У косметології прийнято ділити шкіру на 4 типи, і в кожному випадку потрібен зовсім різний підхід до догляду. Саме тому, перед тим як купувати косметичні засоби, потрібно визначити тип шкіри, а зробити це можна не тільки в кабінеті косметолога, але й самостійно вдома. Крім цього потрібно враховувати, що тип шкіри може змінюватися під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів.

визначити тип шкіри
визначити тип шкіри, https://masha-truffle.ru/blog/page25/

Які бувають типи шкіри, і як зрозуміти, яка саме у тебе

Характер шкіри в більшості випадків передається у спадок від батьків. Звичайно, визначення типу шкіри — це тільки перший етап, бо потім потрібно вирішувати інші важливі питання: підбір косметики та засобів по догляду і необхідність проведення косметичних процедур. Всі ці питання краще вирішувати в кабінеті професійного косметолога або дерматолога.

Виділяють 4 типи шкіри:

  1. Нормальний. У косметології тип називається eudermic. Власникам цього типу надзвичайно пощастило, тому, як в шкірі все збалансовано.

    Популярні новини зараз
    Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
    Показати ще
  2. Сухий. В цьому випадку дерма виробляє недостатньо шкірного сала. З цієї причини настає недолік ліпідів, головне завдання яких — утримувати вологу і формувати захисний бар'єр від зовнішнього подразника.

  3. Жирний. У такій шкірі все з точністю до навпаки, ніж у попередньому варіанті. Спостерігається надлишкове вироблення шкірного сала, так звана себорея.

  4. Комбінований. З назви зрозуміло, що в цьому випадку у людини одночасно присутні кілька типів шкіри.

Від чого змінюється стан дерми

Тип шкіри зберігається досить довгий проміжок часу, а ось її стан постійно змінюється в залежності від впливу зовнішніх і внутрішніх факторів. Часті причини зміни:

  • клімат;

  • прийом ліків;

  • сильний стрес;

  • стан навколишнього середовища;

  • генетичний фактор;

  • використання кремів.

Зміна типу шкіри у зв'язку з віком — неминуче. Наприклад, ті, хто, будучи підлітком, страждав від жирної шкіри, в зрілості можуть зіткнутися з проблемою сухості. І навіть нормальний тип з віком може почати лущитися і приносити дискомфорт.

Незалежно від інших умов по мірі дорослішання, шкіра втрачає пружність та щільність, а зниження рівня колагену провокує появу поверхневих і глибоких зморшок. У деяких випадках з'являється гіперпігментація.

Про зміну стану шкіри можна судити і за її кольором. Почервоніння є відображенням активногого кровообігу. Іноді поява почервоніння на обличчі говорить про можливий розвиток купероза або розацеа.

Ознаки нормальної шкіри

Термін «нормальна шкіра» прийнято використовувати у тому разі, якщо всі процеси, що відбуваються в шкірі, збалансовані. Навіть якщо спостерігається підвищена жирність в Т-зоні, куди входить лоб, зона навколо носа і підборіддя, шкіру все одно можна вважати нормальною. В цьому випадку шкірне сало виробляється в потрібній кількості і зберігається оптимальна кількість вологи. Шкіра надмірно не блищить і не виглядає надмірно сухою. Головними ознаками нормальної шкіри вважаються:

  • гладка текстура;

  • відсутність пігментних плям;

  • рівномірний рожевий відтінок;

  • відсутність великих пір;

  • нормальна циркуляція крові.

Нормальна шкіра на вигляд шовковиста, на дотик м'яка і не відрізняється підвищеною чутливістю. Але з віком висока ймовірність трансформування нормальної дерми в суху.

Характеристика сухої шкіри, як виглядає: фото

визначити тип шкіри
визначити тип шкіри, https://krasivoybud.ru/news/main_news35.html

При сухій шкірі спостерігається недолік вироблення шкірного сала. Через це кількість ліпідів знижується, і волога не затримується на поверхні епідермісу. Суха шкіра тонка, тому легко травмується і відрізняється чутливістю.

Косметологами прийнято ділити суху шкіру на кілька різних форм, які самостійно складно відрізнити один від одного.

Як показують дослідження, з проблемою сухості шкірного покриву чоловіки стикаються рідше за жінок. Хоча з віком шанси отримати суху шкіру зрівнюються. За статистикою лікарів, суха шкіра є у 40% людей.

Зволоження поверхневого шару шкіри відбувається за рахунок випаровування води, яка міститься в глибоких шарах. У більшості випадків втрата вологи пов'язана з такими причинами:

  1. Пітливість. Причин виникнення проблеми багато: від стресу і надмірного навантаження, до таких захворювань, як гіпергідроз.

  2. Трансепідермальних втрата води (TЕПВ). Фізіологічний пасивний спосіб втрати рідини. У день людина може втрачати до 0,5 літра води, які виходять з глибоких епідермальних шарів.

Проблема сухої шкіри буває через нестачу різних природних елементів, зволожуючих шкіру, серед яких знаходяться молочні та жирні кислоти, холестерин, кераміди і різні амінокислоти.

Якщо спостерігається нестача перерахованих елементів, знижується бар'єрна функція шкіри, і вона залишається незахищеною перед зовнішніми факторами.

Суху шкіру прийнято ділити на типи: від трохи сухої, до дуже сухої. Щоб зрозуміти, яка шкіра у людини, потрібно провести невеликий тест, який полягає в ретельному огляді. Ознаки сухої шкіри різних типів:

  1. Помірно суха. Супроводжується відчуттям стягнутості і грубості. За зовнішнім виглядом шкіра тьмяна і нееластична.

  2. Дуже суха. Таку шкіру легко визначити неозброєним поглядом. На обличчі або інших ділянках тіла спостерігається відшарування шкірного покриву у вигляді лусочок і клаптиків. На дотик шкіра груба і прищава. У деяких випадках дерма не просто лущиться, а додатково спостерігається дискомфорт у вигляді свербежу.

Небезпека сухої шкіри полягає в тому, що вона може розтріскуватися, через що з'являється ризик проникнення інфекції. Найчастіше сильно пересушена дерма спостерігається біля ліктів, колін і на ступнях. Характерними ознаками дуже сухої шкіри вважаються:

  • лущення;

  • мозолі;

  • тріщини;

  • шорсткість.

Ознаки жирної шкіри: чому може з'явитися

Термін «жирна» застосовується щодо дерми, яку характеризує надмірна кількість шкірного сала. Іноді можна зустріти і інший термін «себорея». Першочерговою причиною жирного шкірного покриву стає генетика, але крім цього виділяють і інші причини:

  • гормональний збій або дисбаланс;

  • прийом деяких медичних препаратів;

  • нанесення неправильних або неякісних косметичних засобів;

  • стресові ситуації.

Жирну дерму визначають за такими ознаками:

  • жирний блиск;

  • великі, чітко помітні пори;

  • щільна, бліда шкіра;

  • відсутність видимих кровоносних судин;

  • характерні плями.

Головною проблемою жирної шкіри вважаються прищі: глибокі комедони, чорні і білі вугри, а також акне. Висипання можуть утворюватися на шкірі обличчя, з'являтися в області шиї, спини, плечей і грудної клітини.

Якщо за жирною шкірою доглядати неправильно, починають формуватися папули — маленькі вузлики без явних гнійників, але досить болючі. Крім цього утворюються пустули — прищики середнього розміру, всередині яких чітко видно білу або жовта точка. Такий стан супроводжується запаленням і почервонінням.

Що значить комбінована шкіра?

У людей з комбінованою шкірою в різних зонах спостерігається різний тип шкіри. Зазвичай в Т-зоні жирна шкіра, а на щоках — суха, хоча може бути і, навпаки. Перевірити наявність комбінованої шкіри можна за такими ознаками:

  • жирний лоб, підборіддя, ніс;

  • розширені пори;

  • плями і прищі;

  • нормальний або трохи сухий шкірний покрив на щоках.

У людей з комбінованою шкірою ділянки з жирним блиском з'являються через надлишок шкірного сала, а сухі ділянки — наслідок ліпідного дефіциту.

Більше про способи визначення типа шкіри можно дізнатися з відео:

Особливості догляду в залежності від типу дерми

Якщо шкіра систематично жирніє, догляд повинен складатися з двох етапів:

  • очищення;

  • зволоження.

Головним чином очищення полягає не тільки в регулярному умиванні або тонізації, а ще й у використанні пілінгів і масок. Дуже добре в такій ситуації підібрати маски на основі глини, які показують протизапальний ефект і попереджають розвиток акне.

Щоб не перевантажувати і без того жирну шкіру, не слід використовувати крем на основі масел, краще віддати перевагу зволожуючим засобам на водній основі.

Суха шкіра більш чутлива і потребує комплексного догляду, що складається з таких етапів:

  • очищення засобами для вмивання, які не пересушують шкіру;

  • нанесення зволожуючого тоніка, що поліпшує здатність шкіри вбирати;

  • використання зволожуючого крему.

Щоб ефективно боротися з сухістю, вранці потрібно наносити денний крем, який буде захищати шкіру від шкідливих впливів весь день, на ніч оптимально залишати нічний крем.

При нормальній шкірі головне завдання — підтримувати баланс. Для цього достатньо стандартного очищення і зволоження вранці і ввечері.

визначити тип шкіри
визначити тип шкіри, https://lady.tochka.net/

Оптимальний догляд за змішаним типом шкіри полягає в очищенні місць з жирною шкірою і інтенсивному зволоженні сухих ділянок. Декілька разів на тиждень корисно використовувати маску-скраб, яка звужує пори в жирної зоні. Поживна маска в цій ситуації зволожує ділянки лущення. Перед тим як використовувати косметику, краще наносити на обличчя живильний крем.

***

Визначення типу шкіри — важливий момент, який слід з'ясувати, перед тим як проводити тестування косметичних засобів. Звичайно, можна визначити свій тип шкіри і в домашніх умовах, але краще за все звернутися за консультацією до досвідченого косметолога, який не тільки точно визначить, який тип шкіри обличчя, але й підбере оптимальні засоби для догляду.