Вчора, 2 лютого в Україні набув чинності оновлений "Трудовий кодекс". 1 лютого Закон "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України" опублікували в газеті "Голос України". Документ передбачає, що зміни вступають в дію з дня, наступного після його опублікування.

Працівники, unsplash
Працівники, unsplash

Метою Закону, принятого у грудні 2019 року є зменшення економічно необгрунтованих штрафних санкцій за порушення норм трудового законодавства України та зупинки процесу ліквідації малого та середнього бізнесу в Україні у зв'язку з застосуванням нищівних за своїм розміром штрафних санкцій.

Новим Законом планується пом’якшити ряд санкцій для роботодавців, працівників зміни також торкнуться.

Так, документом забороняється:

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще
  • допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору;
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час;
  • виплати заробітної плати без нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та податків.

Порушників чекають штрафи у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного працівника, відносно якого скоєно порушення. Юридичним і фізичним особам - підприємцям, які використовують найману працю і є платниками єдиного податку першої-третьої груп, застосовується попередження.

У разі повторного вчинення порушення протягом 2 років з дня його виявлення вводиться штраф в тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

Офісний працівник, фото lexinform
Офісний працівник, фото lexinform

Порушення інших вимог законодавства про працю тягне за собою штраф у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне.

Нагадаємо, на пенсію у 50 не вийдемо: що робити українцям за відсутності трудового стажу.

Як повідомляв Знай. ua, в Україні пенсіонерам згадали передвиборні 2 тисячі.