якщо це вперше. Майбутня мама постійно переживає чи все в порядку з малюком, тому наявність будь-якого роду виділень може ввести її в неабияку паніку. У більшості випадків проблема не несе небезпеки, але бувають ситуації, коли консультація гінеколога потрібна негайно. Розглянемо ці та інші ситуації.

Які зміни відбуваються під час вагітності: фото і опис

В першу чергу кожній жінці потрібно розуміти, що вагітність - це природний процес, і за довгі роки еволюції природа розробила величезну кількість захисних механізмів, які оберігають і малюка, і майбутню маму. Також важливо розуміти, що вагітність - не хвороба, яка потребує особливого догляду, а дивовижний момент, яким можна насолоджуватися такий короткий проміжок часу.

виділення при вагітності
виділення при вагітності, https://www.wday.ru/

Отже, в момент, коли овуляція завершується зачаттям, в організмі активізується цілий ланцюг, який всі органи, в тому числі і статеві, переводить в режим виношування здорового потомства. Першими в роботу підготовки організму вступають саме яєчники, тому як саме з них вся історія і починається. Їх головне завдання - виробляти достатню кількість прогестерону, необхідного для нормального перебігу вагітності.

Детально питання про виділення при вагітності розглянуто у відео:

Популярні новини зараз
Отримаєте менше – не дивуйтесь: Пенсійний фонд попередив про зміну розміру субсидії Українським водіям загрожує чималий штраф: через що можна залишитись без грошей у воєнний час Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Звичайно, всі ці зміни знаходять прояв у вагінальних виділеннях. Слиз - основна складова вагінальних виділень, складається з таких компонентів:

  1. Клітини епітелію. Старі клітини злущуються, а на їх місці утворюються нові.

  2. Бактерії та інші мікроорганізми. Піхва - далеко не стерильне середовище, а нормальна мікрофлора підтримується завдяки великій кількості мікроорганізмів.

Під час вагітності гормональний фон кардинально змінюється, тому поява нехарактерних для звичайного життя виділень в більшості випадків абсолютно нормальна і фізіологічна. Саме прогестерон впливає на те, що слиз стає більш в'язким і густим, тому як саме так, він зможе виконувати бар'єрну функцію і захищати плід від чужорідних бактерій і мікроорганізмів.

З цього можна зробити простий висновок - навіть якщо слизу більше ніж зазвичай, але при цьому виділення світлі, рідкі і без неприємного запаху, приводів для занепокоєння немає.

Зміна кольору виділень у вагітної: про що говорять білуваті виділення

В першу чергу потрібно розуміти, що кожен організм має свої особливості, щоб знати, як зазвичай поводиться жіночий організм, потрібно хоча б раз на рік відвідувати гінеколога і здавати базовий набір аналізів. При цьому ходити на консультацію потрібно ще до початку статевого життя.

Під час вагітності 80-90% жінок стикається з проблемою виділень білого кольору, причиною чого стає активізації грибкової флори. По простому захворювання називається молочниця. Це відбувається через ослаблення роботи імунітету, тому що більша частина сил організму зайнята тим, щоб виносити здорове потомство.

Варто відкрити будь-який форум для вагітних, як стане зрозуміло, що кислі запахи і зеленуваті виділення турбують кожну третю жінку.

Зміна кількості та рівня гормонів призводить до того, що в піхві порушується баланс співвідношення поганих і хороших бактерій. А коли знижується кількість корисних молочнокислих бактерій, замість них розмножується умовно патогенна флора. В такому випадку в піхві формується лужне середовище, в якій грибок відчуває себе відмінно.

виділення при вагітності
виділення при вагітності, https://www.9months.ru/

Молочниця вважається проблемою, якщо викликає інші неприємні симптоми:

  • свербіж;

  • почервоніння;

  • висипання;

  • рясні виділення з неприємним запахом тухлої риби.

Грамотні практикуючі гінекологи акцентують увагу на тому, що молочниця, він же кандидоз, вважається фізіологічним явищем під час вагітності і лікувати подібну халепу потрібно тільки при наявності неприємних симптомів.

Якщо в мазку виявлено перевищення норми кількості грибків, але при цьому вагітна жінка не відчуває ніякого дискомфорту, лікування в більшості випадків не проводиться. Подібна ситуація може спостерігатися і у жінок на початку циклу відразу після місячних.

Про що можуть говорити жовтуваті виділення

Якщо слизові виділення придбали жовтий або зеленуватий відтінок і при цьому спостерігається інша симптоматика:

  • свербіж;

  • печіння;

  • різкий неприємний запах.

В цьому випадку можлива причина - бактеріальна інфекція. І якщо білясті сліди - не привід для паніки, то зелені липкі виділення, як крем - реальний привід скоріше звернутися до лікаря. У деяких випадках жовте виділення - ознака наявності ЗПСШ, а тут вже без лікування зовсім ніяк.

виділення при вагітності
виділення при вагітності, https://progxaker.ru/

Іноді жовтий згусток на білизні також є наслідком молочниці. У будь-якому випадку якщо подібний стан супроводжується болями внизу живота або попереку, частим, болючим сечовипусканням і тим більше температурою, потрібно йти до лікаря і здавати мазок на флору.

Що робити, якщо почалися коричневі або кров'янисті виділення

На щастя з подібною проблемою стикається дуже невеликий відсоток вагітних. У деяких ситуаціях на ранніх термінах можуть спостерігатися невеликі і короткочасні кров'яні виділення, які деякі жінки плутають з менструацією і можуть навіть не здогадуватися про вагітність.

Рідко трапляються ситуації, коли у жінки спостерігається невелика затримка, вона отримує негативний тест на вагітність. Через пару днів починаються мізерні кров'яні виділення, а через деякий час виявляється вагітність. Але це більше виняток, ніж правило.

Головною причиною появи кров'яних згустків або рясних темно-коричневих виділень особливо в першому триместрі стає мимовільний викидень або ж загроза викидня.

Коли відшаровується плодове яйце, темні виділення зі слизом супроводжують сильні болі, що тягнуть, як на місячні. У цій ситуації відвідування лікаря обов'язково, тому що присутній ризик не тільки втрати плоду, а й сильної маткової кровотечі.

виділення при вагітності
виділення при вагітності, https://okrohe.com/

Якщо кров з'являється в середині вагітності або на пізніх термінах, причиною цього може бути відшарування плаценти. Крім цього виникають і інші симптоми:

  • гіпертонус матки;

  • тягнучі болі внизу живота, як перед місячними;

  • біль в спині і попереку;

  • слабкість і втрата свідомості.

Незалежно від того, в який час, і на якому терміні на білизні з'явилася кров, не потрібно відкладати відвідування лікаря. Якщо чорні виділення з'явилися вночі, потрібно відразу викликати швидку.

Якими повинні бути виділення в залежності від терміну

Досвідчений гінеколог за характером і кольором виділень може припустити характерні зміни в організмі вагітної. Але й майбутній мамі не зайвим буде погортати літературу, щоб розуміти, що відбувається з організмом.

Якщо під час овуляції відбулося запліднення, плід прикріплюється до матки через 7-10 днів. Тому в цей період може виникнути невелика кровотеча викликана імплантацією. Таке зустрічається рідко, але має місце бути. Іноді про закріплення плода в порожнині матки говорять невеликі рожеві або виділення світло-коричневого кольору.

Після 5 тижня і по 20-й виділення частіше дуже рясні. Це можуть бути прозорі, водянисті, густі, щільні білі, світло-жовті або блідо-рожеві виділення. За великим рахунком, якщо вони ніяк не пахнуть або злегка віддають кислим запахом, але при цьому немає інших скарг, можна дочекатися запланованої консультації лікаря і там уточнити це питання.

Але якщо раптом на нижній білизні виявляться згустки або пухирчаста слиз, з'являться неприємні симптоми і скарги, краще заздалегідь зв'язатися з лікарем і пройти обстеження.

Зазвичай до кінця вагітності кількість виділень зменшується, в основному виходить трохи слизу без запаху і домішок. Якщо після 36 тижня виявляється кров'яний слиз, це може відходити слизова пробка, найчастіше це біле, густе утворення з прожилками крові. Це не є причиною для занепокоєння, а лише привід підготуватися до швидких пологів.

виділення при вагітності
виділення при вагітності, https://bb.lv/

Протягом вагітності також потрібно стежити за появою навколоплідних вод, які представляють собою практично прозору рідину. Як правило, рясне підтікання може початися в кінці вагітності перед самими пологами. Якщо виникла підозра на підтікання, не потрібно витрачатися на дорогі тести в аптеках, найкраще звернутися до лікаря, який легко визначить вода це чи ні.

Вагітність - хвилюючий час для кожної жінки. Важливо розуміти, що зміни будуть відбуватися, і за ними треба вміти спостерігати. Головне - зберігати спокій, тому як надмірне хвилювання не кращим чином впливає на стан. Навіть виділення жовтого і зеленого кольору можуть мати нормальні фізіологічні причини, особливо якщо немає супутніх симптомів.