Всесвітній день зернобобових

Щорічно 10 лютого за рішенням ООН відзначається Всесвітній день зернобобових. Це молоде свято, оскільки його встановлено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН у грудні 2018 року. Ініціатором свята став уряд Республіки Буркіна-Фасо.

В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН відзначалося, що установа свята є продовженням приділення уваги до зернобобових як сільськогосподарським культурам, які грають велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванню здорового способу життя людини.

Також у зверненні вказувалося на позитивний вплив зернобобових культур на родючість ґрунтів, на їх здатність до виростання в умовах досить посушливого клімату, і на те, що зернобобові володіють хорошою здатністю до зберігання.

День домовика

У цей день відзначають народне свято День домовика (Кудеси). За традицією наші пращури спілкувалися з домовиком або ж просто веселилися, наспівуючи музику з такими словами: Дідусь-сусідушка! Їж кашу, але хату бережи нашу!

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Якщо дідусь-сусідушка на Кудеси залишиться без гостинців, то з доброго захисника домашнього вогнища, він перетвориться на злого духа, який може доставити багато неприємностей у будинок. Після вечері домовику потрібно обов'язково залишити горщик каші, обкладений гарячим вугіллям, щоб каша не охолола до півночі, коли домовик прийде вечеряти.

Єфремів день

В цей день православні віряни вшановують пам'ять преподобного Єфрема Сиріна — одного з вчителів церкви 4 століття, християнського богослова і поета. Примітно, що у Єфрема існує безліч прізвиськ: вітродуй, запечник, примовник, цвіркуновий захисник. Відповідно, і традицій з його днем було пов'язано багато.

Преподобний Єфрем Сирін

Так, наші пращури вірили, що в цей день потрібно було підмести підлогу в будинку віником з полину, який міг уберегти оселю як від нечистої сили, так і від поганих людей. Також за прикметами цього дня судили про майбутнє літо: вітер на Єфрема віщував дощі і вогкість.

Іменини в цей день

Володимир, Георгій, Єфрем, Ігнатій, Леонтій, Микола, Федір, Феодосій.

Нагадаємо, скоро День святого Валентина, а значить пора вже готувати подарунок коханій.

Як повідомляв Знай.ua українці можуть отримати право на подвійне громадянство, але не поспішайте радіти.

Також Знай.ua писав, що краще садити в 2020 році і коли найкраще це зробити.