На таке питання може знадобитися відповідь не тільки ледачій дитині, якій наука дається важко, але і дорослому. Незважаючи на упередження до шкільної літератури, яку вважають марною в дорослому житті – насправді всі подібні завдання розвивають не тільки естетичний смак, але і нейронні зв'язки. Не кажучи вже про те, що вдала цитата вірша може стати хорошим прийомом в публічних промовах, пості соціальних мереж, та й в особистому житті для створення атмосфери особливого романтизму... Як ефективно вчити вірші – найкращі поради.

Вірші: як швидко завчити
Вірші: як швидко завчити https://wallpaperscraft.ru/

Вивчити вірш напам'ять: навіщо це робити?

Як пояснюють психологи вивчення текстів напам'ять, як ліричних, так і прозових – дуже корисне для розвитку нашого розуму в будь-якому віку. Тому що під час цього процесу активно працюють певні зони головного мозку – таким чином формуючи нейронні зв'язки. Йдеться саме про ти зв'язки, які служать розвитку нашої розмовної мови. Адже ми всі вміємо говорити, але далеко не кожен з нас може говорити красиво, стильно і виразно в плані правильного підбору слів і вибудовування їх у реченні.

До того ж заучування віршів напам'ять – це відмінне тренування для нашої пам'яті. Вона починає краще працювати, тому що збільшується її обсяг. І зрештою, якщо ми працюємо з дитиною, її здатність до навчання піднімається на новий рівень, адже вона може якісніше сприймати інформацію. До речі, вчитися ніколи не пізно – і кожному з нас корисно продовжувати поповнювати свої знання протягом усього життя. У цьому запорука не тільки високого інтелектуального рівня. Але також хороша страховка від хвороб головного мозку і психічних розладів.

Якщо підвести чіткий і простий підсумок, виходить, що заучування віршів напам'ять – це посилення функцій мозку. А для того, щоб зробити це легко і швидко, є безліч хитрих і не дуже психологічних методик.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Вірші - вивчення: поради дитині
Вірші - вивчення: поради дитині https://alwaysbusymama.com/

Як вчаться вірші: класика жанру

Багатьом школярам, здавалося б, таке просте завдання дається нелегко. Батьки з-під палки ретельно змушують дитину повторювати напам'ять рядки поезії. Вона раз у раз повторює. Вже у всіх дзвенять у вухах мудровані рядки, але учень так і не може це все відтворити цілком. Чому деякі люди, вивчаючи вірші, насилу можуть відтворити навіть 2 строфи, та й ті миттєво забувають?

Головний, можна сказати, хрестоматійний метод вивчення лірики напам'ять полягає в декількох правилах.

  • Перше, в ідеалі вірш потрібно вчити протягом декількох днів – приблизно 3-х. Вивчити твір за одну хвилину – дуже погана ідея.
  • Друге – перед тим, як починати запам'ятовувати, потрібно вдуматися в зміст твору і прочитати його кілька разів вголос.
  • Третє – уявити собі все, що описується в поезії в картинках. Можна навіть намалювати.
  • Четверте, залежно від змісту ліричного твору можна виділити його персонажів або ж позначити собі їхні почуття/переживання. Далі провести аналогії цих почуттів з тим, що ви раніше переживали в житті, і відтворити ці відчуття в своїй душі.
  • По-п'яте, коли ви переписуєте вірш від руки, то підключаєте до процесу додаткові способи запам'ятовування – візуальні та пов'язані з моторикою рухів (руховий вид пам'яті).
  • І шосте – всі незрозумілі слова, метафори і мовні звороти варто окремо виписати і розібрати їх значення, вдавшись до допомоги словників. Який вірш розумієш – той добре запам'ятовуєш. Автоматичне запам'ятовування незнайомих понять може бути тільки короткостроковим і вкрай неякісним.

Далі приступаємо до алгоритму самого запам'ятовування. Напевно, саме так багато хто з нас автоматично і роблять – ті, хто здатні до запам'ятовування віршів та інших творів від природи. А ось тим, у кого такої схильності немає – цей алгоритм добре допоможе.

  • До прочитання і повторення першого рядка потрібно плавно додавати всі наступні. Тобто, прочитали і відтворили початкову рядок. Після читаєте перший і другий – повторюєте їх разом і так далі. Цей метод в психології називається методом снігової кулі.
  • Залізне запам'ятовування перших рядків кожної нової строфи. Це ті кити, які будуть тримати в пам'яті весь твір. Так що їх можна навіть виписати собі окремо в якості шпаргалки і в разі чого підглядати.

Вірші: способи вивчення
Вірші: способи вивчення https://aleksandraart.com/

Навчитися запам'ятовувати вірші: коротка поезія

Якщо є складнощі з заучування віршів, то спочатку слід тренуватися на коротких творах з найпростішими римами і художніми прийомами. Чим складніше художній світ вірша, чим більш екзотичні його рими і навіть незвичайніші слова – тим, звичайно, складніше його вчити.

Багато з витворів високоінтелектуальної прози погано піддаються вивченню навіть серед дорослих людей-філологів. Але таких віршів дуже мало і в шкільній програмі вони подаються тільки для ознайомлення – в основному для вивчення пропонуються найбільш стрункі ліричні твори. Як то кажуть, все геніальне просто.

Отже, приступимо: один легкий спосіб вивчити вірш – покрокова інструкція до вивчення короткого вірша:

  • Вдумливо читаємо вірш вголос 3 рази поспіль, як мінімум. Важливо прочитати повільно, вдумуючись в сенс буквально кожного слова.
  • Намалювати (подумки або навіть на папері) сюжет вірша в картинках, як ви його розумієте.
  • Тепер знову читаємо вірш, але вже в стилі декламації – виразно і по-акторськи.
  • Далі переписуємо вірш своїм почерком на аркуш паперу, при цьому читаємо його вголос – такий собі самодиктант.
  • Підказка для себе: якщо якийсь уривок все ніяк не відкладається в голові – аналізуємо його окремо. Далі окремо теж виписуємо і вже при відтворенні вірша по пам'яті користуємося цим в якості шпаргалки. Через кілька декламацій потреба в підгляданні відпаде сама собою.

Вірші: лайфхаки для вивчення
Вірші: лайфхаки для вивчення https://pic2.me/wallpaper/194431.html

Складний жанр: вивчити довгий вірш – поему, байку або роман

Звичайно, великі і складні твори з не односкладовими римами і ритмами вивчити набагато складніше. Але і це не проблема. В такому випадку на допомогу прийдуть такі підказки.

  • Такі важливі вірші обов'язково варто починати вчити заздалегідь, а не в останній момент. Хоча б за 1 день до генеральної декламації.
  • Починаємо з перших чотирьох порад, які послужили основою для заучування простого вірша. Так вчимо поему, але фрагментарно, розділивши її на смислові шматки. Вибираємо, наприклад, перші 2 строфи і спочатку вчимо їх. Прочитуйте і повторюйте їх вголос, поки не запам'ятаєте. Тільки після цього за такою ж аналогією приступайте до наступного уривку.
  • Кожен вивчинений фрагмент додаємо до першого і відтворюємо все разом. Так кожен раз розповідаємо поему вголос, починаючи з самого початку.
  • Коли вже вивчено 4 строфи, слід зробити перерву і відпочити. Щоб потім з новими силами приступити до розучування нового фрагменту.
  • Наступні 4 строфи вчимо окремо за цією же методикою. І тільки після повного запам'ятовування з'єднуємо їх і читаємо все з самого початку.
  • Коли потрібний фрагмент твору буде вивчено повністю, знову-таки відкладіть його. Потім просто повторюйте протягом дня це періодично цілком. Обов'язково, лягаючи спати, закріпіть результат.
  • Вранці, скажімо за сніданком, спробуйте розповісти вірш без попереднього прочитання – просто за пам’яттю.

Вірші
Вірші http://evrikak.ru/info/kak-byistro-vyiuchit-stih-naizust/

Додаткові поради для запам'ятовування віршів

  • Вдаємося до допомоги всіх видів пам'яті, а не тільки зорової. Читаємо вголос, переписуємо (рухова пам'ять), записуємо на диктофон і слухаємо (слухова пам'ять). Диктофонний запис – відмінний спосіб для вивчення віршів іноземною мовою, адже їх точне розуміння дуже ускладнене, тому більше зводиться до механічного заучування.
  • Можна підключити не тільки всі види пам'яті, але і додаткові органи чуття. Наприклад, інтуїтивно, вивчаючи що-небудь, люди починають крокувати по кімнаті або гратися якоюсь ручною кулькою. Такі вправи допомагають мізкам працювати краще.
  • Повторення – мати навчання. Це сакраментальне шкільне правило працює. У вивченні віршів на пам'ять не варто дотримуватися принципу – виконав завдання і забув. Тут краще вивчити, зайнятися іншими справами, але стихійно промовляти вірш. Ось згадався він через годину – проговорили. При цьому необов'язково все повторювати слово в слово. Якщо щось забулося – пропускайте і продовжуйте далі. Зате потім будете знати свої слабкі місця і більше на них сконцентруєтеся при наступному прочитанні. Так в голові закріпляться «маяки проблем», а значить вони будуть швидко вирішені.
  • Якщо є в запасі кілька днів, починайте вчити вірш перед сном. Просто, лягаючи в ліжко, кілька разів прочитайте вголос. На ранок, звичайно, ви навряд чи зможете продекламувати цілу поезію, але вона вже відклалася в голові – і потім легко вивчиться. Тому що за ніч все розклалося в голові по поличках, по асоціаціям і на рівні підсвідомості.
  • Випишіть окремо перші слова рядків вірша. Вони теж стануть якорями в психіці. Поступово в міру заучування можна буде в них підглядати і залишати все меншу кількість підказок. Поезія відкладеться в голові вже сама собою через запущений механізм під час виписування.
  • Під час перших декламацій вірша не бійтеся підглядати. Якщо зупинятися і замислюватися – це відкладеться у вас в психіці як звичка і запинки будуть виникати при виступі. Так що краще попервах підглянути, щоб не зупинятися – і тоді ці складні етапи вірша увіллються в загальний перебіг вашої пам'яті ніби самі собою.
  • Вірш можна і заспівати. Деяким буде легше вчити лірику співаючи. Цей лайфхак добре полегшує процес вивчення якраз поем. До того ж найбільш мелодійні вірші класиків вже покладені на музику. Наприклад, далеко не простий шедевр Володимира Маяковського став піснею групи «Сплін» – «Лиличка». Подібне трапилося і з віршем Сергія Єсеніна «Заметался пожар голубой», Цвєтаївським – «Мне нравится», Пастернаковським – «Свеча горела на столе». Шкода, що складний вірш Пушкіна «Зимний вечер» ще ніхто не заспівав.
  • Можна перетворити вивчення вірша на справжнє шоу . Наприклад, в стилі реп або якому-небудь іншому поп-жанрі, який надихає тебе . Підбираємо улюблену музику без вокалу і наспівуємо вірш, ніби готуючись до виступу.
  • Асоціації – наше все. Так стверджував ще батько світового психоаналізу – Зигмунд Фройд. Асоціативний метод аналізу психіки можна задіяти і при вивченні вірша. Тому що наша психіка так влаштована, що найкраще запам'ятовує інформацію саме в формі образів. Уявіть до кожної строфи свою систему образів згідно з особистими вільними асоціаціями. Так, це добре ще й тим, що образи виникають в нашій голові самі собою – просто сконцентруйтеся на них, ставте якір і таким чином використовуйте на своє благо.
  • І найцікавіше: чим більше ви знаєте – тим краще запам'ятовуєте нове. Якщо перші вірші вчити складно, то з кожним наступним справа буде йти все легше і легше. Адже, наприклад, вивчити великий вірш з англійської мови – це серйозне тренування для пам'яті.