Потертості і дірки на джинсах - один з наймодніших вічних трендів, який з роками не старіє і не виходить з моди. Рвані джинси і шорти носять підлітки і поважні леді. Вони поєднуються і з кедами, і з босоніжками на підборах. Є також і дитячі моделі.

Багато хороших моделей коштують досить недешево, тому дівчата вважають за краще зробити такі джинси в домашніх умовах. До речі, це дуже хороший варіант, враховуючи непростий економічний стан в нашій країні. На жаль, не у всіх є можливість часто купувати новий одяг, але ж так хочеться час від часу чогось новенького. Тому якщо у вас завалялася стара пара джинсів, яку вже не хочеться носити, її можна повернути до життя, прикрасивши потертостями і дірками.

Луки зі рваними джинсами. фото сайт Лайфхакер
Луки зі рваними джинсами. фото сайт Лайфхакер

Вперше рвані джинси стали популярними в 80-х, і з того часу з'явилася величезна кількість способів, як їх зробити. По суті немає нічого простішого, ніж зробити дірки на джинсах, але іноді результат не завжди задовільний. Тому ми зібрали найдієвіші поради, послідовність процесу і фото з відео. Наші рекомендації допоможуть зробити ваші джинси модними і унікальними.

Рвані джинси своїми руками

Цікаво, що навіть дірки на штанях можна обрізати не гарно. Головне не переборщити і не недорізати. Але тут на допомогу буде тільки ваша власна фантазія і почуття стилю, ну, можливо, і трошечки симетрії в допомогу. Важливо не перейти грань між модним трендом і рваною зіпсованої річчю.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Є «рванки» двох видів:

  • гранж - повністю прорізані дірки з неохайними краями;
  • мінімалізм - залишаються світлі потерті поперечні нитки, а витягуються лише поздовжні.

Рвані джинси гранж, фото з сайту FashionHot
Рвані джинси гранж, фото з сайту FashionHot

Рвані джинси мінімал, фото з сайту Секрети моди
Рвані джинси мінімал, фото з сайту Секрети моди

Також можна додавати різні декори, мережива, намистини, вишивку, нашивки, ланцюги, аплікації, стрази і багато іншого. Залежно від побажання, можна в інтернеті знайти певний лайфхак, з декорування одягу.

Які джинси вибрати, щоб зробити дірки правильно

Майже на будь-яких джинсах можна зробити дірочки і потертості. Але більш зручно і швидко нитки витягуються з джинсів, що не тягнуться, зшиті з максимально простої тканини.

Добре підійдуть ваші старі сині, чорні і навіть білі джинси, з уже наявними дірками і потертостями. Можна порізати і не дорогу пару нових штанів.

До речі, модний тренд — джинси-бойфренди з дірками. Так, для них підійдуть навіть старі чоловічі джинси, з яких можна зробити унікальну пару, яка буде носитися ще дуже довго.

Що може знадобитися для процесу створення рваних джинсів

У справу можуть піти самі звичайні підручні засоби. Все, чим можна різати, розмічати, робити потертості, витягати нитки і так далі.

Для розмітки майбутніх дірок і потертостей можна скористатися крейдою (спеціальной швацькою або для малювання), невеликим шматочком мила, олівцем - усім, що буде видно на ваших джинсах, і що обов'язково легко можна відіпрати.

Крейда для розмітки, сайт Лайфхакер
Крейда для розмітки, сайт Лайфхакер

Різати тканину буде зручно ножицями, канцелярським ножем, лезом (в роботі з ним варто бути дуже обережним), навіть скальпелем.

Зістарити тканину і зробити більш м'якими та пухнастими нитки навколо дірок можна за допомогою пемзи або пилочки для стоп, наждачного паперу, бритви для гоління, теркою, а кілька років тому використовували навіть цеглу.

Щоб не пошкодити ту частину джинсів, яка повинна залишитися не пошкодженою, краще підкласти під робочу область картон, шматочок фанери, або щось щільне.

Витягати нитки буде зручно пінцетом, щипцями, голкою, скріпкою, гачком та інше.

В цілому кожен вибирає зручний інструмент для себе і в залежності від того, який дизайн джинсів повинен будти.

Процес створення дірок на джинсах покроково

  • Примірка і розмітка. Важливо вдягнути джинси і відзначити, де плануєте зробити потертості і дірки, уявіть і намалюйте їх. Інакше можна не вгадати з місцем розташування і зробити проріз в небажаному місці. До речі, досвідчені «діркоророби» радять не прорізувати отвори на самих колінах, краще трохи вище або нижче коліна - так можна уникнути небажаних розривів під час шодьби.
  • Прорізування. Нагадуємо про картонку або фанерку, яка захистить іншу поверхню штанини. За допомогою ножиць або ножа акуратно прорізуються дві паралельні горизонтальні лінії. Бажано їх різати так, щоб не пошкодити вертикальні нитки (зазвичай вони світліші горизонтальних).
  • Витягування ниток. Джинсова тканина складається з ниток, сплетених сіткою хрест на хрест. Потрібно витягувати горизонтальні нитки і залишати вертикальні (ті, що світліше). А при прорізуванні в стилі гранж, повністю вирізується шматочок тканини по розмітці.
  • Обробка країв. Щоб вони виглядали поношеними і розпатланим залишилися нитки добре труть наждачкою, пилкою або пемзою.
  • Прання. Це завершальний етап в процесі перетворення ваших джинсів. Для фіксації ефекту рекомендується відразу випрати їх і дати висохнути, як зазвичай.

Як прикрасити порвані джинси

Якщо ви вирішили не зупинятися на одних потертостях, дірах і витягнутих нитках, можна додати різні прикраси. Це можуть бути заклепки, металеві шипи, ланцюги, гудзики. Різну подібну фурнітуру можна придбати в швейних магазинах, або зняти з непотрібного одягу.

Заклепки, фото с сайта FashionApps
Заклепки, фото с сайта FashionApps

Можна на джинси додати також красиві нашивки, вишивку, аплікації та інше. Вельми модними є вишиті червоні троянди в стилі «олд-скул». Оригінально виглядають трафаретні малюнки, намальовані фарбами для тканини або просто різнокольорові бризки.

Троянди на джинсах, фото з сайту Шафа
Троянди на джинсах, фото з сайту Шафа

Прекрасно виглядають джинси, прикрашені мереживом, сіткою і бахромою. Можна нашивати їх поверх тканини, вшивати у вирізані дірки, по обідку внизу на штанинах та інше. До речі, можна зсередини замість мережива пришити сітку. Згодиться навіть шматочок старих чорних сітчастих колготок.

Не варто забувати і про намистини, стрази, пайєтки. Їх також можна пришити, наклеїти хаотично або у вигляді будь-якого візерунка.

Намистини та дірки на джинсах, фото з сайту Одяг
Намистини та дірки на джинсах, фото з сайту Одяг

Відбілювання і фарбування теж може бути методом прикраси порватих джинсів. Висвітлити штани довільно можна за допомогою білизни, розчину хлору або засобу для чищення унітазів з хлором. Процес відбілювання досить простий, якщо не потрібно висвітлюються певні окремі ділянки, головне надіти захисні гумові рукавички.

А ось якщо ви захотіли зробити візерунок або відбілити певні ділянки штанів, то потрібно обережно наносити речовини з хлором на тканину, прати річ після легкого полоскання і змивання засобу. В іншому випадку можна висвітлити не бажану частину або повністю зробити штани світлішими.

Слід обережно поводитися з темними джинсами. Наприклад, якщо колір чорний, то вони можуть висвітлитися до рудого, а не до сірого кольору.

Як зробити бахрому по низу штанин і на шортах

Трохи укорочені джинси 7/8 і бахрома була дуже модною і завоювала багато шанувальниць. Такий рваний край можна теж зробити вдома самостійно як на джинсах, так і на шортах.

Сочатку потрібно відпороти або порвати підшиті краї, намітити лінію бахроми і зробити вертикальні розрізи. Далі потрібно витягнути нитки, але вже не вертикальні, як з дірками, а горизонтальні, світлі. На завершення необхідно прошити штанину по колу по лінії вище бахроми.

Поради для створення ідеальних рваних джинсів

  • Не ріжте тканину на швах або дуже близько до них - джинси можуть розходитися по шву.
  • Прання після процесу створення дірок закріплює ефект і додає ще більш зношеного вигляду.
  • Вибілювання також зістарює джинси.
  • Найзвичайнішою голкою можна зробити більш точні надрізи і витягнути потрібні нитки.
  • Пам'ятайте, що надрізи і дірки збільшуються з часом, так що краще відразу не робити завеликих отворів.
  • Маленькі дірочки не обов'язково розрізати, а тільки зробити потертість наждачкою або пемзою. Добре для цього підійде гравер.
  • Не поспішайте. Спочатку процес може здаватися довгим, але для досягнення бажаного ефекту над рваними джинсами доведеться трохи попрацювати.

Рвані джинси - це мастхев в гардеробі кожної модниці, вони універсальні і дуже практичні. Такі штани підійдуть до неохайного кежуалу і класичного офісного жакета.

А зроблені власними руками модні діряві джинси, будуть унікальними і саме такими, як ви захочете. Це прекрасний вибір для дівчат, охочих виділяться і проявити свій творчий потенціал.