Досить часто трапляється, що мобільний пристрій починає зависати, глючити, некоректно відповідати на команди та інше. У такому випадку може допомогти скидання налаштувань операційної системи до заводських.

Сьогодні ми розповімо, як скинути налаштування на ОС Android різними способами і для чого це може знадобитися.

Що таке скидання даних пристрою?

Hard reset або factory reset є повне очищення пристрою від будь-яких налаштувань користувача. Відбувається видалення налаштувань додатків і самих додатків (крім основних залишаються тільки заводські), даних, музики, картинок, фото, контактів і повідомлень, а також будильників.

Скидання налаштувань, Фото з сайту Аndroid смартфони
Скидання налаштувань, Фото з сайту Аndroid смартфони

Відзначимо, що на телефоні йде очищення тільки внутрішньої пам'яті, карта пам'яті залишається незайманою. Тож, якщо є важливі файли і дані на телефоні, краще зберегти їх або перекинути на карту пам'яті.

Популярні новини зараз
Україна забуде, що таке війна: ясновидець розповів про майбутнє нашої країни та про те, коли закінчаться бойові дії Вистачить на воду та хліб: кого з пенсіонерів поставлять на межу виживання "Велика активація": астролог визначив, коли українська земля позбавиться окупантів Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення
Показати ще

В якому випадку можна зробити скидання до заводських налаштувань?

Іноді така маніпуляція корисна при неможливості скинути паролі, зняти блокування, після оновлення ПЗ (прошивки), якщо є проблема, яку неможливо усунути іншим способом, а також, щоб очистити телефон або планшет перед продажем.

Як зробити повне повернення до заводських налаштувань?

  • Спочатку перевірте важливу інформацію і скопіюйте її.
  • Вийдіть з Google та видаліть аккаунт. В іншому випадку після рестарту буде запитуватися той акаунт, що був раніше на пристрої.
  • Робимо скидання налаштовок телефону.

Способи скидання

Найбільш простий спосіб відновити початкові налаштування — через «Меню»> «Параметри»> «Скидання». В різних моделях ця опція може називатися по-різному: «Скидання і архівація», «Конфіденційність», «Скидання пристрою», «Видалити все» та інше.

Скинути настройки через меню, Фото з сайту В МиреЛайф
Скинути настройки через меню, Фото з сайту В МиреЛайф

Наступний спосіб — Recovery за допомогою кнопок на телефоні. Такий варіант часто використовується, коли пристрій не відповідає, не включається або неможливо розблокувати екран.

  • Потрібно вимкнути смартфон або переконатися, що він знаходиться у вимкненому стані.
  • Натиснути певну комбінацію кнопок в залежності від моделі та виробника мобільного пристрою. Найчастіше це кнопка включення в поєднанні з гойдалкою гучності (вгору або вниз), гучність + включення + кнопка «Додому».
  • Потім потрібно буде вибрати зі списку необхідний пункт. Спочатку може висвітитися китайська мова, але натиснувши на праву нижню кнопку на екрані меню перейде на англійську. Щоб запустити режим відновлення потрібно буде вибрати пункт «wipe data / factory recovery» в меню, воно, до речі, дуже схоже за принципом використання bios в ПК.
  • Підтвердіть в наступному меню видалення даних користувача ( «user data»).
  • Перезавантажте пристрій, вибравши в меню «reboot system now».

На більшості пристроїв алгоритм скидання налаштувань схожий. Можуть трохи відрізнятися інтерфейси, рідше назви пунктів меню і поєднання клавіш — а в цілому все схоже.

Ще один нюанс: не лякайтеся, якщо меню не відгукується на сенсорні дотику до екрану. Цілком ймовірно, що перейти між пунктами потрібно буде кнопкою регулювання гучності.

Рековері меню, фото з сайта Аndroidnik
Рековері меню, фото з сайта Аndroidnik

Скидаємо настройки на пристроях різних виробників використовуючи коди

Це досить простий спосіб, необхідно всього лише ввести комбінацію символів і цифр і натиснути кнопку виклику.

Для телефонів і смартфонів Samsung комбінація наступна: * 2767 * 637 # або * 2767 * 3855 #.

LG: # + клавіша включення + 668.

Для ZTE: * 938 * 737 381 #.

Для телефонів фірм, Xiaomi, Lenovo, Meizu, Prestigio, Huawei, Acer, Sony і Asus може спрацювати один з наступних кодів: * # * # 7378423 # * # **, * # * # 7780 # * # *, 2767 * 3855 #.

Скидання налаштувань за допомогою ПК

Якщо з якоїсь причини неможливо провести відновлення системи на планшеті або телефоні варіантами, описаними вище, використовують комп'ютер або ноутбук. Додатково потрібно буде використовувати кабель USB, і встановити програмне забезпечення. Це можуть бути різні програми, такі як Android Debug Bridge, Android System Development Kit і інші.

Скидання налаштувань через ПК, фото з сайту YouTube
Скидання налаштувань через ПК, фото з сайту YouTube

Після розпакування та встановлення необхідної програми, заходимо в меню вашого комп'ютера «Система»> «Додаткові параметри системи»> «Шлях» ( «Path») і задаємо значення змінної з назвою шляху: C: \ Program Files \ AndroidADT \ sdk \ platform- tools \. Після збереження за допомогою кабелю приєднуємо свій пристрій і микаємо. У командному рядку на комп'ютері потрібно прописати «adb shell» і натиснути «Enter».

Залежно від телефону, може бути потрібно буде розблокувати завантажувач, щоб в подальшому збити настройки до заводських за допомогою утиліти FastBoot. Для цього необхідно буде зайти в меню для розробника і активувати функцію «OEM Unlock», а потім «FastBoot flashing Unlock». У деяких випадках навіть доводиться звертатися безпосередньо до иробника для отримання спеціального коду.

Андроїд, Фото з сайту Гекон
Андроїд, Фото з сайту Гекон

Але майже у всіх випадках повернутися до заводських налаштувань на смартфоні, планшеті або телефоні можна досить легко. Найчастіше користувач сам може зробити все за допомогою меню налаштувань або Reboot Menu (як описано в першому і другому способах).

Останні способи скинути налаштування найчастіше використовуються досвідченими майстрами або тими, котрі не раз вже стикалися з проблемами роботи операційної системи в мобільних пристроях.