В будинку або квартирі на підвіконні можна виростити не тільки квіти або розсаду, але і справжнє дерево авокадо. І для цього знадобиться лише його кісточка.

Рослина з олійними плодами і приємним ароматом лише нещодавно почали іменувати авокадо, раніше його називали Персея американська, а в давнину і зовсім Аллігаторовою грушею.

Авокадо
Авокадо, фото: Pixabay

Тропічне фруктове дерево в природному середовищі існування здатне вирости до 20 метрів, а в домашніх умовах може зрости до 2,5-3 метрів.

Врахуйте, що для вирощування дерева, потрібно буде запастися терпінням, адже перші кілька років авокадо з кісточки буде рости досить повільно, навіть при сонячному кліматі і не буде відрізнятися плодоносними і особливою декоративної естетикою.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Як заготовити кісточку з авокадо до вирощування

Заготівлю садівного матеріалу обов'язково потрібно робити з стиглого плоду, у якого немає ніяких деформацій. В Україні купити фрукт можна в будь-який час року. При виборі зверніть увагу, як він виглядає: стиглий авокадо буде мати шкірку темного кольору і пружну м'якоть. Перевірити його можна натисканням на фрукт, він тут же повинен відновити свою форму.

Кісточка стиглого фрукта повинна легко відділятися від м'якоті, а за розміром вона в ідеалі становить приблизно перепелине яйце. Однак йому можна допомогти дозріти в домашніх умовах, якщо в магазині не вдалося знайти стиглий авокадо.

Недозрілий плід потрібно покласти і зберігати в паперовому пакеті з бананами, яблуками або помідорами. Саме ці продукти мають у своєму складі велику порцію етилену, тобто газу, який допомагає дозрівати.

Злегка недозрілий авокадо в таких умовах і при температурі близько 18-23 градусів здатний за дві доби стати необхідної кондиції.

Як посадити кісточку з авокадо, варіанти

Стиглий плід авокадо потрібно акуратно очистити і рукою або ложкою дістати кісточку. Промити її під теплою водою.

Знайте, що займатися посадкою авокадо можна в будь-який час року. Шанси на те, що росток дасть сходи збільшуються, якщо кісточка не пошкоджена.

найпопулярніший і поширений варіант посадити кісточки – у воду. Потрібно в кісточці зробити три або чотири невеликих акуратних отвори в пару міліметрів і вставити в них зубочистки, як це показано на фото.

Воду для нашого відростка важливо брати фільтровану або відстояну і тільки кімнатної температури. Варто знати, що в залежності від сезону кісточка може пустити росток, як через тиждень, так і через пару місяців. Вважається, що швидше за все вирощування дерева відбувається у весняний період.

У маленькій ємності за розміром варто розмістити кісточку з авокадо так, щоб нижня частина з тупим кінцем була занурена у воду. Зубочистки мають важливу функцію при цьому – утримувати решту авокадо над краєм води і не давати кісточці потонути.

Авокадо
Авокадо, фото: Botanichka

Воду потрібно тримати на одному рівні – трохи нижче проколів і міняти раз в кілька днів. Вона повинна стояти в добре освяченому і бажано сонячному місці. Прибирати зубочистки і висаджувати кісточку в грунт варто, коли корінь досягне 3-4 см в довжину.

Другий варіант – вирощуємо авокадо в землі. Посадка в даному випадку також повинна здійснюватися з непошкодженою кісточкою, яку потрібно акуратно відокремити від м'якоті.

Далі потрібно її помістити широкою нижньою частиною в грунт таким чином, щоб на поверхні перебувало 2/3 частини кісточки. Важливо правильно підібрати горщик і грунт для майбутнього дерева.

Авокадо
Авокадо, фото: Botanichka

Поливати росток потрібно кожні 2-3 дні. Спосіб вирощування в землі може здатися простим, але підійде він для самих терплячих, адже до появи перших паростків потрібно буде чекати кілька місяців.

Як правильно підібрати горщик і землю для вирощування авокадо

Дерево тропічного рослини зростає не так швидко, як хотілося б. Тому садити його треба правильний горщик і регулярно доглядати, не забувати поливати і знати, яка земля підійде рослині, щоб воно відчувало себе, як в рідної природи.

Кращим рішенням для паростка авокадо стане пластиковий або керамічний горщик, у якого на дні будуть дренажні отвори. При цьому перший раз висаджувати кісточку потрібно в горщик глибиною не більше 10-15 см. Цього буде цілком достатньо, щоб пророщування було ефективним.

Авокадо
Авокадо, фото: Pixabay

Грунт також має важливе значення. Для молодого паростка авокадо потрібно використовувати суміш:

  • універсальний грунт для кімнатних рослин;
  • крупний пісок;
  • торф.

Всі складові варто змішати в пропорції 1:1:1 і пам'ятати при виборі, що земля для авокадо не повинна бути кислою, а краще всього нейтральною – pH = 7. Само собою, після висадки дерева не варто зберігати в темному місці, адже ця рослина дуже любить денної і сонячне світло.

Як правильно посадити і доглядати за авокадо

При посадці кісточки авокадо потрібно на дні горщика зробити дренажний шар приблизно в два сантиметри. Далі потрібно засипати землею і добре розпушити її, а на поверхні зробити невелике поглиблення, куди і висадити кісточку з авокадо.

Намагайтеся не пошкодити при висадці коріння і садити кісточку не більше, ніж на половину в землю. При поливі саджанця важливо переконатися, щоб земля була волога, але не болотиста, щоб паросток не згнив і не покрився цвіллю.

Авокадо
Авокадо, фото: Botanichka

Доглядати за авокадо важливо регулярним поливом і тим, щоб дерево бачило день, тобто стояло там, де йому було б достатньо світла.

Поливати в теплу пору року потрібно раз в 3-4 дні, а в холодну – трохи рідше. Не забувайте про це і не допускайте, щоб земля повністю пересихала. Авокадо потрібна волога, тому при появі сходів, їх потрібно регулярно обприскувати. Сухе повітря не подобається рослині авокадо, допомогти йому і трохи збільшити вологість можна невеликою ємністю з водою, яку поставити поряд з ним.

Тягнутися вгору дерево почне досить стрімко в перші півроку і може дорости до півметра. Потім темпи зростання сповільнюються. Прищипнути його потрібно, коли на втечу буде більше 8 листочків. Ножем або ножицями варто видалити саму верхівку.

Дерево цвіте в горщику через кілька років після висадки. Допоможіть дереву – обробіть його. Зробити це можна за допомогою м'якого пензлика або ватного диска, яким потрібно провести по квітам. Це потрібно робити не один раз і важливо не чистити інструмент. Шанси на успішне запилення збільшаться, якщо в будинку буде кілька квітучих авокадо.

Авокадо
Авокадо, фото: Botanichka

Експеримент по запиленню може провалиться, адже в природі у авокадо також зав'язується невелику кількість плодів.

Добриво і пересадка авокадо

Росток авокадо в перші 5 років потрібно пересаджувати щороку. Після цього періоду інтервал можна збільшити до 3 років, само собою щоразу обираючи горщик трохи більшого діаметра від попереднього.

Важливо бути акуратним для того, щоб не ушкодилася коренева система молодого дерева. Краще всього просто перевалити земляний ком з корінням в новий горщик і досипати в нього необхідну кількість землі.

Як зробити дерево цікавим і красивим

Дерево авокадо може бути не тільки джерелом власних плодів, але і декоративною прикрасою будинку. Можливо навіть сплести із стебел косичку.

Для естетичного дерева знадобиться два або три проростка. Кісточки потрібно почати пророщувати одночасно. Коли вони почнуть витягатися вгору, сплести з них косичку. Але тут є один маленький, але важливий нюанс.

Кісточка обов'язково повинна бути дуже щільною. Зазори між стеблами дозволять їм нормально рости, а вам коригувати гнучкі сегменти для краси і декоративності.

Авокадо
Авокадо, фото: Botanichka

Важливо знати, що рослина почне швидше давати плоди, якщо садити хоча б два авокадо. Це необхідно для того, щоб відбувалося перехресне запилення дерев.

Дерево авокадо може почати давати плоди вже на третій рік при сприятливих умовах і хорошому зростанні. Допомогти деревця швидше розкрити свій потенціал можна тим, що вивозити його влітку на дачу і залишати під деревами в сонячному місці.

Важливо пам'ятати, що авокадо дуже не любить холод і навіть якщо в приміщенні прохолодно, потрібно ставити його в приміщенні з сонячної сторони, адже йому не страшні прямі сонячні промені. І не забувати про оптимальному режимі поливу і тоді воно буде радувати власників довгі роки.

Авокадо
Авокадо, фото: Pixabay

Домашній авокадо, якщо його вдається виростити, досить їстівний, хоча за смаком і буде відрізнятися тим, які ми звикли їсти. Рослина навіть без плодів дуже корисно в побуті – в будинку воно очищає повітря і створює затишну атмосферу завдяки оригінальній і пишній кроні.

У відео показано, як проростити авокадо з очищеної кісточки в домашніх умовах: