З різних причин комусь із нас рано чи пізно може знадобитися розібратися в процесі, як же правильно самостійно поклеїти шпалери: чи то немає бажання переплачувати ремонтним бригадам або може треба зробити косметичний ремонт в заміському будиночку, який дістався у спадок, а можливо просто з'явилася необхідність освіжити приміщення.

Незалежно від причин, впоратися ви зможете і самі, якщо тільки не плануєте самотужки зробити капітальний ремонт – з нуля такими питаннями займатися не рекомендуємо, а ось приклеїти шпалери під силу практично кожному з нас, головне – це бажання.

ремонт
ремонт, pexels

Для початку дуже важливо вивчити основні правила і все підготувати і продумати заздалегідь, щоб в процесі мінімізувати матеріальні і нервові витрати, які, як відомо, при ремонті завжди (ну ось правда завжди-завжди) з'являються. Тому – спершу готуємося, потім – робимо, і ніяк не навпаки, як би не хотілося скоріше приступити і закінчити, інакше з'явиться ризик наламати тих ще дров і зіпсувати собі нерви (ремонт – те ще задоволення, ага), особливо, якщо раніше ви цього взагалі ніколи не робили, а якщо робили, то навряд чи вам знадобляться наші підказки, ну, може тільки деякі.

Отже, у нас завдання переклеїти шпалери, з чого почати?

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Як поклеїти шпалери: секрети і лайфхак ремонту

Для початку хочемо поділитися з вами деякими лайфхаками і секретами успішної поклейки шпалер, а потім перейдемо вже до самої процедури і розповімо порядок дій:

  • Якщо ви плануєте клеїти шпалери вперше в житті, то дуже важливо в цьому випадку вибрати такі шпалери, які не доведеться якось стикувати малюнками. Спростіть собі життя – беріть щось однотонне, адже навіть якась смуга і квіточки можуть неабияк втомити і зіпсувати нерви при спробі їх зістикувати. Повірте, ви потім нам «спасибі» за це скажете.
  • Вибирайте шпалери середнього бюджету, оскільки дешеві можуть рватися і розповзатися в процесі, може стиратися і розмазуються фарба, коли ви будете протирати і вирівнювати їх на стіні валиком або ганчіркою. Дорогі ж можуть містити на своїй поверхні якісь елементи, які просто потім будуть відпадати, чіплятися, дряпатися і т.д. Такі шпалери розраховані, що їх будуть клеїти професіонали, вони то знають вже нюанси і собаку на цьому з'їли. Так що зупиніться на рівних однотонних шпалерах середньої щільності та середнього бюджету. Для більшої впевненості не зайвим буде проконсультуватися також із продавцем в магазині, він вас зорієнтує і підкаже кращий варіант.
  • Щоб шпалери поклеїти рівно, можна використовувати не тільки розмітку і знаки на стінах, але ще і схил з грузиком на нитці.
  • Вибирайте шпалери з однієї партії. Якщо візьмете з різних, існує ризик, що десь відтінки будуть незбіжними, і це буде дуже помітно після поклейки і висихання. Не ризикуйте так.

пантон
пантон, pexels

Які матеріали та інструменти знадобляться при поклейці шпалер?

Зрозуміло, крім самих шпалер доведеться підготувати деякі інструменти, без яких не вийде красиво і швидко все зробити.

Інструменти і матеріали для клеєння шпалер:

  • Якась ємність об'ємом не менше 5 літрів для клею (відро, таз), а також ємність для води, старий рушник або ганчірка, щоб витирати руки.
  • Валик, широкий пензлик, бажано (але не обов'язково) на довгій ручці для нанесення клею на поверхню шпалер.
  • Ножиці, ніж (краще всього добротний канцелярський) для підрізання шпалер або для розрізання полотен.
  • Простий олівець для того, щоб ставити позначки (на шпалерах, на стіні).
  • Рулетка для вимірювання необхідної висоти кожного відрізка шпалер і для вимірювання стін;

інструменти
інструменти, pixabay

  • Драбинка, тумба або табурети, які дозволять дотягтися до стелі.
  • Підлогу бажано чимось застелити – клейонкою, газетами, старими тканинами, словом, що є і чим зручно.
  • Інструменти для розгладження шпалер після приклеювання, щоб не лишалося повітря між ними: валик, ганчірка, шпатель (в залежності від виду шпалер).
  • Клей для шпалер. Для того, щоб підібрати клей для ваших шпалер, настійно рекомендуємо звернутися до консультанта в будівельному магазині, де ви купуєте шпалери. У цій ситуації вам допоможуть підібрати найбільш підходящий для вашого ремонту клей. А також потрібну кількість, як рулонів шпалер, так і клею. Беріть з запасом, а зайві невідкриті упаковки і рулони завжди можна повернути назад в будівельний магазин при наявності чека.

Бажано в процесі поклейки шпалер також мати помічника, який буде подавати, прибирати щось і всіляко сприяти процесу (бути на підхваті). Головне правило в цьому питанні: один головний, другий – помічник. Чітко розподілені ролі означають, що можна спробувати таким чином уникнути спірних і конфліктних ситуацій і швидше впоратися з процесом. Ну і удвох все-таки процес поклейки шпалер буде (повинен) просуватися швидше (але це не точно), ніж в гордій самоті за принципом «зроби це сам».

стара будівля
стара будівля, pexels

Як підготувати стіни до наклеювання шпалер?

Перед тим, як займатися ремонтом в кімнаті, звідти слід винести все зайве. Якщо немає такої можливості – винести хоча б речі частково, а великі меблі поставити на середину і обов'язково чимось накрити, наприклад, плівкою або великими сміттєвими пакетами.

Зрозуміло, для того, щоб почати клеїти нові шпалери, треба підготувати стіни. Наскільки їх треба готувати, залежить від того, що ви хочете отримати в результаті і наскільки самі стіни рівні і цілісні. А також, чи є у вас бажання додатково займатися стінами або ж просто хочете освіжити зовнішній вигляд кімнати.

Якщо в приміщенні є старі шпалери, то їх, звичайно ж, треба відклеїти. Для цього спеціальною рідиною їх треба розмочити, а потім обдерти шпателем. Якщо плануєте вирівнювати стіни, то треба нанести рівненько ґрунтовку і рівномірно розгладити її. Приберіть також в процесі всі щілини.

ремонт
ремонт, pexels

Скільки сохне ґрунтовка під шпалери? Це залежить від того, який вид ґрунтовки ви плануєте використовувати перед тим як наклеїти шпалери. Такий вид ґрунтовки як акрилові емульсійні зазвичай досить швидко сохнуть – займає процес висихання близько 3-4 годин. Що стосується масляних або контактних, то для такого виду ґрунтовок буде потрібно близько 24-х годин. Враховуйте цей факт і закладайте необхідну кількість днів з запасом на ремонт. Ґрунтовка також різниться за своєю структурою, якщо поверхня є пористою і сухою то така буде висихати швидше, а ось для висихання поверхні, яка свіжопоштукатурена, буде потрібно приблизно 12 годин.

Що робити з розетками перед наклеюванням шпалер? Всі розетки, які знаходяться в кімнаті, необхідно розкрутити і зняти, інакше ви не зможете красиво і рівно поклеїти шпалери в цих місцях. Після того, як приклеїли шпалери, потрібне місце акуратно треба прорізати, але дуже важливо не виступити за межі пластикової частини розетки, яка кріпиться зверху, так як потім буде видна гола стіна і це буде негарно, доведеться якось закривати цю діру. Після того як наклеєні шпалери висохнуть (оптимально при температурі 21-22°C), можете ставити всі відкручені раніше розетки на місце.

Перед поклейкою шпалер також бажано прибрати старі плінтуса (на підлозі і, якщо є, на стелі), потім на їх місці клеять нові в самому кінці цього ремонту. Після поклейки кімнати шпалерами, новими плінтусами закриваються нижні і верхні нерівності. Та й старі плінтуса варто під час ремонту міняти на нові.

Скільки шпалер потрібно на кімнату: як розрахувати?

Для початку необхідно виміряти кімнату, для цього знадобиться будівельна рулетка. Насамперед вимірюємо довжину і висоту всіх стін (без урахування вікон і дверей). Потім слід виміряти ділянки, які знаходяться над дверним прорізом і навколо вікон. Коли всі виміри отримані, обчислюємо за формулою:

  • Периметр кімнати слід поділити на ширину наших шпалер (бувають метрові, півметрові та інших розмірів – будьте уважні) – це буде число цілих смуг.
  • Довжина рулону ділиться на висоту кімнати – отримуємо кількість необхідних відрізків з одного рулону.
  • Далі слід поділити загальну кількість цільних відрізків на їх же кількість, що вийдуть з одного рулону. В результаті отримаємо цифру, яка означає необхідну кількість рулонів для поклейки на цільних ділянках (без урахування віконних і дверних прорізів).
  • Щоб порахувати кількість нецільних ділянок, проводимо розрахунок за такою ж формулою. Потім отриману цифру додаємо до вже наявної.

Якщо з вищенаведених розрахунків нічого не ясно чи ви не хочете розбиратися самостійно і вираховувати, то пропонуємо фото готової таблиці, яка допоможе швидше розібратися, скільки рулонів вам знадобиться:

як розрахувати кількість шпалер
як розрахувати кількість шпалер, vopros-remont.ru

Які види шпалер бувають?

Сьогодні не складно потонути і загубитися у величезному розмаїтті асортименту пропонованих шпалер. Їх існує стільки видів, кольорів і текстур, що очі розбігаються. Що ж підібрати, щоб і за ціною, і за якістю, і за кольором відмінно підходило для квартири. І яку основну фарбу ви хочете впровадити, щоб задати загальний настрій приміщенню, для отримання гармонії і затишку.

обои
обои, pixabay

Ось кілька нехитрих порад, які допоможуть зорієнтуватися в цьому океані пропонованих варіантів шпалер:

  • Паперові шпалери. Бувають одношарові і багатошарові. Одношарові паперові шпалери зазвичай досить бюджетний варіант, до того ж вони легкі. Недолік одношарових: можуть рватися в процесі проклейки, особливо, якщо неправильно розрахувати кількість і текстуру клею. Багатошарові паперові шпалери трохи дорожче і важче, але вибір варіантів буде набагато більшим для варіацій дизайну кімнати. Вони бувають різних кольорів і відтінків, з малюнками і різної щільності і текстури, з тисненими. Вважаються досить екологічними, забезпечують непогану циркуляцію повітря в кімнаті. В цілому, досить оптимальний варіант для якісної самостійної поклейки. Також серед недоліків паперових шпалер: вони невологостійкі, можуть жовтіти і тьмяніти, зношуються через 4-5 років.

кімната
кімната, pexels

  • Флізелінові шпалери. Виготовляються такі шпалери з високоякісних полотен нетканих матеріалів. У складі флізелінових шпалер є поліестер. На відміну від паперових шпалер флізелінові більш щільні і зносостійкі. Інші переваги флізелінових шпалер: легко клеїти, вологостійкі, мало схильні до механічних пошкоджень, не вигоряють, довговічні. Недоліки флізелінових шпалер: висока вартість, обмежений асортимент кольорів, відтінків і малюнків.
  • Вінілові шпалери. Зазвичай вінілові шпалери створюються на флізеліновій основі мають два шари: флізеліновий шар (зворотній), який знаходиться ближче до стіни і верхній декоративний шар з полівінілхлориду або з іншого полімеру. Має також два типи нанесення малюнка: гаряче тиснення і спінені шпалери. Переваги вінілових шпалер: хороша зносостійкість, простота в догляді (можна протирати вологою ганчіркою і відмивати плями), візуально вирівнюють стіни. Недоліки вінілових шпалер: їх складно клеїти самостійно, вони не пропускають повітря, перешкоджаючи його циркуляції, мають високу вартість.
  • Текстильні шпалери. Текстильні полотна, так само як і вінілові, складаються з двох шарів: нижній шар, що приклеюється до стінки, створюється з паперу або флізеліну, другий шар декоративний, в складі якого є вже тканина (льон, велюр, бавовна, шовк). Переваги текстильних шпалер: вони дуже красиво підкреслюють інтер’єр, стійкі до сонячного світла, допомагають у вирівнюванні стіни, забезпечують відмінну термо- і шумоізоляцію. Недоліки текстильних шпалер: складність в самостійній поклейці, дуже висока цінова категорія, такі шпалери швидко накопичують пил і вбирають запахи, за ними складно доглядати.

обои
обои, pixabay

  • Самоклеючі шпалери. Такі самоклейкі шпалери – варіант на швидку руку. Його можна використовувати в швидкому ремонті якогось інтер'єру кафе, при створенні фотозоні або якоїсь окремої частини кімнати. Для житлової зони такі шпалери фахівці використовувати особливо не рекомендують.

Яким видам шпалер віддати перевагу, залишається за вами, але постарайтеся тверезо оцінити свої сили і бюджет, щоб вибрати оптимальний варіант.

Як правильно підібрати колірну гамму шпалер?

Для того, щоб правильно підібрати кольорову гамму шпалер, слід для початку оцінити розміри кімнати, а також ступінь освітленості. Якщо за вікном дерева, дуже близько інші будинки і вікна виходять на несонячну сторону, то темні шпалери краще не вибирати. В цьому випадку правильніше віддати перевагу варіантам з теплими відтінками, інакше кімната може здаватися ще більш холодною, тьмяною і похмурою.

кімната
кімната, pexels

Якщо кімната часто залита світлом, то тут можна грати варіантами, використовуючи і комбінуючи різні кольори і відтінки, включаючи сині і сірі тони, а також різні кольорові палітри одночасно.

При самостійній поклейці шпалер, особливо, якщо ви це робите вперше, настійно не рекомендуємо брати шпалери з візерунками, тому що буде дуже складно їх потім стикувати. Крім того, ще і відходів може залишитися багато. І якщо завдання зробити бюджетний косметичний ремонт, то краще віддавати переваги однотонним варіантами нейтральних (пастельних тонів).

Вертикальні смуги візуально можуть «підняти» стелю, але потрібно бути уважними при стику таких шпалер, щоб лінії виглядали органічно і гарно.

Як відбувається процес поклейки шпалер?

Отже, підходимо до найважливішого завершальній етапу поклейки шпалер. Шпалери обрані, речі з кімнати прибрані, стіни підготовлені і вирівняні, інструменти чекають своєї години, помічник напоготові і не дає своїх цінних вказівок, а лише чекає команд.

Настав час приготувати клей. Тут важливо суворо дотримуватися інструкції. Для клею знадобиться ємність, куди і буде розчинятися клей і заливатися водою. Розводити його треба дуже уважно, щоб не було грудочок, інакше процес поклейки шпалер перетворитися в те ще випробування, та й клею банально може не вистачити, доведеться бігти в магазин за новою пачкою, а це чергова втрата часу і коштів.

Щоб клей вийшов без грудочок, вода повинна бути прохолодною, висипайте з дотриманням пропорцій, помішуючи мокрий розчин під час висипання порошку з коробки. Помішувати необхідно потім ще близько 10 хвилин після висипання. Після чого залиште на вказаний в інструкції час готову суміш, щоб клей загуснув і прийняв потрібну консистенцію. Як правило, для цього буде потрібно приблизно 15-30 хвилин.

Поки клей настоюється, розкрійте шпалери. Потім нанесіть клей рівномірним шаром по всій виворотній поверхні відрізаного шматка шпалер. При поклейці флізелінових шпалер, клей слід наносити на стіну (але цей момент уточнюйте в інструкції або у консультанта під час покупки).

Після того, як ви нанесли і розподілили потрібний шар клею, шпалери повинні полежати протягом 2-5 хвилин. Зазвичай їх згортають навпіл виворітними сторонами один до одного, це допомагає клею краще вбратися і розподілитися.

Звідки краще починати клеїти шпалери? В цілому не має значення, але зазвичай починають від дверей і йдуть до вікна по колу, а потім від вікна знову до дверей.

Далі берете за кінчики відрізаний шматок шпалер, розгортаєте їх і акуратно притуляєте до стіни. Якщо шпалери важкі, то важливо, щоб ваш помічник підтримував їх знизу або в середині, щоб вони не порвалися під вагою вологи. Відразу ж розпрямляйте шпалери і розгортайте валиком (ганчіркою), щоб прибрати бульбашки з повітрям, нерівності, складки. Обоїна повинна клеїтися рівно, але якщо раптом вийшло не так, то в першу хвилину ви можете ще якось підтягнути і підправити щось, далі вже може бути пізно – шпалери можуть порватися або так і залишитися нерівними.

Далі в такій же послідовності продовжуйте проклеювати всю кімнату, залишаючи на кінець частини у віконних і дверних отворах – туди можна доклеїти вже залишки шпалер, тому що немає сенсу відкривати нові упаковки для цього, якщо вже є відрізані шматочки.

Відео: Як поклеїти шпалери над дверима

Кути проклеюємо особливо уважно і без поспіху, придавлюючи акуратно, щоб добре загнати вглиб наші шпалери і уникнути (видавити) появи повітря і складок (у кутах це особливо ймовірно).

У вікон полотнища шпалер клеїмо так, щоб вони захоплювали скоси. Потім зайві частини відріжете канцелярським ножем. З дверними отворами робіть те ж саме. І пам'ятайте, що треба кроїти шматочки з деяким запасом, інакше можуть залишитися непокриті ділянки. Коли вам не треба стикувати по візерунку відрізки – процес підбору шматочків для таких зон істотно спрощується, а ось з малюнком це може бути трохи (або істотно) складніше.

Скільки часу займає процес поклейки шпалер?

Як правило, весь процес поклейки шпалер з підготовкою, перестановкою меблів, підбором шпалер і клею займе мінімум (!) 2-3 дня (залежить від ваших цілей). Можливо, ще один день знадобиться на підрізування виступаючих шматочків та встановленням плінтусів, іноді потрібно щось підклеїти, але займе це не більше двох годин.

День перший. Прорахунок кількості шпалер і вибір шпалер і клею в магазині: краще особисто подивитися і вибрати колір і текстуру, поторкатися матеріалу, а не замовляти онлайн, адже на сайті вам буде доступна тільки фотогалерея шпалер, але відчути їх на дотик ви ніяк не зможете. До того ж при онлайн замовленні є ризик отримати шпалери з різних партій, відтінок яких може трохи відрізнятися. Також слід в цей же день обзавестися потрібним клеєм і підготувати всі необхідні інструменти.

Якщо встигнете, то в перший день можна зайнятися і підготовкою кімнати: пересунути меблі і брати все зайве. Після чого слід здерти старі шпалери. Але, як правило, це вже все-таки переходить на другий день.

ремонт
ремонт, pixabay

Другий-третій день. Завершуємо здирати стіни, прибираємо сміття і займаємося ґрунтовкою, якщо це необхідно. У разі, якщо довелося-таки вирівнювати стіни, то додаємо ще кілька годин.

Третій четвертий день. Безпосередньо займаємося поклейкою шпалер. На наступний день або доклеюємо все, що не встигли, або просто підрізаємо виступаючі елементи, встановлюємо на місце розетки, ставимо нові плінтуса.

П'ятий день. Розставляємо всі меблі по місцях, робимо прибирання.

День шостий і наступні – щасливо живемо до наступного ремонту.

Як бачимо, поклейка шпалер не така вже й складна справа, але і непроста. Робити самим або когось запрошувати для цього - вирішувати вам. І нехай у вас все вийде!